Το wonder boy του παγκοσμίου τένις λέγεται Στέφανος Τσιτσιπάς

Ποιος είναι ο 19χρονος Έλληνας που στο φετινό Wimbledon πολύ δίκαια έστρεψε τα φώτα των διεθνών μέσων πάνω του.

Το ημερολόγιο γράφει 29 Απριλίου 2018. Βρισκόμαστε στη Βαρκελώνη, όπου ένας νεαρός με μαλλί που θυμίζει surfer από την Καλιφόρνια, ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τον κορυφαίο των κορυφαίων του τένις· τον Rafael Nadal. Ο 19χρονος Στέφανος Τσιτσιπάς έχει ήδη εκπληρώσει ένα από τα όνειρά του, αντιμετωπίζει το είδωλό του σε έναν κανονικό αγώνα, κι όχι σε κάποιο master class. Για τις πενιχρές επιτυχίες της Ελλάδας στο άθλημα, ο τελικός στο τουρνουά της Καταλονίας είναι ήδη πολύ σπουδαίο επίτευγμα. Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή.

Χθες το απόγευμα ο Έλληνας τενίστας αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι τα πράσινα γήπεδα του Wimbledon. Δεν έκανε απλά μια συμπαθητική προσπάθεια, δεν πέτυχε μόνο μια τυχαία έκπληξη, αντίθετα προχώρησε με αξιώσεις μέχρι τους 16 της διοργάνωσης, στον 4ο γύρο ενός τουρνουά Grand Slam, πιο μακριά από οποιονδήποτε άλλον Έλληνα. Πέρα όμως από τα στενά όρια του εγχώριου τένις, το βασικό κατόρθωμα του ήταν άλλο: έστρεψε τα φώτα των διεθνών MME πάνω του, με διθυραμβικά σχόλια για το μέλλον του.

Ο John Isner, ένας γίγαντας των 208 εκατοστών από τις Η.Π.Α, τον λύγισε με τα σερβίς-φωτοβολίδες που επιχειρούσε το ένα μετά το άλλο. Η διαφορά τους όμως είναι πώς ο 33χρονος Αμερικανός βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, ενώ Τσιτσιπάς μόλις ξεκινά, επί της ουσίας, την επαγγελματική του πορεία. Και η θέση εκκίνησής του είναι προκαλεί θαυμασμό και, λογικά, ζήλια στους συνομήλικούς του: νο. 35 στην παγκόσμια κατάταξη πριν καν κλείσει τα 20 του χρόνια. Σαν στόχο πέρσι τέτοια εποχή είχε βάλει για το 2018 να βρεθεί στην 50αδα.

Το wonder boy του παγκοσμίου τένις λέγεται Στέφανος Τσιτσιπάς

Δεν ξέρουμε αν οι γονείς του περίμεναν την τόσο γρήγορη εξέλιξη του γιου της. Σίγουρα όμως είναι εκείνοι που τον έβαλαν από παιδική ηλικία στο "κόλπο". Ο πατέρας του Απόστολος, επαγγελματίας προπονητής του τένις με εκπαίδευση στο εξωτερικό, και η μητέρα του Yuliya Salnikova, διακεκριμένη τενίστρια με τα χρώματα της Σοβιετικής Ένωσης, είχαν μεγάλα όνειρα για το παιδί τους -όλα συνδεδεμένα με ρακέτες και κίτρινα μπαλάκια.

"Είμαι μαχητής" δήλωσε πριν τέσσερις μέρες σε press conference του τουρνουά, κάτι που αποδεικνύει σχεδόν σε κάθε του μπαλιά. Ο 19χρονος Στέφανος μεγάλωσε πρακτικά στα γήπεδα τένις του Αστέρα Βουλιαγμένης, εκεί όπου οι γονείς του εργάζονταν ως προπονητές. Σε αντίθεση όμως με τις glamorous εικόνες του σπορ των πλουσίων (όπως λέγεται από πολλούς), ο Τσιτσιπάς δεν τα βρήκε όλα ρόδινα στη ζωή του. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας, με τους γονείς να στηρίζουν τα όνειρά του όσο μπορούν, δεν είχε την κλασική άνεση που είχαν άλλοι συναθλητές του. Για αυτόν η επιτυχία ήταν μονόδρομος -χωρίς αυτήν δε θα μπορούσε να συνεχίσει. Ρίσκαρε, σχεδόν άφησε το σχολείο και τα γνωστά νεοελληνικά όνειρα για πτυχίο, προπονήθηκε ακόμα πιο σκληρά και κατάφερε να κοιτά το μέλλον με απόλυτη αισιοδοξία, καθώς η μία επιτυχία διαδέχεται την άλλη.

"Στέφανος Τσιτσιπάς: Ο καλύτερος τενίστας για έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στο μέλλον;" αναρωτιέται το Ubitennis.net, ιστοσελίδα αφιερωμένη στο άθλημα, πριν απαντήσει η ίδια στην ερώτηση της παραλληλίζοντας τον με τον Rafael Nadal. To BBC από την άλλη ήταν πιο λακωνικό, αφού τον ονόμασε πολύ απλά το "μέλλον του τένις".

Δε μένει παρά να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτός ο 19χρονος συμπατριώτης μας. Μήπως, όμως, είμαστε μπροστά σε μια νέα περίπτωση Greek Freak, αυτήν την φορά στα γήπεδα των Grand Slam; Το ελπίζουμε, και η αλήθεια είναι πώς ο διεθνής τύπος μας δίνει αρκετούς λόγους για να το πιστεύουμε κιόλας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος