Οι 5 ιστορικότερες στιγμές στους τελικούς των Μουντιάλ

Έμειναν στην ποδοσφαιρική ιστορία, η κάθεμία για διαφορετικούς λόγους.

Αν μπορούσαμε να σπάσουμε το διαχρονικό παζλ της ιστορίας του ποδοσφαίρου σε κομμάτια, τότε θα λέγαμε ότι αυτά των Μουντιάλ είναι τα σημαντικότερα. Κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί μια ξεχωριστή ιστορία από μόνο του, αλλά το ματς που όλοι για πάντα θα θυμούνται, δεν παύει να είναι ο τελικός. Απολύτως λογικό, καθώς μιλάμε για το γεγονός με την μεγαλύτερη τηλεθέαση στην ιστορία της τηλεόρασης και μην ξεχνάς πως όλοι περιμένουν 4 χρόνια, κάθε φορά. 

Όσο μετράμε καρτερικά τις ώρες που οι Γάλλοι με τους Κροάτες θα αναμετρηθούν στο χορτάρι του Luzhniki με φόντο το Ιερό Δισκοπότηρο του ποδοσφαίρου, ανατρέχουμε σε εκείνες τις στιγμές των τελικών του Μουντιάλ που γράφτηκαν στην ιστορία και περιλαμβάνουν εκτός από μπάλα και περίεργα κουρέματα μέχρι κλωτσιές νίντζα.

Το γκολ φάντασμα του Geoff Hurst

... που από ότι φαίνεται θα στοιχειώνει για αρκετές ακόμη δεκαετίες τα Λιοντάρια, μιας και το ποδόσφαιρο ούτε σε αυτό το Μουντιάλ κατόρθωσε να βρει τον δρόμο για το σπίτι. Στον τελικό του Μουντιάλ του 1966, ο 76χρονος σήμερα επιθετικός της West Ham έκανε το 3-2 υπέρ των Άγγλων έναντι των Δυτικογερμανών. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Ο διαιτητής Gottfried Dienst πάντως έδειξε σέντρα, οι οικοδεσπότες νίκησαν με 4-2 και ο Hurst είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής με χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η απόπειρα ανθρωποκτονίας του Nigel De Jong

Ένας από τους πιο βρώμικους παίκτες που έχουν αγωνιστεί σε Παγκόσμια Κύπελλα και το masterpiece του, που πήγε βέβαια να κόψει το νήμα της καριέρας ή ακόμη και της ζωής του Xabi Alonso, στο 28ο λεπτό του τελικού του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, το 2010. Το εξωφρενικό είναι ότι ο Ολλανδός μέσος τιμωρήθηκε μόνο με κίτρινη κάρτα από τον Άγγλο διαιτητή Howard Webb.

Η μεγαλύτερη κηδεία όλων των εποχών

Αν νόμιζες ότι η 7άρα από τους Γερμανούς μέσα στο σπίτι τους, το 2014, ήταν η ήττα που πλήγωσε περισσότερο από κάθε άλλη τους Βραζιλιάνους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε μάλλον θα πρέπει να ανατρέξεις πίσω στο 1950. Πάνω από 200.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του Maracana και εκατομμύρια στους δρόμους γύρω από αυτό, όλοι σχεδόν σίγουροι ότι η Σελεσάο θα κατακτούσε το τρόπαιο. Η Ουρουγουάη των Juan Alberto Schiaffino και Obdulio Varela όμως είχε άλλη γνώμη, επικρατώντας με 2-1. Ακολούθησαν δεκάδες αυτοκτονίες σε όλη τη χώρα (2 εκ των οποίων με βουτιές από τις εξέδρες του θρυλικού σταδίου), ο κόσμος θρηνούσε, οι τοπικές εφημερίδες αναγκάστηκαν να αλλάξουν τα θριαμβευτικά πρωτοσέλιδα που είχαν ετοιμάσει και η γρουσούζικη εμφάνιση δεν φορέθηκε ποτέ ξανά από τη Βραζιλία. "Έκλαιγα περισσότερο από τους Βραζιλιάνους. Λυπήθηκα τόσο πολύ που τους είδα να υποφέρουν έτσι" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ουρουγουανός Schiaffino μετά τον τελικό.

Η θρυλική κουτουλιά του Zinedine Zidane 

Το ρολόι έδειχνε το 110ο λεπτό στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το βράδυ της 9ης Ιουλίου του 2006. Η Ιταλία με την Γαλλία έκαναν τις τελευταίες τους προσπάθειες για να αποφύγουν τη διαδικασία των πέναλτι. Ο Marco Materazzi τραβά τη φανέλα του Zizou. "Αν θέλεις τη φανέλα μου θα στη δώσω μετά" ήταν η ατάκα του Γάλλου στον αμυντικό της Inter, που του απάντησε με το προσβλητικό "προτιμώ την πόρνη την αδερφή σου". Η συνέχεια γνωστή, με το ξυρισμένο κρανίο του Zidane να προσγειώνεται στο στέρνο του Materazzi και τον αρχηγό των Τρικολόρ να βλέπει την κόκκινη κάρτα και άδοξα να τραβά το δρόμο προς τα αποδυτήρια. 

Η επιστροφή του Φαινόμενου

Στον τελικό του Μουντιάλ του 2002, στην Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, ο Ronaldo το φαινόμενο όχι μόνο θα έκανε ένα ισχυρό statement επιστροφής από τους μεγάλους τραυματισμούς στο υψηλότερο επίπεδο αλλά θα έμπαινε και στο πάνθεον των ηρώων των Παγκοσμίων Κυπέλλων. 2 γκολ (το 7ο και 8ο του στο τουρνουά) απέναντι στον Oliver Kahn και τους Γερμανούς. Στο κεφάλι του είχε ένα από τα χειρότερα κουρέματα όλων των εποχών. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος