Τι θα θυμόμαστε τελικά από το Μουντιάλ της Ρωσίας;

Ρωτήσαμε τους Αντώνη Καρπετόπουλο, Αλέξη Σπυρόπουλο και Χρήστο Σωτηρακόπουλο τι κρατάνε από το Παγκόσμιο Κύπελλο και ορίστε τι μας είπαν.

Το απόγευμα της 15ης Ιουλίου του 2018 γράφτηκε ο επίλογος του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου της ιστορίας, με την Κροατία να αποχωρεί από το χορτάρι του Luzhniki κατακτώντας τον σεβασμό όλων και την Γαλλία με το Κύπελλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή. Το Μουντιάλ ανήκει στο κοντινό παρελθόν και κάθε ποδοσφαιρόφιλος στον μάταιο τούτο κόσμο θα αναγκαστεί να μετρήσει αντίστροφα κάτι λιγότερο από 4 χρόνια, όταν και στις 21 Νοεμβρίου του 2022, η δράση θα ξεκινήσει στα γήπεδα του Κατάρ.

Τι μένει όμως από τα πολλά και ενδιαφέροντα που έλαβαν χώρα στα γήπεδα της Ρωσίας; Ρωτήσαμε τους κορυφαίους αθλητικούς δημοσιογράφους Αντώνη Καρπετόπουλο, Αλέξη Σπυρόπουλο και Χρήστο Σωτηρακόπουλο και ορίστε τι μας είπαν. 

Η πρώτη ανάμνηση

"Προσωπικά θα μου μείνει ως το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο του 21ου αιώνα. Καθαρά ποδοσφαιρικά ήταν ένα υπέροχο Μουντιάλ που σε καμιά περίπτωση δεν συγκρίνεται με τα δύο προηγούμενα, με φρέσκους πρωταγωνιστές κι έναν τελικό με 6 γκολ. Κάτι που είχαμε να δούμε αρκετές δεκαετίες. Επίσης δεν υπήρχε καμία απολύτως γκρίνια για τη διαιτησία" είναι η άποψη του Χρήστου Σωτηρακόπουλου, με τον Αλέξη Σπυρόπουλο να επικεντρώνεται περισσότερο στην -για πρώτη φορά- χρήση της τεχνολογίας στην εξέλιξη αλλά και στο αποτέλεσμα ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: "Είναι δίχως αμφιβολία το Μουντιάλ του VAR και σε βάθος χρόνου όλοι αυτό θα θυμούνται από τα γήπεδα της Ρωσίας. Την χρήση της τεχνολογίας και το πώς αυτή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο παίζεται το ποδόσφαιρο. Εκτονώνεται μέσω του βίντεο η καχυποψία και η ανασφάλεια, ενώ σταμάτησε επίσης η μάστιγα της βουτιάς μέσα στην περιοχή από τους επιθετικούς αλλά και τα πραγματικά βρώμικα κόλπα των αμυντικών στις στημένες φάσεις. Ακόμη μου άρεσε το γεγονός πως δεν μας μπήκε ποτέ η ιδέα πως σπρώχνεται κάποια ομάδα και ότι το ζευγάρι του τελικού δεν ήταν εξαρχής γνωστό, όπως ας πούμε στη Γαλλία , το 1998".

Τι θα θυμόμαστε τελικά από το Μουντιάλ της Ρωσίας;

Από την πλευρά του, ο Αντώνης Καρπετόπουλος επικεντρώνεται περισσότερο στο αγωνιστικό σκέλος και συγκεκριμένα στη Γαλλία, για την οποία θεωρεί πως κατάφερε να μην πιαστεί κορόιδο: "Μετά από μπόλικες διοργανώσεις στο πρόσφατο παρελθόν που δεν κέρδιζε απαραίτητα ο καλύτερος, είδαμε μια ομάδα που δεν χρησιμοποίησε απλά την αγωνιστική της δύναμη αλλά έπαιξε και πολύ μυαλωμένα. Ήταν πάντως ένα πολύ καλό Παγκόσμιο Κύπελλο και παρότι εμπορικά δεν είχε και τον λαμπρότερο τελικό που θα μπορούσε, αυτός περιελάμβανε 6 γκολ και αρκετές αξιομνημόνευτες στιγμές. Επίσης, η υπεροχή των Ευρωπαίων που εδώ που τα λέμε δεν εξέπληξε και πάρα πολλούς".

Εκείνοι που ξεχώρισαν 

Και οι τρεις δημοσιογράφοι συμφωνούν ότι ο Kylian Mbappé ήταν ο ποδοσφαιριστής που τους γοήτευσε περισσότερο από κάθε άλλον. "Δεν προλάβαμε την ανατολή του Πελέ το 1958, αλλά μπορούμε να πούμε πως ζήσαμε αυτή του Mbappé το 2018. 60 χρόνια μετά τον θρυλικό Βραζιλιάνο ήρθε αυτό το δαιμονισμένο πλάσμα να μας κάνει να το ερωτευτούμε ποδοσφαιρικά" είναι η άποψη του Αλέξη Σπυρόπουλου, ο οποίος όμως βγάζει το καπέλο και σε δύο ακόμη τεράστιες προσωπικότητες του 21ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 2

Υποκλίνεται όπως χαρακτηριστικά ο ίδιος μας είπε στην μεγαλειότητα του Luka Modric -που είναι ότι πλησιέστερο στον Xavi υπάρχει στο σημερινό ποδόσφαιρο- ενώ όσον αφορά τους προπονητές, αυτός που ξεχώρισε ήταν ο Roberto Martinez του Βελγίου. Είχε πολύ καλές και μοντέρνες ιδέες, ενώ παρουσιάστηκε πολύ μελετημένος πριν τα ματς αλλά και ιδιαιτέρως ευέλικτος κατά την διάρκειά τους.

Μετά από 60 χρόνια, εμφανίστηκε σαν ένας σύγχρονος Πελέ.

Ο Αντώνης Καρπετόπουλος δεν διστάζει να αποθεώσει το παιδί- θαύμα του γαλλικού και παγκόσμιου ποδοσφαίρου, επισημαίνοντας επίσης πως παρότι είχαμε αρκετά δείγματα για το ταλέντο και την κλάση του Mbappé από τις παραστάσεις του στο Champions League, κανείς δεν περίμενε τέτοια εκτόξευση σε έναν τόσο απαιτητικό θεσμό και μάλιστα με τη φανέλα μιας εθνικής ομάδας. "Θα μου μείνει ωστόσο και η συγκλονιστική εικόνα του Oscar Tabarez να κοουτσάρει με το μπαστούνι, ο Griezmann που εμφανίστηκε στη Ρωσία πιο ομαδικός από ποτέ υποτάσσοντας τον εαυτό του στο καλό του συνόλου  αλλά και ποδοσφαιριστές όπως ο Yerry Mina της Κολομβίας, o Hirving Lozano του Μεξικού και τα δύο πλάγια μπακ της Γαλλίας, οι Benjamin Pavard και Lucas Hernandez" συμπληρώνει ο Αντώνης Καρπετόπουλος.

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 3

Τόσο ο Mbappé, όσο και ο Modric αλλά και ο Eden Hazard έχουν κάνει συγκλονιστικό τουρνουά για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, ο οποίος ξεχώρισε και μερικά ακόμη ονόματα. Ποια ήταν αυτά; Εκείνα των Jordan Pickford, Harry Maguire και Kieran Trippier από την εθνική Αγγλίας, του Κροάτη Ivan Rakitic αλλά και του κορυφαίου κεντρικού αμυντικού του πλανήτη σύμφωνα πάντοτε με τον κο Σωτηρακόπουλο, του Ουρουγουανού Diego Godin.

Οι απογοητεύσεις

Για τον Αντώνη Καρπετόπουλο, εκείνοι που στάθηκαν σε κατώτερο από το ύψος των περιστάσεων επίπεδο δεν ήταν σε καμιά περίπτωση οι Γερμανοί, καθώς είναι δύσκολο έως απίθανο στις μέρες μας για μία εθνική ομάδα να κάνει το back to back σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντιθέτως, σύμφωνα πάντοτε με τον "Κάρπετ" η πραγματική απογοήτευση ήρθε από τους super stars: "Ο Messi, ο Neymar και λιγότερο ο Cristiano Ronaldo. Γίνεται ολοένα και πιο βαρύ το φορτίο για παιδιά που έχουν τα πάντα στα πόδια τους και ξεχωρίζουν σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον όπως αυτό των συλλόγων. Δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στη συνεχή και ανελέητη πίεση για έναν ολόκληρο μήνα μετά από κουραστική σεζόν, έχοντας ουσιαστικά ο καθένας μια ολόκληρη χώρα πίσω του, να περιμένει κάτι καλό από αυτούς. Λυγίζουν. Και αγωνιστικά αλλά και ψυχολογικά". Βέβαια, ο κος Καρπετόπουλος επιφυλάσσεται για το επόμενο Μουντιάλ και περιμένει περισσότερα από τους mega stars της στρογγυλής θεάς: "Στο Κατάρ, οι αγώνες θα γίνουν από μέσα Νοεμβρίου έως μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πως σχεδόν όλοι οι ποδοσφαιριστές θα παρουσιαστούν στο top της φόρμας τους, με αρκετά ματς στα πόδια τους και όχι τόσα πολλά ώστε τα τελευταία να βαραίνουν επικίνδυνα. Τότε πιστεύω θα δούμε και εάν είναι δυνατό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ένας μόνο παίκτης να μπορεί να κουβαλήσει μακριά μια ομάδα. Στα καλοκαιρινά τουρνουά θεωρώ πως οι εκπλήξεις γίνονται ευκολότερα. Τον χειμώνα θα δούμε εντελώς διαφορετικά πράγματα". 

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 4

Η Αργεντινή και ο Lionel Messi ήταν με διαφορά για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο οι μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Μάλιστα, προχωρά λίγο πιο πέρα το όλο θέμα, με μία μάλλον αιρετική άποψη που όμως έχει μια απολύτως λογική βάση.

Ο Messi θα έπρεπε να επιλέξει να αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Εκεί μεγάλωσε, εκεί ανδρώθηκε, εκεί έμαθε ουσιαστικά ποδόσφαιρο, εκεί έχει τους περισσότερους φίλους του, τουλάχιστον εντός γηπέδου. "Θα ήταν το πιο λογικό, η ομάδα και το στυλ παιχνιδιού της θα του ταίριαζαν καλύτερα και σίγουρα θα είχε στο παλμαρέ του ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ίσως και δύο, και αρκετούς ακόμη διεθνείς τίτλους. Αλλά κυρίως, δεν θα είχε ποτέ από πάνω του τη σκιά ενός άλλου σπουδαίου ποδοσφαιριστή, όπως του Diego Maradona στην Αργεντινή. Για μένα, το Αργεντινή- Messi ήταν με το ζόρι παντρειά. Και όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία αυτών των περιπτώσεων τα λάθη καταλήγουν σε αποτυχία".

Κλείνουμε το κεφάλαιο των απογοητεύσεων με τον Αλέξη Σπυρόπουλο, ο οποίος θεωρεί ως τέτοια την Βραζιλία. "Πριν το τουρνουά θεωρούσα πως έχει πάρα πολύ καλά στοιχεία. Αλλά την πήρε στο λαιμό του ο Neymar, τόσο αγωνιστικά όσο και ψυχολογικά, ενώ στο κρισιμότερό της παιχνίδι, τον προημιτελικό με το Βέλγιο φάνηκε πόσο σημαντική ήταν η απουσία του Casemiro".

Τα ματς που θα θυμόμαστε

Για τον Αλέξη Σπυρόπουλο

  • Το Βραζιλία- Βέλγιο: Ήταν κατά τη γνώμη μου το υψηλότερου επιπέδου παιχνίδι σε κάθε τομέα. Πραγματικά ένιωθα σαν να βλέπω Ρεάλ- Μπαρτσελόνα. Η Βραζιλία έπαιξε πραγματικά καλά αλλά το Βέλγιο έκανε το τέλειο παιχνίδι και πήρε τη νίκη. 

Για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο

  • Το Βέλγιο- Ιαπωνία: Ένα ματς που έγινε τρομερά ενδιαφέρον με βάση την εξέλιξή του.
  • Το Αργεντινή- Γαλλία: Για τα 7 γκολ και τις ανατροπές του.
  • Το Ισπανία- Πορτογαλία: Παρότι ήταν στη φάση των ομίλων, είχε ποιότητα, γκολ και προσωπικότητες που βγήκαν μπροστά.
     

Για τον Αντώνη Καρπετόπουλο

  • Το Γαλλία- Κροατία: Ο τελικός είναι αυτός που μένει πάντοτε. Και οι δύο ομάδες έδειξαν ποιότητα, χαρακτήρα και θέληση, αλλά η Γαλλία είχε αυτό το κάτι παραπάνω.
  • Όλα της εθνικής Αγγλίας: Παρουσιάστηκε νεανική, με φρέσκες ιδέες εν αντιθέσει με το πρόσφατο παρελθόν και έδειξε ότι το μέλλον μπορεί να είναι πολύ καλύτερο.

Το πήρε δίκαια η Γαλλία;

Το τελευταίο μεγάλο ερώτημα και αυτού του Μουντιάλ, όπως άλλωστε και κάθε Παγκοσμίου Κυπέλλου, αμέσως μετά τη τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή του τελικού.

Για τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, ο νικητής του Μουντιάλ προκύπτει πάντοτε δίκαια: "Οι Γάλλοι παρουσίασαν μια πολύ νεανική ομάδα, η οποία έκανε άριστη διαχείριση του στραπάτσου στον τελικό του EURO, δύο χρόνια νωρίτερα και μάλιστα μέσα στο γήπεδό της. Όσο πιο υψηλά άλλωστε τα δίδακτρα που θα πληρώσεις, τόσο πιο υψηλού επιπέδου το μάθημα που θα διδαχθείς. Το ίδιο πάντως δίκαιο θα ήταν να κατακτήσει το τρόπαιο και η Κροατία ή το Βέλγιο".

ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2018 5

Μία άποψη που δεν βρίσκει ακριβώς απολύτως σύμφωνο τον Αλέξη Σπυρόπουλο, ο οποίος μάλιστα επικαλείται την βαθμολόγηση των παικτών των Τρικολόρ από την L'Équipe και η οποία υπήρξε φειδωλή, βγάζοντας έναν μέσο όρο αξιολόγησης 5,6 βαθμών με άριστα το 10 για τα 90 λεπτά του τελικού.

Είναι πάντοτε σχετικό το δίκαιο και το άδικο. Η Γαλλία σε κάποια σημεία θύμισε Γερμανία.

"Είχε πάρα πολύ ταλέντο, υπήρξε άκρως αποτελεσματική και πολλές φορές μέχρι και κυνική, ιδιαίτερα όσον αφορά την αμυντική της λειτουργία που ξεκινούσε από τον σέντερ φορ και έφτανε μέχρι τον τερματοφύλακα" τονίζει ο κος Σπυρόπουλος.

Δίκαια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια η Γαλλία για τον Αντώνη Καρπετόπουλο, ο οποίος τεκμηριώνει τη γνώμη του με δύο προφανή επιχειρήματα: Όποτε χρειάστηκε να βάλει γκολ, τα έβαλε. Όποτε πάλι έπρεπε να κρατήσει στην άμυνα, το έκανε. "Δεν θα πω ότι ήταν συγκλονιστικά γοητευτική καθ' όλη τη διάρκεια του Μουντιάλ, όμως αποδόθηκε ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Όλα όσα έγιναν, έγινα απολύτως δίκαια".

μουντιαλ γαλλια

Όπως μας είπε κλείνοντας το τηλέφωνο ο Αντώνης Καρπετόπουλος: "Καλά να είμαστε και ραντεβού στο Κατάρ".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος