Μάθαμε πόσα χρήματα θα λάβουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες

Αυτά είναι τα χρήματα που θα λάβουν από το κράτος οι Έλληνες αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 του Παρισιού.

Πέρα από τους τίτλους και την τιμή του να θεωρείσαι Ολυμπιονίκης για την υπόλοιποι ζωή τους, οι Έλληνες αθλητές που κερδίζουν μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 λαμβάνουν από την Πολιτεία ένα πριμ, αλλά και διάφορα άλλα προνόμια ως ελάχιστη αναγνώριση για το επίτευγμά τους.

Συγκεκριμένα, η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου θα δώσει στον (μοναδικό μέχρι στιγμής) χρυσό Ολυμπιονίκη, Μίλτο Τεντόγλου, 90.000 ευρώ από το ελληνικό κράτος, όπως έχει γίνει ήδη άλλωστε γνωστό από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Παράλληλα, για το ασημένιο μετάλλιο θα δοθούν 60.000 ευρώ και 50.000 ευρώ για το χάλκινο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ΚΥΑ, η Πολιτεία θα δώσει:

  • 90.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χρυσό μετάλλιο
  • 60.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει ασημένιο
  • 50.000 ευρώ σε όποιον κατακτήσει χάλκινο

Στον προπονητή, του οποίου ο αθλητής ή η ομάδα σημείωσε εξαιρετική αγωνιστική διάκριση χορηγείται ποσοστό 50% της οικονομικής επιβράβευσης που προβλέπεται για τον αθλητή.

Βεβαίως, στα πριμ που δίδονται από το ελληνικό κράτος, δεν υπολογίζονται τα χρήματα από deals που έχουν συνάψει σε ατομικό επίπεδο οι αθλητές με χορηγούς και σπόνσορες.

Ταυτόχρονα, το ελληνικό κράτος δίνει τη δυνατότητα στους Ολυμπιονίκες του διορισμού στο δημόσιο, την απονομή της ιδιότητας του εφέδρου εν ενεργεία αξιωματικού βαθμού Ανθυπολοχαγού, αλλά και την απευθείας εισαγωγή σε οποιαδήποτε σχολή ή τμήμα ΑΕΙ. Τέλος, παρέχεται κι η δυνατότητα και της απευθείας εισαγωγής σε Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής στον Αθλητισμό (ΣΕΦΑΑ).

Τα πριμ της ελληνικής πολιτείας

Παράλληλα, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή στην τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας αποφάσισε να επιχορηγήσει με 200.000 ευρώ συνολικά τις Αθλητικές Ομοσπονδίες που οι αθλητές τους θα κατακτήσουν μετάλλια στο Παρίσι 2024.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Προετοιμασίας Γιάννη Καρρά θα δοθούν και τα εξής χρηματικά ποσά, τα τελευταία πριν από το Παρίσι, σε Αθλητικές Ομοσπονδίες για Ολυμπιακή Προετοιμασία των αθλητών και των αθλητριών:

α) 100.000 ευρώ στην Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος για όλα τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.
β) 19.000 ευρώ στην Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης για την Πρεβολαράκη και τους Κουγιουμτσίδη και Κουρουγκλίεφ
γ) 27.500 ευρώ και 27.500 δολάρια στον ΣΕΓΑΣ, επίσης για τα μέλη της Ολυμπιακής ομάδας.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Ο Λευτέρης Πετρούνιας προκρίθηκε για 7η φορά στον τελικό των κρίκων του Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Ο 34χρονος "άρχοντας των κρίκων" συνεχίζει να δεσπόζει στο άθλημα. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Τζακάρτα, ο έλληνας πρωταθλητής εξασφάλισε για έβδομη φορά τη θέση του στον τελικό και κυνηγά το πέμπτο του μετάλλιο στη διοργάνωση.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πώς φροντίζει το NBA για την ψυχική υγεία των αθλητών

Ψυχολόγοι και θεραπευτές του ΝΒΑ εξηγούν πώς υποστηρίζουν τους παίκτες σε ζητήματα άγχους, κινήτρων και ταυτότητας, προσφέροντας πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν από όλους.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Η τρομερή ανατροπή του Ολυμπιακού απέναντι στη Μακάμπι-'Εχανε με 12 πόντους 3 λεπτά πριν το τέλος (βίντεο)

Έπειτα από 34 δύσκολα λεπτά, ο Ολυμπιακός ανέτρεψε τη διαφορά και επικράτησε της Μακάμπι, με καθοριστικές εμφανίσεις από τους Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ και Μιλουτίνοβ σε ένα έντονο παιχνίδι EuroLeague.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Ποια είναι η πρώτη επαγγελματίας αθλήτρια που έγινε μοντέλο της Victoria's Secret

Μια ξεχωριστή στιγμή στη μόδα και τον αθλητισμό, με μια παρουσία που συνδέει δύο διαφορετικούς κόσμους και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη εικόνα ενός εμβληματικού brand.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Το ποδοσφαιρικό θαύμα των Νήσων Φερόε

Οι Νήσοι Φερόε πέτυχαν τρεις συνεχόμενες νίκες, σπάζοντας ρεκόρ και προσελκύοντας το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Μια αναδρομή στην ιστορία και τις μεγάλες στιγμές τους.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης

Με αυτά τα παπούτσια έκανε ρεκόρ ο Harry Styles στον μαραθώνιο του Βερολίνου

Ο Harry Styles συμμετείχε στον Μαραθώνιο Βερολίνου 2025 και κέρδισε τις εντυπώσεις. Με σωστή προετοιμασία και ειδικά παπούτσια πέτυχε έναν χρόνο που τον βάζει σε ξεχωριστή κατηγορία.

Γραφει Γιαννης Μπελεσιωτης