Ήταν ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο για τον ελληνικό αθλητισμό

Τσιτσιπάς, Πετρούνιας, Μπελιμπασάκη και Τσιάμης μας χάρισαν μεγάλες στιγμές.

Toronto, a very Tsitsipas tournament. Αυτός είναι ο πιο επιτυχημένος τίτλος που κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ώρες στο ίντερνετ για την εκπληκτική απόδοση του Έλληνα τενίστα. O Στέφανος Τσιτσιπάς την ίδια ώρα που έκλεινε τα 20 του χρόνια, έκανε το καλύτερο δώρο στον εαυτό του: γινόταν ο νεαρότερος αθλητής που μπήκε στο Top 20 της παγκόσμιας κατάταξης, καταλαμβάνοντας την 15η θέση.

Για να συμβεί αυτό έπρεπε πρώτα να αφήσει όλον τον πλανήτη με ανοιχτό το στόμα, καθώς κέρδιζε το ένα μετά το άλλο τα φαβορί στα κορτ του Rogers Cup. Πρώτα έπεσε ο "πολύς" Novak DJokovic, ακολούθησε o σχεδόν συνομήλικος Alexander Zverev (νο.4 στην παγκόσμια κατάταξη) από τη Γερμανία και στα ημιτελικά ήρθε η σειρά του Νοτιοαφρικανού Kevin Anderson (νο.6 στην παγκόσμια κατάταξη) να πέσει στο καναβάτσο.

Στον τελικό του Τορόντο συνάντησε την αυτού μεγαλειότητα του Rafael Nadal. Τον τενίστα δηλαδή, ο οποίος 15 μήνες πριν σύστηνε ουσιαστικά τον Τσιτσιπά στον πλανήτη.

Μόνο και μόνο τότε λύγισε ο Έλληνας αθλητής, χάνοντας με ψηλά το κεφάλι. Τα διεθνή μέσα χαιρέτησαν την επίδοση του με τέτοιον τρόπο που έδωσαν την εντύπωση ότι τον αντιμετωπίζουν ως ίσο προς ίσο με τον μεγάλο Ισπανό, ενώ παράλληλα έκαναν λόγο για το νέο μεγάλο αστέρι του αθλήματος.

Μάλιστα, το κατόρθωμα του Στέφανο Τσιτσιπά δεν ήταν το μοναδικό που ζήσαμε τις τελευταίες 72 ώρες. Αντίθετα ήταν το επιστέγασμα σε ένα πραγματικά εκπληκτικό Σαββατοκύριακο του ελληνικού αθλητισμού. 

Ο άρχοντας των κρίκων

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στην βροχερή Γλασκόβη, οι θεατές παρακολουθούσαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος χρυσού το βράδυ της Κυριακής. 

O Λευτέρης Πετρούνιας έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα στον κόσμο: κέρδισε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο. Στέφθηκε για τέταρτη συνεχόμενη φορά πρωταθλητής Ευρώπης στο αγώνισμα των κρίκων, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του θρυλικού Ιταλού Jury Chechi.

"Εκτέλεσα το πρόγραμμά μου όπως ακριβώς το είχα φανταστεί. Είναι ξεκάθαρα η καλύτερη εκτέλεση της καριέρας μου, έτσι το ένιωσα εγώ και το ίδιο είπε και ο προπονητής μου" δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα. ο Έλληνας πρωταθλητής που συγκέντρωσε χθες 15.466 πόντους, για την τέλεια ερμηνεία του στον αέρα. 

Ο στίβος επέστρεψε δριμύτερος

Τρία χρυσά, δύο αργυρά κι ένα χάλκινο ήταν η συνολική συγκομιδή της ελληνικής αποστολής στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Βερολίνου. Μια σοδειά μεταλλίων που έφερε την Ελλάδα στην πέμπτη θέση της γενικής κατάταξης. Την έβαλε δηλαδή ξανά, μετά από αρκετά χρόνια, στις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις τους στίβου.

Από το 2004 κι ύστερα το ελληνικό κοινό άρχισε να ξεχνά τον στίβο -τον οποίο είχε γνωρίσει απότομα- εξαιτίας της έλλειψης νέων επιτυχιών αλλά και λόγω της σκιάς που έριχναν τα σκάνδαλα ντόπινγκ. Μετά από αρκετά πέτρινα χρόνια λοιπόν, η 2η θέση της Κρητικιάς Μαρίας Μπελιμπασάκη στα 400 μ. με χρόνο 50.45 το Σάββατο το βράδυ, ήρθε να ξυπνήσει μνήμες από άλλες εποχές, ιδιαίτερα αν σκεφτεί κανείς πως η 27χρονη αθλήτρια έχασε το χρυσό για κλάσματα του δευτερολέπτου, κι αφού πρώτα είχε χάσει τον βηματισμό της. 

Από κοντά κι η χθεσινή επιτυχία του Τρικαλινού, Δημήτρη Τσιάμη, ο οποίος με 16.78 βρήκε τρίτος στο τριπλούν, βιώνοντας τη δικαίωση μιας και το να κατακτάς το πρώτο σου μετάλλιο σε μεγάλη διοργάνωση στα 36 (!) σου χρόνια δεν είναι και μικρό πράγμα.

Αντί επιλόγου

Τόσες μαζεμένες επιτυχίες σε μόλις τρεις μέρες είχε να ζήσει ο ελληνικός αθλητισμός από την εποχή της Ολυμπιάδας της Αθήνας. Μονάχα που τότε οι αγελάδες ήταν παχιές, οι επιχορηγήσεις πολλές κι η αλήθεια είναι πώς μαζί με τα αθλητικά κατορθώματα σερβιριζόταν κι αρκετή μεγάλη δόση από "γκλαμουριά". 

Δεκατέσσερα χρόνια μετά το τοπίο έχει αλλάξει άρδην -δεν χρειάζεται, πιστεύουμε, να επεκταθούμε σε αυτό. Μάλιστα με την τραγωδία της Αττικής να είναι ακόμα νωπή, τέτοιες επιτυχίες προερχόμενες από αθλήματα που μόνο ακριβοπληρωμένα (με εξαίρεση το τένις) δεν είναι, δίνουν έναν τόνο πραγματικής αισιοδοξίας.

Ιδιαίτερα δε όταν συνδυάζονται με κινήσεις ανθρωπιάς που δεν πηγάζουν από τον εντυπωσιασμό αλλά από την ειλικρίνεια. Ακριβώς, δηλαδή, όπως έκανε ο Στέφανος Τσιτσιπάς πριν λίγο καιρό, όταν αποφάσισε να συγκεντρώσει χρήματα για τον πυρόπληκτο φίλο του. 

Δείχνοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του με τρόπο απλό, τίμιο και ώριμο. Μένοντας μακριά από την μέθη της επιτυχίας -η οποία δε θα ήταν καθόλου παράλογο να έχει καταλάβει έναν 20χρονο πιτσιρικά που ολόκληρος ο πλανήτης του κάνει υποκλίσεις.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.