Το σκηνικό είχε στηθεί τέλεια. Ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Ζαλγκίρις Κάουνας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Έπειτα από ένα εκρηκτικό ξεκίνημα, ολόκληρο το γήπεδο σηκώνεται όρθιο για να αποθεώσει έναν παίκτη που έρχεται από τον πάγκο. Όχι για κάποια εντυπωσιακή φάση ή για ένα μεγάλο σουτ, αλλά για έναν αθλητή που δεν είχε εμφανιστεί ποτέ με τη φανέλα του Ολυμπιακού στη EuroLeague.
Ο Κίναν Έβανς ήταν έτοιμος να κάνει το ντεμπούτο του στη διοργάνωση με τους "ερυθρόλευκους" μετά από 1,5 χρόνο. Η διάγνωση του τραυματισμού του τον Μάιο του 2024 ήταν απλά σοκαριστική – ολική ρήξη επιγονατιδικού τένοντα, κάτι που σήμαινε εκτός αγωνιστικής δράσης για όλη τη σεζόν 2024–2025.
Κίναν Έβανς: Οι 536 μέρες μακριά από τα παιχνίδια της EuroLeague
Ο Κίναν Έβανς την τελευταία του χρονιά στη EuroLeague ήταν από τους καλύτερους παίκτες του πρωταθλήματος. Τα νούμερά του ήταν 17,3 πόντοι, 2,8 ριμπάουντ και 3,9 ασίστ. Αυτά τα στατιστικά είναι κατηγορίας Μάικ Τζέιμς. Αυτές οι εμφανίσεις του γέμισαν με προσμονή τον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος περίμενε τη μεγάλη επιστροφή. Αυτή θα συνέβαινε χθες, αλλά όσοι είδαμε την αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις αντικρίσαμε το σκληρό πρόσωπο του επαγγελματικού αθλητισμού.
Σε μια επιστροφή στην άμυνα, μία τοποθέτηση του αριστερού ποδιού του στο έδαφος ήταν αρκετή για να κάνει ολόκληρο το στάδιο να σιγήσει. Ο ίδιος, σπαρακτικά, αναφώνησε "No way, no fucking way", δείχνοντας πως κατάλαβε αμέσως το μέγεθος του προβλήματος. Ο παίκτης έφυγε υποβασταζόμενος για τα αποδυτήρια με τη βοήθεια συμπαικτών και αντιπάλων. Λίγη ώρα αργότερα, οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν. Η διάγνωση ανέφερε ρήξη αχιλλείου τένοντα και ο Κίναν Έβανς θα περάσει ακόμα μια φορά την πόρτα του χειρουργείου.
Ο Κίναν Έβανς προσπαθεί να επανέλθει σε καλή αγωνιστική κατάσταση όχι μόνο τις δύο τελευταίες σεζόν. Ο γολγοθάς του ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023, απέναντι στη Φενέρμπαχτσε, όταν έκοψε τον αχίλλειο του δεξιού του ποδιού. Τρεις πολύ σοβαροί τραυματισμοί σε τρία χρόνια είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση για οποιονδήποτε αθλητή. Δεν είναι μόνο το ότι δεν μπορεί να αγωνιστεί, αλλά και το γεγονός πως πρέπει να περάσει αυτή τη διαδικασία μόνος του, μακριά από τη ρουτίνα του.
Οι προπονήσεις και οι αγώνες δίνουν τη θέση τους σε συνεχόμενες ώρες αποθεραπείας, όπου το σώμα πρέπει να μάθει ξανά από το μηδέν βασικές κινήσεις, πριν περάσει στα άλματα, την έκρηξη και τα υπόλοιπα στοιχεία του παιχνιδιού. Φανταστείτε έναν μπασκετμπολίστα που θέλει τόσο πολύ να παίζει και να βρίσκεται στη δράση, να πρέπει να μάθει να κάνει άλματα από την αρχή και ασκήσεις με λάστιχα.
Παρά τις ατυχίες του, ο 29χρονος Αμερικανός γκαρντ από το Τέξας προσπάθησε για το καλύτερο. Ήταν συνεπής στις θεραπείες του, πάντα στο γυμναστήριο για ενδυνάμωση, και όταν ένιωσε έτοιμος, προσπάθησε να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. Το επίσημο ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού απέναντι στην Καρδίτσα, για το ελληνικό πρωτάθλημα, ήταν ιδανικό, σκοράροντας 17 πόντους. Δυστυχώς, οι δύσκολες στιγμές δεν έχουν τελειώσει γι’ αυτόν.
Πλέον, μπαίνει ξανά στη διαδικασία της επιστροφής μετά από ένα ακόμα σοβαρό χτύπημα. Πολλοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσει να ξαναπαίξει μπάσκετ. Κανείς δεν ξέρει. Αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως θα δώσει το 100% του για να τα καταφέρει, όπως έκανε και τις προηγούμενες φορές.
Ο Κίναν Έβανς, μετά τη ρήξη επιγονατιδικού τένοντα, έμεινε 536 μέρες εκτός δράσης και κουβάλησε το βάρος μόνος του. Μόνος στις θεραπείες, στις ατομικές προπονήσεις, στα βάρη και στο σπίτι, όταν δεν μπορούσε να ακολουθήσει την ομάδα. Δεν παραπονέθηκε και έδειξε σε όλους πόσο πολύ το θέλει. Ο μπασκετικός κόσμος το είδε αυτό και στέκεται στο πλευρό του.
Είναι σίγουρο ότι σε αυτή την προσπάθεια θα χρειαστεί τον κόσμο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του. Πολλές ψυχολογικές μελέτες δείχνουν ότι η αποχή από τον αθλητισμό λόγω τραυματισμών αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης στους επαγγελματίες αθλητές. Για εκείνους, ο αθλητισμός δεν είναι χόμπι αλλά κομμάτι της ταυτότητάς τους. Για έναν μέσο άνθρωπο αυτό μπορεί να σημαίνει απλώς αποχή από τις δραστηριότητες, αλλά για έναν επαγγελματία σημαίνει πως νιώθει "μη ολοκληρωμένος".
Μαζί με τον κόσμο, ο Κίναν Έβανς θα χρειαστεί και τον οργανισμό του Ολυμπιακού στο πλευρό του. Το σωματείο το έχει ήδη αποδείξει, ενεργοποιώντας τη συμφωνία των δύο πλευρών παρά τον προηγούμενο τραυματισμό του στην επιγονατίδα. Είμαστε σίγουροι πως θα το ξανακάνει και τώρα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.