Ο πρώην πια γενικός διευθυντής της Juventus, αποχώρησε μετά το ματς με την Napoli, το προηγούμενο Σάββατο. Ο Giuseppe Marotta αιφνιδίασε τους πάντες όταν μετά το νικηφόρο ντέρμπι ανακοίνωνε on air, μιλώντας στο Sky Italia, ότι δεν θα συνεχίσει με την Μεγάλη Κυρία, αφήνοντας πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Ο Beppe όταν ανέλαβε είχε να διαχειριστεί ένα πραγματικό χάος το 2010. Κατάφερε όμως να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά και επί των ημερών του η Juve ολοκλήρωσε μερικές από τις σπουδαιότερες μεταγραφές στην ιστορία της. Οι περισσότερες εκ των οποίων με μία απίστευτη value for money τακτική. 

10. Emre Can (ελεύθερος από την Liverpool)

7  εμφανίσεις με την Juventus.

Μετά από έναν χρόνο έντονων διαπραγματεύσεων, ο Marotta κατάφερε να πείσει έναν παίκτη που τον ήθελε η μισή Ευρώπη. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάστηκε να του προσφέρει τετραετές συμβόλαιο με €5.000.000 συν μπόνους ανά έτος. Μιλάμε όμως για έναν ποδοσφαιριστή που βρέθηκε ως ελεύθερος στο Τορίνο και ενδεχομένως να αποτελέσει όχι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον του κέντρου της Μεγάλης Κυρίας. 

9. Miralem Pjanic (€32.000.000 από την Roma)

18 γκολ και 29 ασίστ σε 98 εμφανίσεις με την Juventus.

Αν αυτή τη στιγμή στη Juventus υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναντικατάστατος, αυτός δεν είναι άλλος από τον Βόσνιο μέσο, που πλέον κοστολογείται πάνω από €100.000.000 στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. Ο Marotta κατάφερε να φέρει στο Τορίνο τον Βόσνιο σταρ με το 1/3 των χρημάτων της σημερινής του αξίας, αποδυναμώνοντας, μάλιστα, έναν άμεσο διεκδικητή της Serie A και προσφέροντας στον Allegri ένα πολύτιμο εργαλείο για να φτιάξει ένα κέντρο πανίσχυρο, όπως αυτό της εποχής των Pirlo-Vidal-Pogba.

8. Gonzalo Higuain (€90.000.000 από την Napoli)

55 και 12 ασίστ σε 105 εμφανίσεις με την Juventus.

"Δεν θα πληρώσουμε τη ρήτρα, οι συζητήσεις έχουν σταματήσει" έλεγε ο Marotta στα μέσα Ιουλίου του 2016. Λίγες ημέρες αργότερα, η Juventus ανακοίνωνε την ακριβότερη μέχρι εκείνη τη στιγμή μεταγραφή στην ιστορία της. Η περίπτωση του Αργεντινού επιθετικού που προερχόταν από μια χρονιά-ρεκόρ τότε, με 36 γκολ στην Serie A ήταν το μεγαλύτερο ψέμα -μέχρι το επόμενο- του Marotta. Ο Higuain ωστόσο συνέχισε από εκεί που σταμάτησε, πριν αποχωρήσει το καλοκαίρι που μας πέρασε για το Μιλάνο και την Milan.

7. Paulo Dybala (€40.000.000 από την Palermo)

69 γκολ και 25 ασίστ σε 146 εμφανίσεις με την Juventus.

Το καλοκαίρι του 2015, όλοι οι μεγάλοι της Ιταλίας -ειδικά η Inter- και πολλοί από τους ευρωπαϊκούς κολοσσούς ήθελαν να αποσπάσουν την υπογραφή του Paulo Dybala. Ο Marotta δεν έχασε λεπτό και με €40.000.000 έδωσε σχεδόν αμέσως τα χέρια με τον Maurizio Zamparini, βρίσκοντας το νέο μεγάλο αστέρι της Juventus για την επόμενη δεκαετία. Περιττό να πούμε ότι η αξία του Dybala έχει πλέον τετραπλασιαστεί στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο. 

6. Carlos Tevez (€12.000.000 από την Manchester City)

50 γκολ και 18 ασίστ σε 96 εμφανίσεις με την Juventus.

Η μάλλον μεγαλύτερη μεταγραφική απογοήτευση στην πρόσφατη ιστορία της Milan. Κι αυτό, γιατί το καλοκαίρι του 2013, ο Marotta θα έφερνε στο Τορίνο τον πρώτο μεγάλο παίκτη της εποχής του και το πρώτο νο.10 στην μετά-Del Piero εποχή, για μόλις €9.000.000 συν άλλα τρία με τα bonus. Ο "Απάτσι" ήταν μέλος της ομάδας του Conte που τερμάτισε με 102 βαθμούς όσο και αυτής του Allegri που έφτασε στον τελικό του Champions League. 

5. Andrea Barzagli (€500.000 από την Wolfsburg)

2 γκολ και 6 ασίστ σε 272 εμφανίσεις με την Juventus.

Τον Ιανουάριο του 2011 και μόλις στα 30 του, ο Barzagli θεωρούνταν από πολλούς ένας ξοφλημένος ποδοσφαιριστής. Ο Marotta είδε την ευκαιρία και τον απέκτησε με ένα τρελό deal που περιελάμβανε μόλις μισό εκατομμύριο. Η συνέχεια; Μαζί με τους Chiellini και Bonucci δημιούργησαν την BBC, μία από τις κορυφαίες αμυντικές τριάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου. 272 παιχνίδια αργότερα παραμένει ένας από τους ηγέτες της Juve, εντός και εκτός γηπέδου. 

4. Arturo Vidal (€12.500.000 από την Bayer Leverkusen)

48 γκολ και 25 ασίστ σε 171 εμφανίσεις με την Juventus.

Το ευρύ κοινό δεν γνώριζε τον Χιλιανό χαφ όταν το καλοκαίρι του 2011 κατηφόριζε από το Λεβερκούζεν στο Τορίνο. 4 χρόνια αργότερα αποχαιρετούσε τη Juventus για την Bayern, σε μια μεταγραφή που στοίχισε στους Γερμανούς €42.000.000. Ο Vidal αποτέλεσε τον πρώτο μαχητή του Conte και μέλος ενός θαυματουργού κέντρου που δημιουργήθηκε με ελάχιστα χρήματα μπροστά στην προσφορά του.  

3. Cristiano Ronaldo (€105.000.000 από την Real)

3 γκολ και 5 ασίστ σε 8 εμφανίσεις με την Juventus.

Η συμφωνία που επαναφέρει την Juventus μεταξύ των πιο ισχυρών διεκδικητών του Champions League, φέρει ασφαλώς την σφραγίδα του Beppe. Ο Ronaldo φτάνει το περασμένο καλοκαίρι στο Τορίνο ως ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου, με 5 Χρυσές Μπάλες και τρία συνεχόμενα Champions League. Τα 105 εκατομμύρια είναι ποσό-ρεκόρ για την Juve, αλλά μάλλον λίγα για αυτόν που απέκτησε. 

2. Andrea Pirlo (ελεύθερος από την Milan)

19 γκολ και 38 ασίστ σε 164 εμφανίσεις με την Juventus.

Μία από τις σημαντικότερες ελεύθερες μεταγραφές στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Μία κίνηση-ματ του Marotta που αντιλήφθηκε την πείνα για δόξα και την επιθυμία εκδίκησης του Pirlo. Τέσσερα πρωταθλήματα και έναν τελικό Champions League αργότερα, οι Rossoneri κατάλαβαν το λάθος τους.  

1. Paul Pogba (€1.000.000 από την Manchester United)

34 γκολ και 43 ασίστ σε 178 εμφανίσεις με την Juventus.

Κόστισε όσα και ο Barzagli (τα άλλα €500.000 ήταν το ποσό ενός προστίμου) και το ποσό αυτό αποτελεί την πιο επιτυχημένη μεταγραφική κίνηση του μεταγραφικού παζαριού της σύγχρονης ιστορίας - αν αναλογιστείς ότι ο Pogba πουλήθηκε το καλοκαίρι του 2016 πίσω στην United με €105.000.000. Στην πορεία εξελίχθηκε σε ένα από τους κορυφαίος μέσους του πλανήτη. Ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο επιστροφής του στο Τορίνο. Μόνο που αυτή τη φορά, ο Marotta δεν θα χρειαστεί να επέμβει.