Jadon Sancho: O καλύτερος μαθητής της ποδοσφαιρικής τάξης του 2000

Πριν λίγο καιρό έκλεισε τα 18 αλλά η ποδοσφαιρική του αξία ξεπερνά τα €100.000.000. Απολύτως λογικό με βάση τα όσα κάνει μέχρι στιγμής εντός γηπέδου.

Σε περίπτωση που δεν έχεις καταλάβει τι συμβαίνει στη φετινή Bundesliga, μάθε ότι κάτι πραγματικά σπουδαίο γίνεται στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Υπάρχει ένα παιδί ή πιο σωστά ένας πολύ νεαρός ποδοσφαιριστής, ο οποίος έκλεισε τα 18 πριν λίγους μήνες και μόλις πριν λίγες εβδομάδες συμπλήρωσε κάτι παραπάνω από 1.000 αγωνιστικά λεπτά σαν επαγγελματίας. Το ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο τον αξιολογεί ήδη γύρω στα 100-120 εκατομμύρια Ευρώ. Πρόκειται για έναν Άγγλο, με καταγωγή από την Καραϊβική, που έγινε ποδοσφαιρικός εμιγκρές για να πάρει ευκαιρίες και να ωριμάσει στο βορειοδυτικό άκρο της Kοιλάδας του Ruhr. Στην Μπορούσια Ντόρτμουντ. Εκεί όπου ξέρουν καλά να διαλέγουν ταλέντα και κυρίως έχουν την τεχνογνωσία να τα εξελίσσουν.

O Jadon Sancho είχε ένα εγγυημένο μέλλον στο φυτώριο μιας εκ των πλουσιοτέρων ομάδων του κόσμου, της Μάντσεστερ Σίτι. Και μάλιστα, έναν προπονητή που ξέρει πάρα πολύ καλά πώς να συνεργάζεται με νεαρούς ποδοσφαιριστές, τον Pep Guardiola. Ενάμιση χρόνο πριν, οι γαλάζιοι του Μάντσεστερ του πρόσφεραν νέο συμβόλαιο 30.000 λιρών την εβδομάδα. Μέσα στον πιτσιρικά όμως υπήρχε φλόγα, υπήρχε μια προσμονή που δεν μπορούσε να καταλαγιάσει, για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να φεύγει σαν άνεμος μπροστά, να ντριμπλάρει, να σερβίρει ασίστ, να σκοράρει. Και ήθελε να το κάνει αμέσως. Εδώ και τώρα. Έτσι κατέληξε στην Μπορούσια, η οποία πλήρωσε ένα ποσό κοντά στα €8.000.000 για να τον κάνει δικό της, πόσο μάλιστα για έναν παίκτη που ήταν ακόμη ανήλικος και δεν είχε ούτε ένα λεπτό επίσημου αγώνα στα πόδια του. Οι Βεστφαλοί βλέπουν την επένδυσή τους όχι απλά να αποδίδει, αλλά να αποκτά και τεράστια μεταπωλητική αξία.

Jadon Sancho: O καλύτερος μαθητής της ποδοσφαιρικής τάξης του 2000

Στο ξεκίνημα της σεζόν, τα αρχικά πλάνα του Lucien Favre προέβλεπαν την σταδιακή ένταξη του Jadon Sancho στο rotation της Ντόρτμουντ. Στο λεξιλόγιο του Sancho όμως, φαίνεται ότι δεν υπάρχει η λέξη "σταδιακά". Ο μεταξύ άλλων MVP του τελευταίου EURO U-17 φρόντιζε σε κάθε ευκαιρία να επιβεβαιώνει ότι είναι έτοιμος. Στις πρώτες του 7 εμφανίσεις στη σεζόν είχε 6 ασίστ και 1 γκολ - σε όλες εκτός από μία, περνώντας στα παιχνίδια ως αλλαγή. Προς το παρόν, έχει 11 συμμετοχές (4 γκολ, 6 ασίστ) στο γερμανικό πρωτάθλημα και 4 συμμετοχές (1 γκολ) στο Champions League

"Όταν οι αντίπαλοί μας χαλαρώνουν λίγο, τότε είναι που εμφανίζεται ο Jadon. Κάθε στιγμή είναι έτοιμος για το κάτι παραπάνω" λέει ο Marco Reus, ο οποίος έχει υπό την προστασία του τον πιτσιρικά, με τον οποίο συχνά δουλεύει σε ατομικές προπονήσεις μετά το κανονικό πρόγραμμα της ομάδας. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και από τη συνεργασία που έχουν μέσα στο γήπεδο. Ο Favre δεν δίστασε στα τελευταία 4 παιχνίδια να τον ξεκινήσει βασικό και με εξαίρεση αυτό με αντίπαλο την Aτλέτικο Μαδρίτης (2-0 υπέρ των Ισπανών, για το CL), ο Sancho είχε εξαιρετική απόδοση, παίζοντας συνολικά 413 λεπτά. Το παιχνίδι του  εξελίσσεται διαρκώς, με τελευταίους που το διαπίστωσαν τους αμυντικούς της πανίσχυρης Μπάγερν Μονάχου, που ηττήθηκε με 3-2 την περασμένη αγωνιστική από την Μπορούσια.

ΤΖΕΙΝΤΟΝ ΣΑΝΤΣΟ 1

Αν ψάξεις στο ίντερνετ, θα βρεις πολλά βίντεο από τα όσα έκανε στις κατηγορίες των Νέων και των Β' ομάδων. Θα δεις έναν παίκτη με θανατηφόρα ντρίμπλα και έκρηξη, σχεδόν ανίκητο στο 1vs1. Έναν παίκτη που από τα 12 του παίζει με την πειθαρχία, τακτική και προσωπική, που ζητούν όλοι οι σύγχρονοι προπονητές και ταυτόχρονα με την ποδοσφαιρική αλητεία της αλάνας. Αν δεις τα δύο γκολ που σημείωσε εναντίον της Χέρτα (στα τέλη Οκτωβρίου) αλλά και γενικότερα τις κινήσεις του σε εκείνο το παιχνίδι, ενδεχομένως να πεις ότι μοιάζει στον Raheem Sterling. Κατά διαβολική σύμπτωση, ο Sancho πήρε τη θέση του επιθετικού της Σίτι, κατά το ντεμπούτο στην εθνική ομάδα της Αγγλίας, στο ματς εναντίον της Κροατίας στα μέσα Οκτώβρη (ετοιμάζεται για την πρώτη του συμμετοχή στην 11άδα των Λιονταριών, στο επερχόμενο παιχνίδι με τις ΗΠΑ).

Μερίδιο της εικόνας του Sancho ανήκει ασφαλώς και στον Favre, ο οποίος ανάστησε τον Balotelli και ανέδειξε τον Jean Michaël Seri στη γαλλική Νις. O 61χρονος Ελβετός προπονητής χρησιμοποιεί τον 18χρονο Άγγλο πότε στην δεξιά πλευρά για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητά του και πότε στην αριστερή, όπου συγκλίνοντας και ντριμπλάροντας γίνεται πιο απειλητικός και δημιουργεί χώρους για τους υπόλοιπους. 

ΖΑΝΤΟΝ ΣΑΝΤΣΟ 1

Ο Sancho έχει ακόμη τεράστια περιθώρια βελτίωσης, ακόμη και σε βασικά κομμάτια του παιχνιδιού. Όμως ήδη είναι ένας εξαιρετικά αποφασιστικός παίκτης, με επίδραση στην φετινή Μπορούσια, σχεδόν ίδια με εκείνη του αρχισκόρερ Paco Alcacer. Οι μεγάλοι (και πλούσιοι) ευρωπαϊκοί σύλλογοι τον έχουν βάλει στο μάτι, με πιο δραστήριο διεκδικητή την Μάντσεστερ Σίτι που σχεδιάζει μια πρόταση κοντά στα €120.000.000 για να τον ξαναφέρει πίσω. Οι άνθρωποι της εθνικής Αγγλίας αλλά και οι οπαδοί της έχουν σπεύσει να τον χαρακτηρίσουν ως και Μεσσία. Ο νεαρός με την θαυμάσια ντρίμπλα έχει το στοιχείο του απρόβλεπτου στο παιχνίδι του και αυτό είναι κάτι που τους εξιτάρει όλους. 

Ο Jadon Malik Sancho, γιος μεταναστών από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, μεγαλωμένος στο Camberwell του νότιου Λονδίνου, δείχνει να βιάζεται να φτάσει στην κορυφή. Με την φόρα που έχει, μένει να δούμε πότε ακριβώς θα το καταφέρει. Γιατί με τα μέχρι στιγμής δείγματα δεν αφήνει και πολλές αμφιβολίες για το αν μπορεί να το πραγματοποιήσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος