Η πιο θορυβώδης ποδοσφαιρική ιστορία των τελευταίων εβδομάδων, αυτή του Copa Libertadores, έριξε αυλαία στον ίσως σημαντικότερο τελικό στα χρονικά του θεσμού στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, εκεί όπου η Ρίβερ Πλέιτ θριάμβευσε με 3-1 επί της Μπόκα Τζούνιορς.

Πρόσωπο του ματς, el hombre de la final που θα έλεγαν και οι ισπανόφωνοι φίλοι μας, ήταν δίχως αμφιβολία ο Juan Fernando Quintero. O δαιμόνιος Κολομβιανός μπαλαδόρος πέρασε στο ματς περίπου 15 λεπτά μετά την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, σημείωσε ένα θαυμάσιο γκολ βάζοντας μπροστά την ομάδα του με 2-1 στην παράταση, και έδωσε την ασίστ στον Gonzalo Martínez για να βάλει το κερασάκι στην τούρτα του θριάμβου. Γενικότερα πάντως η είσοδος του Quintero στο παιχνίδι ήταν εκείνη που άλλαξε την εικόνα και τη μοίρα του τελικού. 

Η βιογραφία

Γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου του 1993, ο Juan Fernando Quintero Paniagua όπως είναι το πλήρες όνομά του, μεγάλωσε στο ζόρικο Μεντεγίν της Κολομβίας. Από πολύ μικρός έζησε τη ζόρικη πλευρά της πόλης, που κομματιαζόταν από τον πόλεμο των ναρκωτικών που είχε ως αποτέλεσμα τον τεράστιο αριθμό θανάτων και εξαφανίσεων. Θα τον σημαδέψει ένα σκηνικό που θα μπορούσε να αποτελεί σκηνή του Narcos, αλλά συνέβη στην πραγματικότητα: Όταν ήταν δύο ετών, ο πατέρας του Juan, Jaime Enrique Quintero Cano, μπήκε σε ένα φορτηγάκι έπειτα από διαφωνία με κάποιον ανώτερό του (σ.σ. ο Jaime Quintero εργαζόταν στο στρατό της Κολομβίας) και δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

Ένα γεγονός, που θέλοντας και μη, τόσο ο Juan όσο και η οικογένειά του θα κουβαλούν για πάντοτε μαζί τους. Ξεκίνησε να παίζει στην τοπική Ενβιγάδο (ομάδα στην οποία έκαναν τα πρώτα τους βήματα τύποι όπως ο -θρύλος του Football Manager- Fredy Guarín και ο καλύτερος Κολομβιανός ποδοσφαιριστής των ημερών μας, James Rodríguez), πριν καταλήξει στην Ατλέτικο Νασιονάλ. Εκεί με τις εμφανίσεις του αλλά και τα όσα σπουδαία έκανε στις μικρές εθνικές ομάδες της χώρας, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον μπόλικων ευρωπαϊκών ομάδων. 

Η ευρωπαϊκή περιπέτεια

Το καλοκαίρι του 2012, η ταπεινή Πεσκάρα που μόλις είχε ανέβει στην Serie A θα τον αποκτήσει. Τα μάτια των scouters ωστόσο από άλλους μεγαλύτερους συλλόγους ήταν καρφωμένα πάνω στον ύψους 1,69 μ. Κολομβιανό και όχι άδικα. Οι ποδοσφαιρικές του αρετές ξεχώριζαν ακόμη και στο σκληροτράχηλο Campionato, σε σημείο που η Πόρτο (ομάδα στην οποία ανήκει ακόμη ο παίκτης) τον απέκτησε έναν χρόνο αργότερα. Παρότι οι Δράκοι γνωρίζουν ότι έχουν στα χέρια τους ένα -ακόμη ακατέργαστο- ποδοσφαιρικό διαμάντι, δεν δίστασαν να τον στείλουν δανεικό: Αρχικά στη γαλλική Ρεν, μετά στα πάτρια για τον ίδιο εδάφη και την Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν και (από τις 24 Ιανουαρίου του 2018) στη Ρίβερ Πλέιτ. Κατά το διάστημα των δανεισμών του, ο Quintero έγραψε 44 παιχνίδια με 16 γκολ, ενώ με την Πόρτο έχει 42 συμμετοχές (6 γκ.).

Οι χειρισμοί της Πόρτο στην περίπτωσή του ήταν αποτέλεσμα διάφορων ερεθισμάτων που ο ίδιος έδωσε. Η σχέση του με την Κολομβιανή τραγουδίστρια Maluma (σε βίντεο κλιπ της οποίας έχει πρωταγωνιστήσει) του έδινε όλες τις αφορμές για να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ποδόσφαιρο. Αυτό σε συνδυασμό με τα πειθαρχικά παραπτώματα, τη συμπεριφορά βεντέτας και τις απουσίες από τις προπονήσεις, ωθούν τους ανθρώπους των Δράκων να τον θεωρήσουν καμμένο χαρτί. 

Η επιστροφή

Ο δανεισμός του στην Ιντεπεντιέντε Μεντεγίν ήταν το σωστότερο πράγμα που συνέβη στον Quintero, καθώς όχι μόνο βρήκε ένα οικείο περιβάλλον στην πόλη του αλλά και το χρόνο και χώρο για να δείξει ποιος είναι ποδοσφαιρικά, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα τη συναισθηματική υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Σε λιγότερο από ένα χρόνο, κέρδισε το δικαίωμα να σώσει την ίδια του την καριέρα και να εξασφαλίσει μια μετακίνηση σε ένα από τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά clubs του πλανήτη, την Ρίβερ Πλέιτ. Για καλή του τύχη, ο προπονητής Marcelo Gallardo
που θεωρείται το πιο καυτό όνομα στους πάγκους της Λατινικής Αμερικής, είδε έναν παίκτη που του θύμισε αρκετά τον εαυτό του, όταν ακόμη φορούσε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια. "Θα πρέπει να μάθει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του αργεντίνικου ποδοσφαίρου. Είναι ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής με φυσικό ταλέντο που θα πρέπει να μάθει να εκμεταλλεύεται τους κενούς χώρους. Το να αγωνίζεσαι στην Ρίβερ σημαίνει ότι θα πρέπει να μάθεις αυτό τον τρόπο παιχνιδιού. Αν το μάθει θα είναι καθοριστικός στο παιχνίδι μας" είχε δηλώσει τον περασμένο Απρίλιο ο Gallardo, ο οποίος ωστόσο δεν το συμπεριελάμβανε αρκετά συχνά στην αρχική του ενδεκάδα.  "Ο Gallardo είναι ένας προπονητής που ζητάει πολλά από σένα και καταφέρνει να σου βγάλει τον καλύτερο σου εαυτό. Είμαι τόσο ευγνώμων που βρέθηκε στον δρόμο μου και κατάφερε να αλλάξει τη νοοτροπία μου" παραδέχεται ο ίδιος ο Quintero, που δείχνει αλλαγμένος.

Στο Μουντιάλ της Ρωσίας έδειξε πως έχει ωριμάσει αρκετά σαν ποδοσφαιριστή. Έγινε μάλιστα ο μοναδικός μέχρι τώρα Κολομβιανός που έχει σκοράρει σε δύο διαφορετικά Μουντιάλ. Αλλά αυτό που κάνει πλέον τη διαφορά είναι η αλλαγή στην αντιμετώπιση των καταστάσεων. Η νοοτροπία όπως λέει κι ο ίδιος στις δηλώσεις του.  

Ποδοσφαιριστής άλλης εποχής

Το σύγχρονο ποδόσφαιρο έχει αποκληρώσει εδώ και χρόνια παίκτες παλαιάς κοπής, ακριβώς όπως ο Quintero, με όλο και περισσότερους μαραθωνοδρόμους να αντικαθιστούν τους αρτίστες, ειδικά στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής. Οι μαέστροι που συνήθως φορούσαν το 10 (αν και ο Quintero προτιμά το λιγότερο βαρύ 8) μοιάζουν απομεινάρια μιας άλλης εποχής. Αν μία χώρα όμως τους σέβεται, αυτή δεν είναι άλλη από την Αργεντινή, που πάντα θα προσφέρει ποδοσφαιρικό άσυλο σε τέτοιου είδους ποδοσφαιριστές. Ακόμη κι αν αυτοί δε δείχνουν τη συνέπεια, την προσήλωση στην τακτική και τη διάρκεια που απαιτεί το μοντέρνο στυλ παιχνιδιού.

Τον Κολομβιανό playmaker ακολουθούν ταμπέλες όπως προβληματικός και μυστήριος σαν χαρακτήρας. Αλλά σαν παίκτης είναι από εκείνους που ξέρουν να μιλούν στη μπάλα. Τον έχουν συγκρίνει κατά καιρούς με τον James Rodríguez και τον Lionel Messi. Ο Quintero όμως είναι αυτός που είναι. Και στα 25 του πια έχει μια ακόμη ευκαιρία να αποδείξει πως τα όσα έκανε στο χορτάρι του Μπερναμπέου ήταν μόνο ένα ορεκτικό για εκείνα που θα ακολουθήσουν. Είτε στη Ρίβερ, είτε ξανά πίσω στην Ευρώπη.