Ο Κώστας Μήτρογλου και η τέχνη του γκολ

Ο πιστολέρο ετοιμάζεται για το νέο βήμα της καριέρας του και αυτή είναι η ιστορία του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 31 Ιανουαρίου 2019

Ο κορυφαίος Έλληνας επιθετικός των τελευταίων ετών. Δεν χωρά αμφιβολία πως αυτό ακριβώς είναι ο Κώστας Μήτρογλου. Ακολουθώντας μία πορεία που περιείχε σχεδόν τα πάντα -από αμφισβήτηση και χλευασμό μέχρι τρόπαια και πολλά, πολλά γκολ- ο 30χρονος πλέον στράικερ ετοιμάζεται για το νέο βήμα της καριέρας που τον φέρνει στην Τουρκία με τη φανέλα της Γαλατασαράι. Ο Μήτρογλου αποκτήθηκε με τη μορφή δανεισμού για 1,5 χρόνο από τη Μαρσέιγ, υπογράφοντας συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2020. 

Η βιογραφία

Γιος του Γιώργου και της Αναστασίας Μήτρογλου, ο Κώστας γεννήθηκε στις 12 Μαρτίου του 1988 στις Κρηνίδες Καβάλας αλλά πριν καλά καλά περπατήσει η οικογένειά του μετανάστευσε στη Γερμανία. Η οικογένεια βρήκε νέα στέγη στη μικρή, μόλις 30.000 κατοίκων πόλη του Νόικιρχεν-Φλιν, ενώ ο πατέρας Μήτρογλου άνοιξε εστιατόριο στο γειτονικό (σε απόσταση μισής ώρας) Ντουίσμπουργκ.

Ο Κώστας Μήτρογλου και η τέχνη του γκολ

Στο Νόικιρχεν, ο Κώστας άρχισε -σε ηλικία 10 ετών- να κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, στα τσικό της τοπικής ομάδας και μόλις στα 14 βρέθηκε στις ακαδημίες της Ντούισμπουργκ, για να μεταπηδήσει δύο χρόνια αργότερα σε εκείνες της Μπορούσια Γκλάντμπαχ. Με την U-19 της Γκλάντμπαχ πέτυχε 38 γκολ σε 35 ματς τις σεζόν 2005/2006 και 2006/2007. Οι ικανότητές του, με κορυφαία εκείνη στο σκοράρισμα άρχισαν να γίνονται γνωστές και να φτάνουν μέχρι τα αυτιά του Μιχάλη Ιορδανίδη, άμεσου συνεργάτη του τότε ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής Νέων, Νίκου Νιόμπλια. Θα ακολουθούσε, το καλοκαίρι του 2007, το τουρνουά στο οποίο ουσιαστικά ο ταλαντούχος νεαρός επιθετικός θα συστήνονταν στην ευρεία ποδοσφαιρική σκηνή.

Η Εθνική Νέων και ο Ολυμπιακός

Όντας ο βασικός σέντερ φορ της Εθνικής Ομάδας Νέων (μία πάρα πολύ καλή φουρνιά ταλέντων όπου ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος έκοβε, ο Σωτήρης Νίνης σέρβιρε και ο Μητρογκόλ σκόραρε) θα βγει πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων του 2007. Η ελληνική ομάδα θα φτάσει στα γήπεδα της Αυστρίας μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης όπου θα ηττηθεί με 1-0 από την Ισπανία, με γκολ του μετέπειτα σταρ της Βαλένθια Dani Parejo. Ύστερα, ως φυσικό επακόλουθο, ήρθε η σπουδαία μεταγραφή.

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΝΕΩΝ

Στον Ολυμπιακό, με συμβόλαιο 5 ετών.  Όσοι τον είχαν παρακολουθήσει όχι μόνο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αλλά και στους προκριματικούς αγώνες της διοργάνωσης γνώριζαν πως το potential του Κώστα Μήτρογλου είναι τεράστιο. Από την πρώτη του στιγμή στο λιμάνι αποτέλεσε μία από τις αδυναμίες του τότε προέδρου των ερυθρολεύκων Σωκράτη Κόκκαλη, με τον μύθο να υποστηρίζει ότι ήταν και ο κύριος λόγος που το καλοκαίρι του 2008 αργούσε να κάνει μεταγραφή επιθετικού (πριν έρθει τελικά, στις 21 Αυγούστου, ο Βραζιλιάνος Diogo). Αν και χρειάστηκε ένα σημαντικό διάστημα προσαρμογής καθώς δεν μιλούσε καν καλά ελληνικά, κατά την πρώτη του χρονιά στον Ολυμπιακό πέτυχε 4 γκολ σε 12 παιχνίδια. Τον Ιούνιο του 2008 την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού θα αναλάβει ο Ernesto Valverde, από τον οποίο ο Μήτρογλου έπαιρνε όλο και λιγότερες ευκαιρίες. Βέβαια, σε αυτό έπαιξαν ρόλο και τα δικά του λάθη, τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά.

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΠΕΝΑΛΤΙ ΑΝΟΡΘΩΣΗ

Αποκορύφωμα της θυελλώδους σχέσης τους, το χαμένο πέναλτι στην ήττα του Ολυμπιακού με 3-0 από την Ανόρθωση για τα προκριματικά του Champions League, τον Αύγουστο του 2008, όταν ο 20 ετών -τότε- επιθετικός ανέλαβε την εκτέλεση ενός πέναλτι αγνοώντας τις οδηγίες του Ισπανού τεχνικού και αστόχησε. Ο Valverde χρησιμοποιούσε όλο και λιγότερο τον Μήτρογλου με τις φήμες της εποχής να λένε ότι όταν ο διεθνής επιθετικός δεν έβλεπε το όνομά του στη λίστα με τους παίκτες της αποστολής ξεσπούσε έντονα, κάθε φορά. Τάκης Λεμονής και Γιώργος Δώνης ήταν δύο προπονητές που τον πίστεψαν πάρα πολύ, γι' αυτό και οι δανεισμοί του σε Πανιώνιο (8 γκολ σε 11 ματς) και Ατρόμητο (17 γκολ σε 34 ματς) ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένοι.

Η κορυφαία του περίοδος όμως με τον Ολυμπιακό ήταν χωρίς αμφιβολία το πρώτο μισό της σεζόν 2013/14, όταν ο Μήτρογλου σκόραρε ακατάπαυστα, με highlights το χατ τρικ στις Βρυξέλλες με αντίπαλο την Άντερλεχτ (ο μοναδικός Έλληνας που το έχει καταφέρει στο σημερινό φορμάτ του Champions League) και το αμέσως επόμενο Σαββατοκύριακο ένα ακόμη χατ τρικ με αντίπαλο την Βέροια, για το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι εμφανίσεις του μέχρι τον Δεκέμβριο, έφεραν και τη μεταγραφή στο εξωτερικό.

Φούλαμ, Μπενφίκα, Μαρσέιγ και πλέον Γαλατασαράι

Τον Ιανουάριο του 2014 η Φούλαμ θα πληρώσει €15.000.000 για να τον αποκτήσει και ο Κώστας Μήτρογλου θα μετακομίσει από τον Πειραιά στο Λονδίνο. Παράλληλα, θα γίνει αρχικά η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία των Cottagers για να εξελιχθεί αργότερα σε μία από τις χειρότερες που έχει κάνει ποτέ η ομάδα αλλά και σε μία από τις χειρότερες της Premier League.

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΦΟΥΛΑΜ

Μία σειρά από προβλήματα φυσικής κατάστασης και τραυματισμών αλλά και η δυσκολία προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις δεν τον βοήθησαν σε καμία περίπτωση να κάνει αυτά που μπορούσε. Γι' αυτό και αγωνίστηκε μόλις 3 φορές συνολικά με τη φανέλα της Φούλαμ. Σε κάτι λιγότερο από 9 μήνες θα επέστρεφε ως δανεικός στον Ολυμπιακό (24 παιχνίδια, 16 γκολ) για να φύγει εκ νέου την επόμενη σεζόν για το εξωτερικό και την Μπενφίκα. Στη Λισαβόνα θα μείνει δύο χρονιές με την παρουσία του να είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική (38 γκολ σε 62 παιχνίδια). Την τελευταία ημέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών του 2017, θα καταλήξει στη Μαρσέιγ, σε μία μετακίνηση που κόστισε συνολικά περίπου 15 εκατ. Ευρώ. Στη Μασσαλία, η απόδοσή του είχε μεταπτώσεις, αν και συνέχισε να σκοράρει (12 γκ./ 27 συμ.) ενώ κατάφερε να αγωνιστεί και στον τελικό του Europa League με αντίπαλο την Ατλέτικο Μαδρίτης. 

Το νέο κεφάλαιο της καριέρας του Κώστα Μήτρογλου ανοίγει στην Τουρκία πια, με τη φανέλα της Γαλατασαράι. Εκεί όπου τόσο ο ίδιος, όσο και οι άνθρωποι της τουρκικής ομάδας ευελπιστούν να θυμηθεί τις εποχές που κέρδισε το προσωνύμιο που τον συνοδεύει εδώ και αρκετά χρόνια: Πιστολέρο. 

Ο πιστολέρο και τα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Στον Πειραιά ανέκαθεν γούσταραν παικταράδες με ιδιοτροπίες, πολλές φορές και κάποιους με πειραγμένα μυαλά. Ο Κώστας Μήτρογλου θα μπορούσαμε να πούμε πως ανήκει στην πρώτη κατηγορία, κυρίως λόγω του αυθορμητισμού του (ποιος θα ξεχάσει άλλωστε τον πανηγυρισμό του προς τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς μετά το γκολ του εναντίον της Μπορντό τον Μάρτιο του 2010;). Ένας από τους λόγους που η ερυθρόλευκη εξέδρα συμπαθούσε υπερβολικά τον Μήτρογλου ήταν και ο δημοφιλής τρόπος που πανηγύριζε τα τέρματα που σημείωνε (τα "πιστόλια" έβγαιναν εκείνη την εποχή από παίκτες χαμηλότερων κατηγοριών που σκόραραν μέχρι και από πιτσιρίκια σε αλάνες) αλλά και το γεγονός πως στα ντέρμπι (ειδικά σε εκείνα με τον αιώνιο αντίπαλο) ήταν πάντοτε εκεί.

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΠΙΣΤΟΛΙΑ

Μία από τις πιο σπαρταριστές ιστορίες άλλωστε είναι τα όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες του Νοεμβρίου του 2009. Ο Ολυμπιακός έχει μία σειρά ανεπιτυχών αποτελεσμάτων και ο Σωκράτης Κόκκαλης επισκέπτεται τις εγκαταστάσεις του Ρέντη για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και να απαιτήσει νίκη εναντίον του Παναθηναϊκού, στο ντέρμπι που ακολουθούσε στο στάδιο Καραϊσκάκη. Προς τον Μήτρογλου υπήρξε και προσωπική αναφορά: "Κώστα, τι σημαίνουν τα πιστόλια που κάνεις στους πανηγυρισμούς μετά τα γκολ; Δεν είσαι ούτε καουμπόης, ούτε στην Άγρια Δύση και καλό θα είναι να το σταματήσεις". Λίγα 24ωρα μετά, ο Μήτρογλου θα "σκοτώσει" με δύο γκολ (το δεύτερο φανταστικό) τον Παναθηναϊκό και εκτός από "πιστόλια" θα βγάλει και "πολυβόλο".

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΠΟΛΥΒΟΛΟ

Δύο γκολ που πανηγύρισε με την ψυχή του και ο ίδιος ο Κόκκαλης, παρότι ο "Γερμανός" είχε αγνοήσει τις παροτρύνσεις του. Οποιοσδήποτε άλλος στη θέση του θα είχε πεσμένο ηθικό και θα σταματούσε αμέσως να κάνει το συγκεκριμένο πανηγυρισμό. Όχι όμως ο Μητρογκόλ, που από τότε γνώριζε πως έχει την ικανότητα να σκοράρει απέναντι στον οποιονδήποτε αντίπαλο, με οποιονδήποτε τρόπο.

Η Εθνική

Τα χρόνια της ποδοσφαιρικής ανέλιξης και ωριμότητας βρήκαν τον Κώστα Μήτρογλου να γίνεται μέλος και της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, με την οποία μετρά 17 γκολ σε 64 συμμετοχές. Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε πως είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής της που μπορεί να στείλει με ευκολία την μπάλα στα δίχτυα. Αλλά και εκείνος που ουσιαστικά την έστειλε στα γήπεδα της Βραζιλίας για το Μουντιάλ του 2014, με τα τέρματα εναντίον της Ρουμανίας. Πλέον, όταν δεν υπάρχει ο Μητρογκόλ στην επιθετική της γραμμή, η προβληματική τα τελευταία χρόνια Εθνική, βρίσκει γκολ με το σταγονόμετρο. 

ΜΗΤΡΟΓΛΟΥ ΕΘΝΙΚΗ

Κάποτε, ένας γνωστός αθλητικογράφος είχε πει στη ραδιοφωνική εκπομπή του πως δεν θα του προξενήσει καμία εντύπωση αν ο Μήτρογλου σημειώσει 7 ή 8 γκολ σε ένα ματς. Αν ένα πράγμα ξέρει να κάνει (πολύ) καλά μέσα στο γήπεδο ο πιστολέρο (αν και ο ίδιος πλέον έχει αλλάξει τρόπους πανηγυρισμών), αυτό είναι σίγουρα να στέλνει τη μπάλα μέσα. Κάτι, που μάλλον θα κάνει μέχρι και την τελευταία στιγμή της καριέρας του, τότε που θα κρεμάσει τα παπούτσια του. Ή μήπως τα... πιστόλια του;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος