Marek Hamsik, ο ήσυχος αποχαιρετισμός του μεγάλου πολεμιστή

Ο Μοϊκανός από τη Σλοβακία εγκαταλείπει το Σαν Πάολο της Νάπολης μετά από 12 χρόνια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 06 Φεβρουαρίου 2019

Πώς γίνεται κάποιος παίκτης-σημαία σε ένα ποδοσφαιρικό club; Αν μπορούσαμε να πούμε ένα μόνο χαρακτηριστικό, εκτός από αυτό της πολυετούς παρουσίας σε μία ομάδα, μάλλον αυτό θα ήταν η συνέπεια.

Και η ικανότητα να μην προδίδει ποτέ τον ίδιο του τον εαυτό, να σέβεται την εικόνα που έχει φτιάξει σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, πολύ περισσότερο όταν αυτό έχει διαμορφωθεί μετά από μία σειρά δυσκολιών σε μία πάρα πολύ απαιτητική πόλη πρωτίστως και έπειτα ομάδα.

Marek Hamsik, ο ήσυχος αποχαιρετισμός του μεγάλου πολεμιστή

Το περασμένο Σάββατο, με αντίπαλο τη Σαμπντόρια, ο Marek Hamsik συμπλήρωσε 250 εμφανίσεις πρωταθλήματος με τη φανέλα της Νάπολι. Και τον τελευταίο του με τα χρώματα των Παρτενοπέι, καθώς ο captain της εθνικής ομάδας της Σλοβακίας όσο και της Νάπολι θα συνεχίσει την καριέρα του στην Κίνα και την Νταλιάν Γιαφάνγκ. O -γεννημένος τις 27 Ιουλίου του 1987 στην Μπάνσκα Μπίστριτσα της (τότε) Τσεχοσλοβακίας- Hamsik έδωσε τη θέση του στο 75ο λεπτό της συνάντησης στον Amadou Diawara και όλο το Σαν Πάολο ασφαλώς σηκώθηκε όρθιο για να αποθεώσει τον μεγάλο αρχηγό. Πολλοί δάκρυσαν, ακόμα κι αν πολλά ήταν τα άδεια καθίσματα στο γήπεδο της Νάπολι. Όχι και το καλύτερο τέλος για ένα love story που ξεκίνησε πριν από 12 χρόνια, όταν ο νεαρός Σλοβάκος μετακόμισε από την Μπρέσια και τον ιταλικό βορρά σε ένα περιβάλλον που του ταίριαζε πολύ περισσότερο. 

ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ 3

Εκεί δέθηκε σχεδόν αμέσως, από την πρώτη στιγμή της παρουσίασής του, τον Ιούλιο του 2007, όταν συστήθηκε στο κοινό της Νάπολι μαζί με τον -επίσης αγαπημένο του ιταλικού νότου- Ezequiel Lavezzi, που παρεμπιπτόντως θα τον έχει αντίπαλο στο πρωτάθλημα της Κίνας.

Οι Ναπολιτάνοι τον λάτρεψαν για πολλά πράγματα: Για την ανεξάντλητη ενέργεια και το πάθος στο παιχνίδι του, για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια, για τα γκολ του (πολλά εκ των οποίων εντυπωσιακότατα) και τον τρόπο που τα πανηγύριζε. Ή ακόμη και για το μαλλί του. Αλλά κυρίως γιατί, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους, αρνήθηκε πολλές -καλύτερες- προτάσεις για να φύγει. Γιουβέντους, Μίλαν και Ίντερ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου προσπάθησαν ουκ ολίγες φορές να τον δελεάσουν.

ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ 4

Δεν έφυγε ποτέ, τουλάχιστον όχι στο πικ της καριέρας του, καθώς αγαπούσε πολύ την πόλη, την ομάδα και τον κόσμο. Σε καμία περίπτωση δεν θα του ταίριαζε ο χαρακτηρισμός του προδότη. Ίσως έχασε την ευκαιρία να κυνηγήσει περισσότερα τρόπαια, ίσως κάτι παραπάνω: Ο Pavel Nedved είχε δηλώσει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι αν ο Hamsik είχε επιλέξει κάποια στιγμή στο παρελθόν να συνεχίσει την καριέρα του στη Γιουβέντους, ενδεχομένως να προσέθετε ακόμη και τη Χρυσή Μπάλα στην προσωπική του συλλογή.

Εκτός από αυτά που έδωσε, πήρε και πολλά. Αναγνώριση, σεβασμό, δόξα. Και το ιστορικό Copa Italia του 2012, όταν η Νάπολι κέρδισε με 2-0 τη μισητή Γιουβέντους, με τον ίδιο να σημειώνει το δεύτερο γκολ και να ξεσπά στους πανηγυρισμούς.

Το πρωτάθλημα όμως δεν ήρθε ποτέ, ακόμη κι αν φάνηκε να πλησιάζει όσο ποτέ άλλοτε μετά από 30 χρόνια την περσινή σεζόν, ειδικά μετά το 0-1 στο Τορίνο με αντίπαλο την Βέκια Σινιόρα και το γκολ του Kalidou Koulibaly. Κάτι που παραδέχεται πως τον πλήγωσε βαθιά, στο βιβλίο του, το Marekiaro.

Ο Hamsik θα κρατήσει από τη Νάπολη όλες εκείνες τις στιγμές που τον γέμισαν. Άλλωστε, ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του πια Ναπολιτάνο. Φεύγοντας, αφήνει την ομάδα σε καλά χέρια ή μάλλον πόδια, εκείνα των Fabián Ruiz και Piotr Zielinski, που μοιάζουν ως οι επικρατέστεροι για να μπουν στα παπούτσια του ρέκορντμαν συμμετοχών στην ιστορία της ομάδας.

ΜΑΡΕΚ ΧΑΜΣΙΚ

Τον Μάιο του 2017, σε άρθρο του στο Player’s Tribune (το οποίο μάλιστα έφερε τίτλο "Για τη Νάπολη"), ο Hamsik ξεκινούσε το κείμενό του, εξηγώντας πως "στη Νάπολι δεν υπάρχει ένας προπονητής, αλλά 3.000.000". Και αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερη την προσφορά του στην ομάδα αλλά και το μερίδιο αναγνώρισης που του αναλογεί. Κάνει ακόμη σπουδαιότερη την κληρονομιά και τις αναμνήσεις που αφήνει πίσω του. Μέχρι κάποια στιγμή στο μέλλον, να ξαναγυρίσει. Άλλωστε, ένα από τα όνειρα που και ο ίδιος έχει είναι να ολοκληρώσει την καριέρα του με τη γαλάζια φανέλα. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος