Piatek-Paqueta, οι νέοι Shevchenko-Kaka

Ο ανατολικός άνεμος συναντά τη σάμπα στη κοκκινόμαυρη πλευρά του Μιλάνου και δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν ξεκινήσει τις συγκρίσεις με το iconic duo του θρυλικού παρελθόντος.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Φεβρουαρίου 2019

Οι φίλοι της Μίλαν φαίνεται ότι έχουν ένα ισχυρό deja vu βλέποντας τα όσα κάνουν στο χορτάρι τον τελευταίο καιρό ο πιστολέρο από την Πολωνία Krzysztof Piatek και ο Βραζιλιάνος αρτίστας play maker Lucas Paqueta. Συγκεκριμένα, μόνο λίγοι δεν είναι εκείνοι που έρχονται να συγκρίνουν τους δύο προαναφερθέντες με ένα σχεδόν παρόμοιο γεωγραφικά δίδυμο που έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα των Ροσονέρι, 15 χρόνια πριν: τον Βραζιλιάνο Kaká και τον Ουκρανό Andriy Shevchenko.

Piatek-Paqueta, οι νέοι Shevchenko-Kaka

Η Μίλαν δεν είναι πλέον το μεγαθήριο που τρόμαζε όλη την Ευρώπη, δεν παίζει καν στο Champions League (βασικά, ούτε στο Europa League) ενώ δύσκολα θα τη βάλει κανείς στην κουβέντα για τους διεκδικητές του Scudetto. Οι πρώτοι δύο σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζουν (ακόμη;) τους προκατόχους τους, ωστόσο κάποια πραγματάκια καλό θα είναι να ειπωθούν. 

Ο Piatek δεν είναι σε καμία περίπτωση Sheva. Ο Πολωνός δεν έχει πολλά από τα στοιχεία που διέθετε ο θρυλικός Ουκρανός όπως η ταχύτητα με τη μπάλα στα πόδια, η τεχνική και η ντρίμπλα. Έχει όμως την ίδια νοοτροπία, το ίδιο ένστικτο και την ίδια δυναμική εντός της περιοχής. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικός και ίσως πιο δυνατός. Κάθε του κίνηση μοιάζει να είναι στοχευμένη, γι' αυτό και συνήθως βρίσκεται μία φάση μπροστά από την αντίπαλη άμυνα.

Όπως ας πούμε στο πρώτο του γκολ εναντίον της Αταλάντα το περασμένο Σαββατοκύριακο, όπου κινήθηκε σαν τον Shevchenko και εκτέλεσε σαν τον Marco Van Basten. Υπερβολικό; Μπορεί. Αλλά ήταν τέτοιο το combo δύναμης, αίσθησης και ακρίβειας που ώθησε προς τη σύγκριση. 

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως ο Piatek δεν είναι ένα επιθετικός του επιπέδου της Μίλαν, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που ήρθε για να αντικαταστήσει τον Gonzalo Higuaín. Ο τεχνικός διευθυντής των Ροσονέρι,  Leonardo, άκουσε πάρα πολλά για την επιλογή του αλλά ο Piatek δείχνει να τον δικαιώνει, με 7 γκολ σε 6 παιχνίδια μέχρι στιγμής. Για την ακρίβεια, σκοράρει ανά 55 λεπτά, καθόλου άσχημα για μεταγραφή Ιανουαρίου.

ΚΡΙΣΤΟΦ ΠΙΑΤΕΚ

Για να καταλάβεις τι ακριβώς ποδοσφαιριστής είναι ο πρώην επιθετικός της Τζένοα (παρεμπιπτόντως με τη φανέλα της ομάδας της Γένοβας είχε 13 γκολ σε 19 αγώνες πριν μετακομίσει στο Μιλάνο) χρειάζεται να τον παρατηρήσεις καθόλη τη διάρκεια του 90λέπτου. Πώς κινείται, πώς υποδέχεται τη μπάλα, πώς φεύγει στον ελεύθερο χώρο. Και κυρίως, πώς τελειώνει τις φάσεις. Κάτι που είχε παρατηρηθεί και από το πέρασμά του από τη Λιγουρία. Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς, στη Τζένοα δεν θα μπορούσε να ξεδιπλώσει πλήρως όλες τις πτυχές του ταλέντου του.  

Από την άλλη, η σύνδεση του Lucas Paquetá με τον εμβληματικό Kaká είναι λίγο πιο προφανής και δεν έχει να κάνει με το παρουσιαστικό και την καταγωγή. Ο Paquetá δεν έχει ακόμη την εξέλιξη του Kaká στην ίδια ηλικία (στα 21 δηλαδή), όμως διαθέτει την ίδια κομψότητα με τη μπάλα στα πόδια, σχεδόν ίδια τεχνική και παρόμοιο τρόπο αξιοποίησης των συμπαικτών του. Το πιο συναρπαστικό όμως με τον 21χρονο από το Ρίο ντε Τζανέιρο όμως είναι πως ακόμη και όσοι τον παρακολουθούν στενά δεν έχουν καταλάβει τι παίκτης είναι και ποιο είναι το ταβάνι του. Καθώς και ποια ακριβώς είναι η θέση του. Όταν έφτασε στο Μιλάνο, πριν από ενάμιση μήνα, το βιογραφικό του ανέφερε πως αγωνίζεται ως οργανωτής ή ως πλάγιος μεσοεπιθετικός. Κάτι σαν τον Suso δηλαδή. Ο Gennaro Gattuso όμως κάθε εβδομάδα ανακατεύει την τράπουλα και τα αποτελέσματα είναι τουλάχιστον εντυπωσιακά σε όρους τακτικής αλλά και ποιότητας που εμφανίζει η ομάδα του στο χορτάρι. Σε αυτό έχει μερίδιο και ο Paquetá. 

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΚΕΤΑ

Ο Paquetá έχει παίξει 9 ματς στην Ιταλία και έχει σημειώσει ένα τέρμα (εναντίον της Κάλιαρι). Έχει δώσει δύο ασίστ (και τις δύο στον Piatek), έχει κάνει και κάποιες ντρίμπλες-highlights. Δεν δείχνει στοιχεία ατομισμού και δεν περιφρονεί το αμυντικό κομμάτι. Στα 21 του έχει τεράστιο περιθώριο εξέλιξης και μάλιστα φαίνεται να ανταπεξέρχεται σε ένα περιβάλλον που είναι εντελώς καινούριο γι' αυτόν.

Ο συσχετισμός των Piatek και Paquetá με τους Kaká και Shevchenko ίσως είναι υπερβολικός. Οι προσδοκίες που έχουν δημιουργήσει όμως οι δύο νέες μεταγραφές της Μίλαν είναι τεράστιες.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.