Ο Lucas Paqueta σκέφτεται πραγματικά γρήγορα

Το ζογκλερικό απέναντι στη Τζένοα έγινε viral. Ο νεαρός Βραζιλιάνος της Μίλαν όμως φαίνεται να είναι έτοιμος για πολλά περισσότερα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 23 Ιανουαρίου 2019

Στο προχθεσινό Μίλαν-Τζένοα, το ρολόι μόλις έδειχνε πως μπαίνουμε στο 54ο λεπτό της αναμέτρησης. Ο νεοαποκτηθείς από τη Φλαμένγκο 21χρονος Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός Lucas Paquetá παραλαμβάνει τη μπάλα στην αριστερή πλευρά και λίγο πίσω από το κέντρο. Είχε επιλογές, όπως ας πούμε να πασάρει στον αμαρκάριστο Bakayoko, που βρισκόταν δίπλα του. Αντ' αυτού προτίμησε να κάνει κάτι αρκετά πιο εξεζητημένο, αρκετά πιο ριψοκίνδυνο, αρκετά πιο βραζιλιάνικο. Με μία αυθεντική ποδοσφαιρική αλητεία βγαλμένη από τα αυτοσχέδια γηπεδάκια στις φαβέλες του Ρίο, περνά τη μπάλα πάνω από τον προσωπικό του αντίπαλο -στην προκειμένη περίπτωση ήταν ο άτυχος Daniel Bessa- προσφέροντας μάλλον το highlight του μήνα στη Serie A. 

Η ενέργεια του Paquetà υπάρχει εδώ και δύο μέρες παντού στο ίντερνετ και το μήνυμα του παίκτη ξεκάθαρο: αυθεντικό  joga bonito, γνήσιο όσο και ασυνεπές πολλές φορές αλλά μία απόλαυση για τα μάτια του θεατή. Όσοι έχουν παρακολουθήσει και τα δύο ματς της Μίλαν στα οποία έχει αγωνιστεί ο Paquetà το γνωρίζουν ήδη. 

Οι Ιταλοί μιλούν ήδη για έναν παίκτη με μεγάλο impact στο πρωτάθλημα. Δεν έκανε κάτι σπουδαίο, ακόμη. Ούτε γκόλ, ούτε ασίστ. Τίποτα που να κάνει κάποιον να δηλώσει θαυμαστής του. Αυτός όμως που γοητεύει αναλυτές, δημοσιογράφους και ενδεχομένως προπονητές στη γείτονα χώρα, δεν είναι ούτε η τεχνική του Paquetá, ούτε η αναμφισβήτητη φαντασία του. Τα στοιχεία που καθιστούν υπολογίσιμο τον νεαρό από το ομώνυμο με το επώνυμό του νησί στον κόλπο του Γκουαναμπάρα στη βραζιλιάνικη πόλη είναι η προσήλωσή του στην τακτική, η πειθαρχία στο πλάνο και η γνώση των σύγχρονων αρχών. Η εξοικείωση με τον αγωνιστικό προσανατολισμό της ομάδας προκάλεσε την έκπληξη των ανθρώπων της Μίλαν, που μιλούν για πρωτόγνωρη ωριμότητα σε τόσο νεαρό ποδοσφαιριστή και ειδικά για Βραζιλιάνο.

Ο Lucas Paqueta σκέφτεται πραγματικά γρήγορα

Η απροσδόκητη ισορροπία ανάμεσα σε συγκέντρωση και φαντασία έγινε αμέσως εμφανής. Από το ντεμπούτο του απέναντι στη Σαμπντόρια (ομάδα που δεν αφήνει και τόσο εύκολα τον αντίπαλο να αναπνεύσει) πριν λίγες εβδομάδες όλοι κατάλαβαν γιατί η Μίλαν έβγαλε €35.000.000 από τα ταμεία της για να αποκτήσει τον Paquetá, που πήρε σχεδόν αποκλειστικά σωστές αποφάσεις με θαυμαστή ταχύτητα και οξυδέρκεια στα 85' λεπτά που αγωνίστηκε, πριν τον αντικαταστήσει ο Fabio Borini. Για πολλούς, μία πραγματική έκπληξη.

Ο Gennaro Gattuso, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δήλωσε πως δε γνωρίζει αν ο Paquetà είχε μελετήσει τον τρόπο παιχνιδιού της ομάδας πριν πάρει το αεροπλάνο για το Μιλάνο. Ανέφερε βέβαια, πως τον έχει εντυπωσιάσει η δίψα για μάθηση που παρουσιάζει ο ποδοσφαιριστής όπως και η απουσία ψευδαισθήσεων σχετικά με τις ικανότητές του. "Είναι εντυπωσιακά προετοιμασμένος τακτικά. Στις προπονήσεις μοιάζει σαν σφουγγάρι που απορροφά τα πάντα. Έχει μεγάλη επιθυμία και κραυγαλέα περιθώρια βελτίωσης" ανέφερε μεταξύ άλλων ο Rino. 

ΛΟΥΚΑΣ ΠΑΚΕΤΑ 1

Ο 41χρονος τεχνικός τον χρησιμοποιεί στα αριστερά της κεντρικής του τριάδας και από εκεί ο Paquetà ξεδιπλώνει τις ικανότητές του. Μία από αυτές είναι η προθυμία του να παίξει (τις περισσότερες φορές) την μπάλα με τη μία και αμέσως να κινηθεί στον κενό χώρο. Είναι καλά προετοιμασμένος, σωματικά και πνευματικά. Όταν δεν μπορεί να πασάρει κατευθείαν, όλοι μπορούν να θαυμάσουν την ικανότητά του στη ντρίμπλα και το κοντρόλ. Είπαμε, τακτική αυστηρότητα και συμμετρική αρμονία στο σχεδιασμό του παιχνιδιού, αλλά το αίμα παραμένει βραζιλιάνικο. Είναι δεδομένο πως στο άμεσο μέλλον θα δούμε και μια πιο εγωιστική πλευρά του. Κάτι όχι απαραίτητα κακό, αν αναλογιστούμε τη πρώτη γεύση από τα highlights του. Θα δούμε όμως και το προφανές: την αυτοθυσία του για το συμπαίκτη και την ατελείωτη κίνηση στο χώρο. 

Το προσωνύμιο "νέος Kaka" του έχει ήδη αποδοθεί και ακόμη και ο Leonardo, αθλητικός διευθυντής πια στη Μίλαν, συμφωνεί. Μένει αν αποδειχθεί κατά πόσο ο ίδιος ο Paquetà θα δικαιώσει τις προσδοκίες. Ή αν θα τις ξεπεράσει.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος