Το μεγαλείο του Dirk Nowitzki

To standing ovation που προκάλεσε ο Doc Rivers είναι μόνο ένας μικρός φόρος τιμής για έναν εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων όλων των εποχών.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2019

Staples Center, 26 Φεβρουαρίου 2019. Μένουν 9,4 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα των Los Angeles Clippers με τους Dallas Mavericks και ο προπονητής των γηπεδούχων Doc Rivers καλεί τάιμ άουτ, παρότι η ομάδα του προηγείται με 9 πόντους. 

Ο Rivers παίρνει το μικρόφωνο και παροτρύνει το κοινό να χειροκροτήσει. Στη συνέχεια δείχνει τον ξανθό τύπο με το νο.41 των Mavs. "Ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες όλων των εποχών, Dirk Nowitzki".

Το κοινό στο Staples Center αντιλαμβάνεται αμέσως περί τίνος πρόκειται και ακολουθεί ένα συγκινητικό και παρατεταμένο standing ovation. Ο ίδιος ο Nowitzki αρχικά ξαφνιάζεται καθώς δεν περίμενε σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο και έπειτα σηκώνει το χέρι του για να χαιρετήσει το κοινό. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος περίπου τι πέρασε από το μυαλό του Γερμανού σούπερ σταρ εκείνη την ώρα.  

"Στην αρχή δεν κατάλαβα τι ακριβώς συνέβη και για ποιο λόγο ο Doc πήρε τάιμ άουτ. Γιατί άλλωστε να κάνεις κάτι τέτοιο όταν το παιχνίδι έχει κριθεί; Πήρε το μικρόφωνο και μετά έγινε ότι είδατε. Νιώθω μεγάλη τιμή, ήταν κάτι συναρπαστικό" ανέφερε μετά τον αγώνα ο Nowitzki.

Το μεγαλείο του Dirk Nowitzki

Για τους Αμερικάνους, ο Nowitzki είναι ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ. Πιο πάνω από τον Dražen Petrović, πιο πάνω από τον Arvydas Sabonis, πιο πάνω από κάθε άλλον. Στα 20 χρόνια της θρυλικής του καριέρας στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Dirk Nowitzki βρίσκεται στην 7η θέση στον πίνακα των all time scorers με 31.340 πόντους και στην τέταρτη θέση με τις περισσότερες συμμετοχές, πίσω μόνο από τους Robert Parish, Kareem Abdul-Jabbar και John Stockton. Σε αυτά, ασφαλώς και πρέπει να προστεθεί το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου (2006/2007) -ο πρώτος και μοναδικός μη Αμερικάνος παίκτης που το έχει καταφέρει- καθώς και το αντίστοιχο βραβείο για τους τελικούς του 2011, όταν και οδήγησε τους Dallas Mavericks στην κατάκτηση του πρωταθλήματος εναντίον των Miami Heat του LeBron James (και του Dwayne Wade και του Chris Bosh).

Με ύψος 2,13 μ. αλλά εξαιρετική αποτελεσματικότητα από την περίμετρο, λες και πρόκειται για shooting guard, το αγόρι από το άσημο Βίρτσμπουργκ δημιούργησε το trend του μεγαλόσωμου σουτέρ στο ΝΒΑ. Μην ξεχνάς πως βρέθηκε στην Αμερική το 1998, όταν κάτι αντίστοιχο παικτικά δεν υπήρχε ούτε για δείγμα και παίκτες με το μέγεθός του αρκούνταν στο να κινούνται εντός της ρακέτας, συνήθως με αμυντικούς ρόλους. 

ΝΤΙΡΚ ΝΟΒΙΤΣΚΙ 2

Ο Nowitzki και το στυλ παιχνιδιού του ουσιαστικά έχτισαν τον τύπο του μοντέρνου forward (κυρίως στο "4") που θα βγεί πιο μακριά από την comfort zone του και θα δοκιμάσει να σουτάρει τρίποντο. Δεν είναι τυχαίο αυτό στο οποίο έχει εξελιχθεί σήμερα ο Kevin Durant. 

Εκτός από το στυλ παιχνιδιού του, αυτό που έκανε σπουδαίο τον Nowitzki είναι ο τρόπος με τον οποίο έχει φτάσει στις επιτυχίες του. Για 20 χρόνια έμεινε πιστός στους Mavericks, έγινε σημαία και κέρδισε το σεβασμό όλων. Κατάφερε να πάρει εκεί ένα πρωτάθλημα αδιαφορώντας (και διαψεύδοντας) για όλους εκείνους που έκαναν λόγο για ένα ντροπαλό παιδί με ταλέντο αλλά loser. Κάτι αντίστοιχο έκανε και με την εθνική της χώρας του, οδηγώντας μία μέτρια διαχρονικά ομάδα σε μετάλλια, σε κορυφαίες διοργανώσεις.

Ο φόρος τιμής από τον Doc Rivers μόνο τυχαίος δεν ήταν.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος