Στις 23 Μαΐου του 2007, η Μίλαν επικρατούσε με 2-1 της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, κατακτώντας το 7ο και τελευταίο μέχρι σήμερα Κύπελλο Πρωταθλητριών της ιστορίας της. Λίγα 24ωρα μετά, στο Σαν Σίρο, οι οπαδοί της την υποδέχονται για να γιορτάσει σύσσωμος ο Ροσονέρι οργανισμός την σπουδαία επιτυχία. Σε ένα από τα πολλά βίντεο που κυκλοφόρησαν από τη φιέστα, πρωταγωνιστεί ο Clarence Seedorf και κάποια παιδάκια (δικά του και συμπαικτών του), που τον κυνηγούν για να του αποσπάσουν την μπάλα. Την παράσταση -και την μπάλα- από τα πόδια του Ολλανδού μέσου κλέβει ένα παιδάκι όχι πάνω από 6 ετών, με μαλλί-καπελάκι που φορά την εμφάνιση με τα μαυροκόκκινα.

Το σχεδόν άψογο τάκλιν του μικρού κάνει τον Seedorf να χαμογελάσει, πριν ανακτήσει την κατοχή. Ο μικρός ονομάζεται Daniel Maldini και είναι ο μικρότερος γιος του Paolo. Εγγονός του, επίσης θρύλου της Μίλαν και του ιταλικού ποδοσφαίρου, Cesare. 

Στις 18 Απριλίου του 2009, ο Paolo Maldini παραχωρεί συνέντευξη Τύπου, στην οποία ανακοινώνει -και επίσημα- την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, στα 41 του χρόνια. Τα 32 από αυτά τα είχε περάσει στην Μίλαν, όντας βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας για περισσότερα από 21.

Στο πλάι του, ο Adriano Galliani, θα κάνει μεταξύ άλλων μία πολύ σημαδιακή δήλωση: "Η φανέλα με το νο.6 του Franco Baresi έχει αποσυρθεί για πάντα. Το νο.3 του Paolo όμως πιστεύω πως θα έχει deadline, μέχρι τη στιγμή που κάποιος άλλος Maldini θα το ξαναφορέσει". Είναι γεγονός ότι ο Galliani είναι αθεράπευτα ρομαντικός, με τον Maldini να εμφανίζεται σε παρόμοιο mood: "Θα ήταν ωραίο κάποιος από τους γιους μου να φορέσει την ίδια φανέλα κάποια στιγμή. Δεν θέλω όμως να τους προστεθεί πίεση, μπορούν να κάνουν ότι θέλουν αν ασχοληθούν σοβαρά με το ποδόσφαιρο".

Οι προσδοκίες του ονόματός του, σε συνδυασμό με την οικογενειακή παράδοση στην Μίλαν, θέτουν από πολύ νωρίς ψηλά τον πήχη για τον γεννημένο στις 11 Οκτωβρίου του 2001 Daniel Maldini, οι εμφανίσεις του οποίου στην (ομάδα Νέων της Μίλαν) Primavera, θα τον οδηγήσουν σύντομα να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο, κάτι που δεν κατάφερε να κάνει ο κατά 4 χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Christian.

O Daniel, εν αντιθέσει με τον παππού και τον πατέρα του, δεν αγωνίζεται στην άμυνα αλλά στον χώρο του κέντρου, έχοντας αρκετές επιθετικές αρετές, ενώ πολύ συχνά παίζει και ως περιφερειακός επιθετικός. Δεν φορά τον αριθμό 3 στη φανέλα, προτιμά το νο.10. Εντελώς τυχαία, τον ίδιο αριθμό που φορούσε ο Seedorf.

Μέχρι στιγμής, έχει σημειώσει 7 γκολ στη σεζόν, ένα ανά 151 αγωνιστικά λεπτά. Πρόσφατα, το όνομά του βρέθηκε ανάμεσα στις κλήσεις του Daniele Franceschini για την U19 εθνική Ιταλίας (είναι ήδη διεθνής στις μικρότερες ηλικίες), που σε λίγες ημέρες θα αντιμετωπίσει σε φιλικό αγώνα την αντίστοιχη της Ολλανδίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ιταλία, οι άνθρωποι της Μίλαν είναι ξετρελαμένοι μαζί του και σύντομα θα τον καλέσουν για τα περαιτέρω. Όσοι τον γνωρίζουν επιμένουν πως ο Daniel δεν επηρεάζεται από τις προσδοκίες, ούτε νιώθει φόβο. Γνωρίζει πως η ταμπέλα "ο γιος του Maldini" τον ακολουθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως ακριβώς ακολουθούσε και τον πατέρα του, μερικές δεκαετίες πριν.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά το ντεμπούτο (σε ένα παιχνίδι στο Ούντινε) του Paolo Maldini με την πρώτη ομάδα, ο Daniel δείχνει κάτι παραπάνω από ένας πολλά υποσχόμενος νεαρός από τα σπλάχνα της Μίλαν και αυτός που θα συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση στην κοκκινόμαυρη πλευρά του Σαν Σίρο.

Οι Biglia και Kessié ίσως αποτελέσουν παρελθόν από την ομάδα το ερχόμενο καλοκαίρι, κάτι που σημαίνει ότι θα ανοίξει μία ή περισσότερες θέσεις στο κέντρο των Ροσονέρι. Χωρίς φόβο αλλά ούτε και αμηχανία, ο Daniel Maldini θα προσπαθήσει να διεκδικήσει αυτό που του αναλογεί, στηριζόμενος ξεκάθαρα στην αξία του.

Η πρόκληση είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλη και ακόμη κι αν κάτι τέτοιο δε συμβεί σε λίγους μήνες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα γίνει αργότερα, προς τέρψιν Τύπου και οπαδών που υποσυνείδητα το επιθυμούν διακαώς. Ο Daniel Maldini θέλει να το κάνει με τη δική του φανέλα και όχι με εκείνη του πατέρα του.