Το τεράστιο comeback του Tiger Woods

Αθλητές, celebrities, πολιτικοί και το ίντερνετ αποθεώνουν τον κορυφαίο γκόλφερ, που επέστρεψε στην κορυφή μετά από 11 χρόνια.

Τη χτεσινή ημέρα ο Tiger Woods όχι μόνο συμμετείχε αλλά και κέρδισε το Masters. Στα 43 του χρόνια του χρόνια, ο πιο δημοφιλής γκόλφερ όλων των εποχών θριάμβευσε στην Ογκούστα της Τζώρτζια των ΗΠΑ και το National Golf Club, βάζοντας το πράσινο σακάκι του νικητή για 5η φορά στην καριέρα του, κατακτώντας παράλληλα τον πρώτο major τίτλο του ύστερα από 11 χρόνια (και το Masters μετά από 14). Συνολικά έφτασε τους 15 σημαντικούς τίτλους. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για το μεγαλύτερο comeback όλων των εποχών στην ιστορία των σπορ και η γενικότερη πεποίθηση ίσως και να μην απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Φυσικά, αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το αθλητικό κομμάτι αλλά και τις περιπέτειες που αντιμετώπισε εκτός course ο πάλαι ποτέ πιο ακριβοπληρωμένος αθλητής του πλανήτη.

Η ιστορία ενός πρωταθλητή

Ο Eldrick Tont Tiger Woods γεννήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 1975 στο Σάιπρες της Καλιφόρνια. Γιος του βετεράνου στρατιωτικού Earl Woods και της (μετανάστριας από την Ταϊλάνδη) Kultida Punsawad.

Το τεράστιο comeback του Tiger Woods

Από την ηλικία των δύο ετών μυήθηκε στον κόσμο του γκολφ από τον ιδιαιτέρως αθλητικό πατέρα του, που τον έπαιρνε μαζί του στο ερασιτεχνικό course, όπου αγωνιζόταν. Στα 5 του, ο Eldrick έδειχνε ότι έχει ιδιαίτερη έφεση στο σπορ, με πολλά τηλεοπτικά shows της εποχής να τον παρουσιάζουν σαν το παιδί-θαύμα του αθλήματος. Στα 13 του συμμετείχε στο πρώτο μεγάλο junior τουρνουά και μέχρι τα 15 (ακόμη μαθητής high school) έγινε ο πρωταθλητής της κατηγορίας U.S. Junior Amateur, τίτλο που κατέκτησε και την επόμενη χρονιά (ο μόνος που το είχε καταφέρει δύο φορές). Κέρδισε αθλητική υποτροφία για το Stanford και στα 19 του συμμετείχε στο πρώτο του σπουδαίο τουρνουά, στο Masters του 1995. Ο πρώτος σημαντικός του τίτλος θα έρθει τον Απρίλιο του 1997 (Masters), σημειώνοντας μάλιστα μία εκ των κορυφαίων επιδόσεων, κερδίζοντας τη διοργάνωση με 12 χτυπήματα.

ΤΑΪΓΚΕΡ ΓΟΥΝΤΣ ΚΑΙ ΜΑΪΚΛ ΤΖΟΡΝΤΑΝ

Οι τίτλοι συνέχισαν να έρχονται, ο Woods, μοιραία, ανέβηκε στο νο.1 της παγκόσμιας κατάταξης, μένοντας εκεί για 264 συνεχόμενες εβδομάδες (από τον Αύγουστο του 1999 έως τον Σεπτέμβριο του 2004) και έπειτα για ακόμη 281 εβδομάδες (από τον Ιούνιο του 2005 έως τον Οκτώβριο του 2010).

Η ηχηρή κατάρρευση

Λίγα χρόνια πριν το #MeToo, στις ΗΠΑ είχε προηγηθεί η κατάρρευση των ειδώλων του αθλητικού κόσμου: Η υπόθεση του δημοφιλούς παίκτη του αμερικάνικου ποδοσφαίρου O. J. Simpson ήταν μόνο η αρχή, ώστε τα tabloids να αναζητούν -και τελικά να ανακαλύπτουν- όλο και περισσότερες σκοτεινές υποθέσεις που συχνά ο λαμπερός κόσμος του θεάματος έκρυβε κάτω από το χαλί. Ακολούθησαν δεκάδες παίκτες του ΝΒΑ με μπλεξίματα, η σπρίντερ Marion Jones, ο ποδηλάτης Lance Armstrong κ.α. Από την εν λόγω κατάσταση δεν μπόρεσε να ξεφύγει ούτε ο Tiger Woods. Όπως όλοι οι προηγούμενοι, αρκούσαν τα δικά του λάθη για να πυροδοτηθεί ένα ντόμινο εξελίξεων που θα οδηγούσαν τελικά στον πάτο. 

ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΑΪΓΚΕΡ ΓΟΥΝΤΣ

Τα προβλήματα για τον Woods ξεκίνησαν από ένα τροχαίο ατύχημα που ο ίδιος προκάλεσε το 2009 και οδήγησε τελικά στην αποκάλυψη πολλών απιστιών προς την -επί εξαετίας- σύζυγό του Elin Nordegren (μοντέλο από τη Σουηδία), με αποτέλεσμα το διαζύγιο των δύο. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Woods θα κάνει την πρώτη του εγχείρηση στην πλάτη και το φθινόπωρο του 2015 τη δεύτερη. Αυτό δεν έφερε μόνο το τέλος -που τότε φαινόταν οριστικό- στην καριέρα του αλλά και πολλά ακόμη προβλήματα. Ξεκίνησε να λαμβάνει μία σειρά αναλγητικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μέχρι που έφτασε στο σημείο εξάρτησης εξ αυτών. Στις 29 Μαΐου του 2017 συνελήφθη από την αστυνομία της Φλόριντα επειδή κοιμόταν πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του, το οποίο ευτυχώς κινούνταν με πολύ μικρή ταχύτητα.

Δεν ήταν μεθυσμένος, αλλά βρισκόταν υπό την παρενέργεια των φαρμάτων κάτι που του κόστισε την κηδεμονία των παιδιών του. Χρειάστηκε να παλέψει πολύ, πάρα πολύ, για να καταφέρει να γίνει αρχικά ο παλιός εαυτός του και να επιστρέψει στο προσκήνιο, όντας ανταγωνιστικός. 

Η επιστροφή

"Αφού κέρδισα το 14ο πρωτάθλημά μου, ένιωθα σαν να τα έχω όλα μπροστά μου. Πίστευα ότι έχω πολλά ακόμη να διεκδικήσω. Τότε ήταν που ξεκίνησαν τα προβλήματα. Πλέον νιώθω σαν να ξαναγεννήθηκα, είναι απλά απίστευτο για να είμαι απόλυτα ειλικρινής. Αυτό το τουρνουά σημαίνει τόσα πολλά για εμένα και την οικογένειά μου και το να τους έχω όλους εδώ είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ" ανέφερε μετά τον θρίαμβό του ο Woods. Ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι πως λίγα μόλις δευτερόλεπτα μετά τη νίκη του, η Nike έβγαλε στον αέρα νέο διαφημιστικό σποτ με πρωταγωνιστή τον ίδιο στην ηλικία των 3 ετών. Μεταξύ άλλων ο τρίχρονος Woods αναφέρει στο spot πως θέλει να ξεπεράσει τον Jack Nicklaus (ο κορυφαίος -βάσει τίτλων- γκόλφερ όλων των εποχών με 6 Masters και 18 συνολικά major τίτλους).

Η νίκη του πανηγυρίστηκε έντονα στον κόσμο του ίντερνετ, με το Twitter να παίρνει φωτιά. Μεταξύ άλλων στο γεγονός αναφέρθηκαν οι Barack Obama, Serena Williams, Steph Curry, Hugh Jackman, Donald Trump, μέχρι και ο ίδιος ο Jack Nicklaus.

Καλώς ήρθες και πάλι Tiger. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος