"Wings For Life": Στόχος του η θεραπεία ατόμων με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού

Ένας παγκόσμιος αγώνας δρόμου για καλό σκοπό.

Ένα χτύπημα της μοίρας, αποτέλεσμα ενός ατυχήματος που είχε το παιδί του, ώθησε τον, δύο φορές παγκόσμιο πρωταθλητή motocross, Heinz Kinigadner να ιδρύσει το 2004, μαζί με τον φίλο του Dietrich Mateschitz το ερευνητικό Ίδρυμα "Wings for Life”, με στόχο την ανεύρεση θεραπείας για όσους ζουν για μια ζωή με τις δραματικές συνέπειες που επιφέρει ένας τραυματισμός στο νωτιαίο μυελό. Για το σκοπό αυτό, το Ίδρυμα χρηματοδοτεί κορυφαία επιστημονικά έργα και κλινικές μελέτες παγκοσμίως, και οργανώνει κάθε χρόνο έναν Παγκόσμιο αγώνα δρόμου, το "Wings For Life World Run” για την μεγιστοποίηση των donations. Το 100% των εσόδων από το Wings for Life World Run κατατίθενται στο Ίδρυμα Wings for Life.

"Για μένα ως πατέρας, ο κόσμος σταμάτησε να κινείται τη στιγμή που είχε το ατύχημα το παιδί μου", θυμάται ο Heinz Kinigadner. Μια μοιραία μέρα τον Ιούλιο του 2003 άλλαξε τη ζωή του γιου του -και συνεπώς και τη δική του- για πάντα. Ο Hannes Kinigadner, ο οποίος ήταν τότε 19 ετών, είχε ένα πολύ άσχημο ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα μοτοσικλέτας. Η πτώση του είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του πέμπτου αυχενικού σπονδύλου του Hannes, που κατά συνέπεια επηρέασε και τον νωτιαίο μυελό του. Οι γιατροί έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για εβδομάδες ώστε να σώσουν τη ζωή του. Όταν η κατάστασή του άρχισε να βελτιώνεται αργά, κατέστη σαφές ότι ο Hannes θα παρέμενε παράλυτος για όλη τη ζωή του.

Είναι και αυτός ένα από τα εκατομμύρια άτομα στον κόσμο που αναγκάζονται να βασίζονται σε μια αναπηρική καρέκλα. Η πιο συνηθισμένη αιτία τραυματισμών του νωτιαίου μυελού είναι τα ατυχήματα στο δρόμο. Το ένα τέταρτο όλων των τραυματισμών προκαλούνται από τυχαίες πτώσεις. "Οι συνέπειες είναι καταστροφικές", λέει ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής motocross, Heinz Kinigadner. Μια βλάβη του νωτιαίου μυελού συνήθως όχι μόνο οδηγεί σε παράλυση των μυών, αλλά και στην καταστροφή των αισθητήριων νευρικών ινών, πράγμα που σημαίνει ότι οι ασθενείς χάνουν κάποιες αισθήσεις τους όπως η αφή, η πίεση, ο πόνος και η ευαισθησία στη θερμοκρασία. Παράλληλα, οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού επηρεάζουν κάποιες σωματικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος της ουροδόχου κύστης και του εντέρου, οι σεξουαλικές ικανότητες και η αρτηριακή πίεση γενικά.

"Όταν το δικό σας παιδί υποφέρει, δεν θα είστε ποτέ πρόθυμοι να δεχτείτε το status quo ή να παραιτηθείτε από το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για ατυχήματα του νωτιαίου μυελού", προσθέτει ο Heinz Kinigadner. Καθώς βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, απευθύνθηκε στο φίλο του Dietrich Mateschitz για βοήθεια.

Η έρευνα απαιτεί χρηματοδότηση

"Μαζί, προσκαλέσαμε γνωστούς εμπειρογνώμονες σε αυτό το συγκεκριμένο ερευνητικό κέντρο στην Αυστρία για να αξιολογήσουμε την κατάσταση. Γρήγορα καταλάβαμε ότι υπήρχε ελπίδα". Αντίθετα με αυτό που θεωρούν οι περισσότεροι, τα κατεστραμμένα νευρικά κύτταρα είναι ικανά να αναγεννηθούν, ακόμη και μέσα στο νωτιαίο μυελό. "Δυστυχώς, υπήρξε πάντα έλλειψη δωρητών. Η έρευνα σχετικά με το νωτιαίο μυελό θεωρήθηκε ότι είχε πενιχρή χρηματοδότηση".

Οι Kinigadner και Mateschitz αποφάσισαν να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο και να ξεκινήσουν το "Wings for Life” το 2004. Το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που έχει λάβει την αιγίδα της πολιτείας, με στόχο την ανεύρεση πιθανών θεραπειών που αφορούν σε τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης. Σήμερα, το Ίδρυμα με έδρα το Σάλτσμπουργκ έχει επίσης γραφεία στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

"Wings For Life": Στόχος του η θεραπεία ατόμων με τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού

Για να βρει κατάλληλες θεραπείες και φάρμακα, το "Wings for Life” προωθεί ερευνητικά έργα υψηλού επιπέδου σε πανεπιστήμια όπως το Harvard, το Yale και το Charité Berlin, εστιασμένα στην αποκατάσταση των νευρικών λειτουργιών. Ταυτόχρονα, το ίδρυμα χρηματοδοτεί εκκρεμή έργα αποκατάστασης και θεραπευτικές προσεγγίσεις που προσπαθούν να διατηρήσουν τις σημαντικές σωματικές λειτουργίες των ασθενών με οξύ και χρόνιο τραυματισμό. Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και στοχευμένη κατανομή των κονδυλίων, οι επιχορηγήσεις υπόκεινται σε πολύ αυστηρά κριτήρια επιλογής. "Έχουμε αναπτύξει μια περίπλοκη διαδικασία επιλογής για να διασφαλίσουμε ότι μόνο τα πιο ελπιδοφόρα προγράμματα θα λάβουν χρηματοδότηση", λέει η Anita Gerhardter, Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος "Wings for Life”. "Μετά από ενάμιση χρόνο, ζητάμε μια λεπτομερή έκθεση των μέχρι στιγμής πεπραγμένων από τους επιστήμονες με στόχο να παρουσιάσουν την πρόοδό τους στην ετήσια επιστημονική μας συνάντηση. Μόλις ολοκληρωθεί το έργο, οι ερευνητές δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους σε εξειδικευμένα επιστημονικά περιοδικά, καθιστώντας έτσι τα ευρήματά τους διαθέσιμα στον κόσμο ", λέει η Gerhardter.

Ανεκτίμητες δωρεές

Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα "Wings for Life” έχει χρηματοδοτήσει τουλάχιστον 191 ερευνητικά έργα. Παρόλο που η θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμη, η πρόοδος παραμένει σταθερή. Παράδειγμα για μια τέτοια επιστημονική πρόοδο βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ. Ως μέρος μιας κλινικής δοκιμής, οι επιστήμονες δοκιμάζουν μια πιθανή θεραπεία για την αναγέννηση νευρικών ινών σε ασθενείς με χρόνιες βλάβες του νωτιαίου μυελού. Τέτοιου είδους εξελίξεις προσφέρουν δικαιολογημένη ελπίδα για βελτίωση της ποιότητας ζωής και προοπτική πλήρους ανάκαμψης. "Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο", διαβεβαιώνει ο Gerhardter.

Προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει να χρηματοδοτεί διάφορα έργα, το Ίδρυμα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες. Το "Wings for Life World Run”, για παράδειγμα, είναι ένα από τα μεγαλύτερα γεγονότα του ιδρύματος και έχει προσφέρει εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια μέσω συμμετοχών, δωρεών και χορηγών. Το 100% των εσόδων χρησιμοποιείται για ερευνητικά έργα, ενώ όλα τα διοικητικά έξοδα επιβαρύνουν τη Red Bull. "Όσο περισσότερες δωρεές λαμβάνουμε, τόσο περισσότερα ερευνητικά έργα μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε", τονίζει ο ιδρυτής Heinz Kinigadner. Η σημασία του έργου του Ιδρύματος είναι αναμφισβήτητη. Οι θεραπεία των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού πρέπει να βρεθεί".

Ο παγκόσμιος αγώνας δρόμου "Wings for Life World Run” επιστρέφει για έκτη συνεχόμενη χρονιά, στις 5 Mαΐου 2019, στις 14:00 (ώρα Ελλάδος), συνεχίζοντας να μεταδίδει το θετικό του μήνυμα σε όλο τον κόσμο, παρακινώντας εκατομμύρια κόσμου ανά την υφήλιο να τρέξουν στη θέση αυτών που ένας τραυματισμός στον νωτιαίο μυελό τους το απαγόρευσε! H συμμετοχή μπορεί να γίνει μέσω του App Wings For Life World Run (App Store και Google Play), με registration που ισοδυναμεί με donation.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος