Το (σχεδόν) θαύμα της Χετάφε

H μικρούλα της Μαδρίτης ετοιμάζεται για την πρώτη της φορά στα σαλόνια του Champions League.

Δύο στροφές πριν το φινάλε του ισπανικού πρωταθλήματος και με την Μπαρτσελόνα να έχει εξασφαλίσει τον τίτλο, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται ακριβώς κάτω από την πρώτη τριάδα της βαθμολογίας. Εκεί, στην προνομιούχα τέταρτη θέση που οδηγεί στο Champions League της επόμενης σεζόν, δεν βρίσκεται κάποια από τις συνήθεις ύποπτες Βαλένθια και Σεβίλλη ή ακόμη και η Αθλέτικ Μπιλμπάο. Πάνω από αυτές, όπως επίσης και από τις πολύ πιο "ακριβές" Θέλτα, Ρεάλ Μπέτις, Βιγιαρεάλ, Ρεάλ Σοσιεδάδ και Εσπανιόλ, φιγουράρει μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές λίγκες για τη φετινή σεζόν, η Χετάφε. 

Το προφίλ, η ιστορία και τα viral videos

Ήταν 1945 όταν πέντε φίλοι του ποδοσφαίρου από τα προάστια της Μαδρίτης (οι Enrique Condes García, Aurelio Miranda Olavaria, Antonio Corredor Lozano, Manuel Serrano Vergara και Miguel Cubero Francés), σε μία συνάντησή τους στο μπαρ La Marquesina της ισπανικής πρωτεύουσας αποφάσισαν να ιδρύσουν μία ομάδα. Στις  24 Φεβρουαρίου 1946 -επισήμως- γεννήθηκε η Κλαμπ Χετάφε Ντεπορτίβο. Τους πρώτους μήνες της ίδρυσής του, το σωματείο αγωνιζόταν στο Campo del Regimiento de Artillería, ένα γήπεδο που δεν διέθετε καν γκολπόστ. Μετά από αρκετά χρόνια στις μικρές κατηγορίες, κατάφερε να φτάσει μέχρι την δεύτερη τη τάξει κατηγορία του ισπανικού ποδοσφαίρου, το 1976, αλλάζοντας μάλιστα το όνομά της σε Πενία Μαδριδίστα Χετάφε.

Το (σχεδόν) θαύμα της Χετάφε
Ο Michael Laudrup, τον καιρό που ήταν προπονητής της Χετάφε.

Τον Ιούλιο του 1983 θα αλλάξει ξανά όνομα, καταλήγοντας στο τελικό, μέχρι σήμερα. Η πρώτη διάκριση της ιστορίας της στο κορυφαίο επίπεδο έρχεται τη σεζόν 2006-07, όταν με προπονητή τον Γερμανό Bernd Schuster ​​​​​, τερματίζει στην 9η θέση της La Liga και φτάνει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας (αποκλείοντας με ένα ιστορικό 4-0 την Μπαρτσελόνα στον δεύτερο ημιτελικό, ανατρέποντας το 2-5 του πρώτου αγώνα στο Camp Nou), όπου ηττήθηκε με 1-0 από τη Σεβίλλη αλλά κέρδισε την έξοδο στο -τότε- Κύπελλο UEFA. Στην πρώτη της ευρωπαϊκή συμμετοχή -την αμέσως επόμενη χρονιά και με προπονητή πια τον Δανό Michael Laudrup- έφτασε μέχρι τα προημιτελικά της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε ηρωικά από την Μπάγερν Μονάχου στα πέναλτι.

  • Στο τωρινό της στάδιο, Coliseum Alfonso Pérez, εγκαταστάθηκε την 1η Ιανουαρίου 1998.
  • Πρώτη φορά ανέβηκε στην Primera División τη σεζόν 2003-04.
  • Το 2006, ο αριστερός μπακ Mariano Pernía έγινε ο πρώτος παίκτης της Χετάφε που καλείται στην εθνική Ισπανίας. Μάλιστα, ο Pernía βρισκόταν και στην αποστολή των Φούριας Ρόχας για το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας. 
  • Ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της Χετάφε ήταν η αδυναμία να δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα φιλάθλων. Τόσο, που αρχής γενομένης από το 2011, ξεκίνησε μία σειρά από πολυσυζητημένα τηλεοπτικά σποτ (όλα έγιναν viral), προκειμένου να πείσει όσους περισσότερους μπορεί να αγοράσουν εισιτήρια διαρκείας. Κορυφαίο όλων, αυτό που περιλαμβάνει ζόμπι με έντονη ερωτική διάθεση.

Το θαύμα του 2019 και ο παράξενος κύριος Bordalás

Πλέον, η Χετάφε δεν χρειάζεται ιντριγκαδόρικα διαφημιστικά για να ασχοληθεί κάποιος μαζί της. Εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στην 4η θέση της Primera División και σχεδόν κανείς δεν έχει καταλάβει πώς συνέβη αυτό. Σπουδαία μπάλα δεν παίζει. Ούτε έχει κάνει κάποιο εντυπωσιακό σερί νικών. Πύρινη έδρα σίγουρα δεν διαθέτει (αντιθέτως, με μ.ο. 9.874 εισιτηρίων έχει την 3η μικρότερη προσέλευση φιλάθλων στη La Liga, πάνω μόνο από την 11η Εϊμπάρ και την ουραγό Ουέσκα). Με budget που δεν φτάνει ούτε τα €40.000.000 -τη στιγμή που αυτό της Μπαρτσελόνα είναι €633.000.000, της Σεβίλλης €163.000.000, της Βαλένθια €165.000.000 και της Βιγιαρεάλ €109.000.000- λογικά θα έπρεπε να παλεύει για τη σωτηρία της. Τι συμβαίνει λοιπόν και οι Azulones (το παρατσούκλι της ομάδας που σημαίνει κυανοί) φλερτάρει έντονα με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση;

ΧΑΪΜΕ ΜΑΤΑ ΧΕΤΑΦΕ
Ο Jaime Mata πανηγυρίζει ένα από τα φετινά του τέρματα.
ΝΤΖΕΝΕ ΝΤΑΚΟΝΑΜ ΧΕΤΑΦΕ
Ο βράχος της αμύνας, Djene Dakonam, που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Άρσεναλ.
ΝΤΑΒΙΝΤ ΣΟΡΙΑ ΧΕΤΑΦΕ
Ο goalkeeper David Soria κάνει -και αυτός- τη χρονιά της ζωής του.

Το μυστικό για την ομάδα της Μαδρίτης βρίσκεται στην αγωνιστικότητα και το πείσμα. Πρόκειται για ένα πολύ σκληρό σύνολο που δεν σταματά να πιέζει τον αντίπαλο, με παίκτες που κυνηγούν κάθε μπάλα και που φροντίζουν να πάρουν οτιδήποτε κι αν τους επιτρέψουν οι απέναντι. Επιπλέον, τυγχάνει να έχει κάποιους ποδοσφαιριστές που κάνουν τη χρονιά της ζωής τους. Ο 30χρονος επιθετικός Jaime Mata (14 γκολ και 6 ασίστ σε 33 παιχνίδια) είναι ένας από αυτούς -μάλιστα κλήθηκε στην εθνική Ισπανίας τον περασμένο Μάρτιο και έκανε και την πρώτη του διεθνή συμμετοχή στη νίκη με 2-1 επί της Νορβηγίας. Ακόμη, υπάρχουν ο 37χρονος, επίσης επιθετικός, Jorge Molina (14 γκ/4ασ.) και ο σκληροτράχηλος 27χρονος Τογκολέζος αμυντικός Djene Dakonam, για τον οποίο τα τελευταία ρεπορτάζ αναφέρουν ότι βρίσκεται στο στόχαστρο της Άρσεναλ ενόψει καλοκαιριού. Επιπλέον, ξεχωρίζει ο Σέρβος κεντρικός μέσος Nemanja Maksimović, που πλαισιώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο από τον 35χρονο πολυταξιδεμένο Γάλλο Mathieu Flamini. Σημαντικό ρόλο στη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας έχει και ο 26χρονος τερματοφύλακας David Soria, που έφυγε σαν ανεπαρκής από τη Σεβίλλη. Κανείς από τους προαναφερθέντες όμως δεν φέρει τον τίτλο του σταρ.

Αυτός που πλησιάζει τον συγκεκριμένο όρο είναι ο José Bordalás. Ο 55χρονος προπονητής από το Αλικάντε, που έχει ίνδαλμα τον Luis Aragonés, είναι ένας πραγματικός γυρολόγος των μικρών κατηγοριών της Ισπανίας, με το παλμαρέ του να περιλαμβάνει περάσματα από ομάδες όπως οι Μπενιντόρμ, Ελντένσε, Νοβέλντα, Αλκογιάνο και Αλκορκόν. Πιθανότατα θα αναρωτιέσαι ποιες είναι όλες αυτές και πού παίζουν σήμερα. Δικαιολογημένα. Αυτό έκανε όμως πάντοτε ο Bordalás: Έπαιρνε ομάδες, τις βελτίωνε, τις ανέβαζε κατηγορίες ή έφτανε κοντά σε αυτό, και έπειτα έφευγε.

ΧΟΣΕ ΜΠΟΡΝΤΑΛΑΣ
Ο αμφιλεγόμενος αλλά αποτελεσματικός προπονητής της ομάδας, José Bordalás.

Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας άλλωστε δεν επέτρεψε ποτέ να δημιουργηθούν μακροχρόνιες σχέσεις. Τακτικά, προτιμά ένα σφιχτό 4-4-2 χωρίς ιδιαίτερη έφεση στο δημιουργικό κομμάτι -ενθαρρύνει τις μακρινές μπαλιές- αλλά αυτό που τον καθιστά αντικείμενο μελέτης είναι κάποιου άλλου είδους τακτικές που εφαρμόζει, αν πιστέψουμε τις φήμες που κυκλοφορούν: Θέλει οι παίκτες του να παίρνουν τρομακτικές φάτσες, να προκαλούν τους αντιπάλους, να τραβάνε φανέλες και αν κρίνεται απαραίτητο, να ρίχνουν και καμία κλωτσιά. Πάνω από όλα όμως, ζητά από τους ποδοσφαιριστές του να μην φοβούνται να θυσιάζονται για τον συμπαίκτη τους και να βάζουν τα πόδια τους στη φωτιά. Κάτι που κάνουν και με το παραπάνω οι τελευταίοι, δικαιώνοντας τον προπονητή τους.

"Θέλουμε να παραμείνουμε φιλόδοξοι και ενωμένοι. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ με την αξία μας και πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά" δήλωσε ο Bordalás μετά το ματς της περασμένης εβδομάδας και τη νίκη με 2-0 επί της Χιρόνα. Επόμενος αντίπαλος, η Μπαρτσελόνα στο Camp Nou το απόγευμα της Κυριακής και μία εβδομάδα μετά, η Βιγιαρεάλ στο Coliseum Alfonso Pérez. Εκεί, όπου οι λίγοι πιστοί οπαδοί της θα περιμένουν να ζήσουν το όνειρο και να δουν την ομάδα τους να βγαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Champions League. Όλοι στην Ισπανία, γνωρίζουν πως θα κάνει οτιδήποτε χρειαστεί για να τα καταφέρει. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος