Η πλήρης λίστα με όσους και όσα έχει τσακωθεί ο Jose Mourinho

O Πορτογάλος τεχνικός μόλις απολύθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε όλους τους διάσημους καβγάδες του.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Δεκεμβρίου 2018

Ο Jose Mourinho μόλις απολύθηκε από την Manchester United. Η κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας, οι τσακωμοί με τους παίκτες, τα χαμένα αποδυτήρια και οι κόντρες με τη διοίκηση έστειλαν τον πορτογάλο κόουτς στο ταμείο ανεργείας.

Η σχέση με τον οποιονδήποτε στο Μάντσεστερ ήταν εκρηκτική.

Και ο Special One πάντα ήθελε να τσακώνεται με κάποιον. Κάναμε μια λίστα, με χρονολογική μάλιστα σειρά, με ανθρώπους, γεγονότα και πράγματα τα οποία βρέθηκαν στο στόχαστρο του Mou.

2005: Jesualdo Ferreira

"Υπάρχει ένας προπονητής με 30 χρόνια καριέρας κι ένας άλλος με 3 χρόνια. Αυτός με τα 30 χρόνια δεν έχει κερδίσει ποτέ τίποτα, ο άλλος με τα 3 έχει κερδίσει πολλά. Αυτός που έχει προπονήσει 30 χρόνια έχει μία τεράστια καριέρα, ο άλλος με τα 3 χρόνια έχει μία μικρή καριέρα. Αυτός με τα 30 χρόνια καριέρας θα ξεχαστεί όταν την τελειώσει, ο άλλος με τα 3 μπορεί να την διακόψει αμέσως και ποτέ δεν θα σβηστεί από την ιστορία. Αυτό θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου που δούλεψε για 30 χρόνια, αλλά ποτέ δεν έγινε άλογο". Αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια του Special One ή μάλλον τα γραπτά του, πίσω στο 2005, όταν και αρθρογραφούσε στην  αθλητική εφημερίδα της πατρίδας του Record για τον μεταξύ άλλων πρώην προπονητή του Παναθηναϊκού. 

2005: Η μεγάλη διαιτητική συνωμοσία

Αφού κατηγόρησε τον τότε προπονητή της Barcelona Frank Rijkaard ότι κάνει ότι μπορεί για να επηρεάσει τις αποφάσεις των διαιτητών στο ημίχρονο ενός αγώνα Champions League, ο head of referees της UEFA, Volker Roth, χαρακτήρισε τον Mourinho εχθρό του ποδοσφαίρου. 

2005: Arsene Wenger, η αρχή

Η πλήρης λίστα με όσους και όσα έχει τσακωθεί ο Jose Mourinho

Το ξεκίνημα της πιο έντονης (όσο και διασκεδαστικής) προπονητικής κόντρα στην ιστορία της Premier League, από δύο ανθρώπους που έβλεπαν το ποδόσφαιρο από εντελώς διαφορετική σκοπιά. Ο Mourinho ούτε λίγο ούτε πολύ αποκάλεσε τον Wenger ηδονοβλεψία: "Υπάρχουν μερικοί τύποι που, όταν είναι στο σπίτι τους, έχουν ένα μεγάλο τηλεσκόπιο για να δουν τι συμβαίνει σε άλλες οικογένειες".

2007: Πεπόνια

Παρότι λόγω καταγωγής θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα καρπούζια (casual racism mode off), o Mourinho επέλεξε άλλο φρούτο για το παράδειγμά του: "Οι νέοι παίκτες είναι σαν τα πεπόνια. Μόνο αν το ανοίξεις και τα δοκιμάσεις μπορείς να καταλάβεις 100% αν πρόκειται για κάτι ποιοτικό". Αυτό μπορεί σε κάποιο βαθμό να εξηγήσει τις ορδές δανεικών που έστελνε σε κάθε σημείο της Ευρώπης εκείνη την εποχή η Chelsea. 

2007: Η γρίπη των πτηνών

"Νιώθω πολύ πίεση με την επιδημία που έχει ξεσπάσει στη Σκωτία. Δεν κάνω πλάκα, με φοβίζει πολύ περισσότερο από το ποδόσφαιρο και την Manchester United" ανέφερε ο Jose, σχετικά με τον ιό H5N1 που ήταν σε έξαρση εκείνη την εποχή.

Από πάντα: Pep Guardiola

ΓΟΥΑΡΔΙΟΛΑ

Από την περίοδο που ο Mou ήταν συνεργάτης του Bobby Robson και ο Guardiola ελπιδοφόρος κεντρικός χαφ της Barcelona, φάνηκε ότι τα χνώτα τους δεν ταιριάζουν. Ένα από τα highlights της αντιδικίας του, η δήλωση του Mourinho: "Όταν αγαπάς και απολαμβάνεις αυτό που κάνεις, δεν χάνεις τα μαλλιά σου. Και εγώ ξέρω ότι ο Guardiola είναι φαλακρός. Δεν απολαμβάνει το ποδόσφαιρο". 

2011: Tito Vilanova

Ο αντικαταστάτης του Guardiola στην Barcelona, μακαρίτης πια, Tito Vilanova, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη λίστα των εχθρών του Mourinho. Μετά τον αλησμόνητο καυγά σε ένα classico, όπου ο Mou έχωσε το δάχτυλό του στο μάτι του Tito, δήλωσε: "Ποιος είναι ο Vilanova; Δεν τον ξέρω".

2014: Wenger, ξανά

Ο Wenger σε ανύποπτο χρόνο μέσα στη σεζόν είχε πει σε συνέντευξή του ότι ο Mourinho φοβάται να αποτύχει. Όταν το πληροφορήθηκε ο Jose, τον χαρακτήρισε "specialist in failure".

2015: Eva Carneiro

ΚΑΡΝΕΙΡΟ

Μετά από μια εντός έδρας ισοπαλία με την Swansea, ο Jose δεν τα έβαλε με την διαιτησία αλλά με την φυσικοθεραπεύτρια της Chelsea, Eva Carneiro: "Δεν είμαι ευχαριστημένος με το ιατρικό επιτελείο επειδή είτε είσαι γιατρός είτε γραμματέας στον πάγκο, θα πρέπει να καταλαβαίνεις το παιχνίδι. Εάν πας στον αγωνιστικό χώρο για να βοηθήσεις έναν παίκτη, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι ο παίκτης έχει σοβαρό πρόβλημα. Είμαι σίγουρος ότι ο Eden δεν είχε σοβαρό πρόβλημα. Είχε δεχτεί ένα χτύπημα και ήταν πολύ κουρασμένος. Το ιατρικό μου επιτελείο με άφησε με οκτώ παίκτες πλην του τερματοφύλακα σε μία αντεπίθεση μετά από στημένη φάση και ανησυχούσαμε που δεν είχαμε αρκετούς παίκτες. Η Carneiro είναι παρορμητική και αφελής". Ο κόσμος της Chelsea ωστόσο επέλεξε να στηρίξει την Carneiro.

2015: Η γυναίκα του Rafa Benitez

"Η Real είναι η τρίτη ομάδα που προπονεί ο άντρας μου μετά τον Mourinho. Προσπαθούμε να συμμαζέψουμε τα χάλια που άφησε φεύγοντας" δήλωνε η Montserrat Searra Benitez, προφανώς μη αντιλαμβανόμενη ότι ανοίγει τον ασκό του Αιόλου. Η απάντηση δεν άργησε να έρθει: "Στο μόνο σύλλογο που με διαδέχθηκε ο άντρας της ήταν στην Inter. Σε 6 μήνες κατέστρεψε την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Νομίζω πρέπει να βρει κάτι άλλο για να ασχοληθεί στον ελεύθερό της χρόνο, όπως ας πούμε να φροντίσει τη διατροφή του άντρα της".

2016: Όλη η Chelsea

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του στην Chelsea και ειδικά όταν άρχισαν να στραβώνουν τα αποτελέσματα, ο Mourinho δήλωσε ότι τον πρόδωσαν οι παίκτες του. "Υπάρχει μια πιθανότητα να έκανα καταπληκτική δουλειά την περασμένη σεζόν και να έφερα τους ποδοσφαιριστές σε ένα επίπεδο πιο πάνω από το πραγματικό τους. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα δεν μπορούν να το διατηρήσουν".

2016: Ο χρόνος σαν γραμμική έννοια

"Για μένα, η πραγματική ηλικία δεν είναι αυτή που αναγράφεται στην ταυτότητα. Αυτό είναι απλά η ημερομηνία στην οποία γεννήθηκες. Η πραγματική ηλικία, η πραγματική ταυτότητα, είναι το σώμα, ο εγκέφαλος και η συμπεριφορά" ανέφερε ο Mourinho για την απόφασή του να υπογράψει στην United τον 34χρονο Zlatan Ibrahimovic.

2018: Antonio Conte

Μία διαμάχη παρατεταμένη όσο άσκοπη: χειραψίες που δεν έγιναν μετά από ματς, γαλλικά στο αυτί και μια συντριπτική αίσθηση ματαιότητας για το όλο θέμα. Α, και αυτή η δήλωση: "Ναι, έκανα λάθη στο παρελθόν. Ξέρω ότι πανηγύρισα γκολ τρέχοντας, ότι έπεσα στα γόνατα για να πανηγυρίσω, ότι πανηγύρισα με τους οπαδούς. Τα ξέρω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τώρα ελέγχω περισσότερο τον εαυτό μου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το πάθος μου δεν είναι το ίδιο. Ίσως να κάνω λάθη στο μέλλον. Αυτό που ξέρω είναι ότι δεν ποτέ δεν με τιμώρησαν για στημένα ματς".

2018: Σχοινί διαχωρισμού

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος