Derrick Rose: Η εξιλέωση βρισκόταν 50 πόντους μακριά

Τι μας έμαθε η χθεσινοβραδινή εμφάνιση του νεότερου MVP στην ιστορία του ΝΒΑ, που τον τσάκισαν οι τραυματισμοί αλλά δε σταμάτησε ποτέ να παλεύει.

Η κόρνα της λήξης είχε μόλις ακουστεί. Οι παίκτες των Timberwolves τρέχουν να αγκαλιάσουν τον Derrick Rose. Λίγο αργότερα, ο Karl-Anthony Towns του χαρίζει την μπάλα του αγώνα. Λίγα λεπτά νωρίτερα, ο νεότερος NBA MVP στην ιστορία της λίγκας, έχει πραγματοποιήσει την εμφάνιση της ζωής του: 50 πόντοι με 4 ρ., 6 ασ. και 2 κλ. και την καθοριστική τάπα στο τελευταίο τρίποντο του Dante Exum για την ισοφάριση. Η Minnesota νικά τους Utah Jazz, ο Rose κλαίει με λυγμούς, το πλήθος παραληρεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bleacher Report (@bleacherreport) on

Δεν κατέκτησαν κάποιο κύπελλο, δεν ήταν ο πιο καθοριστικός αγώνας της χρονιάς. Ήταν, απλά, ένα παιχνίδι της κανονικής περιόδου που δεν καθορίζει απολύτως τίποτα. Αλλά εδώ μιλάμε για τον Derrick Rose. Και εκεί καταλαβαίνει κανείς το πόσο σημαντικό είναι κάτι τέτοιο. Ο Rookie of the Year του 2009 και  MVP της κανονικής περιόδου του 2011 (μόλις 23 ετών, ο νεαρότερος ever όπως είπαμε και πιο πάνω) ήταν καβάλα στο άλογο για να κατακτήσει τον κόσμο. Μέχρι εκείνο το μοιραίο βράδυ της 28ης Απριλίου του 2012. Στο πρώτο παιχνίδι του πρώτου γύρου των playoffs για τους Chicago Bulls κόντρα στους Philadelphia Sixers, το γόνατο του έγινε σμπαράλια. Ρήξη χιαστού, κρεβάτι του πόνου, πολλά δάκρυα.

Το μέλλον δεν ήταν λαμπρό: Περισσότεροι τραυματισμοί, 4 εγχειρήσεις, φλερτ με την κατάθλιψη, έλλειψη προσαρμοστικότητας σε Knicks και Cavaliers, για να καταλήξει τελικά στην Minnesota, όχι φυσικά σαν star (μέχρι και στην Ευρωλίγκα θα έβρισκε καλύτερο συμβόλαιο), αλλά για να αποδείξει ότι, στα 30 του χρόνια, δεν είναι ξοφλημένος κι έχει ακόμα να δώσει. Για καλή του τύχη, εκεί τον περίμενε Tom Thibodeau, ο οποίος χθες το βράδυ τον ξεκίνησε στην πρώτη πεντάδα. Δέκα μέρες πριν, ο coach δήλωνε πως όσο ο Rose είναι υγιής αποτελεί έναν από τους κορυφαίους παίκτες του πρωταθλήματος και η χθεσινή εμφάνιση θεωρείται μια από τις (λίγες είναι η αλήθεια) νίκες του Thibodeau εντός και εκτός γηπέδου στην Minnesota. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bleacher Report (@bleacherreport) on

Ο Jimmy Butler είναι και δεν είναι μέλος της ομάδας, ο Andrew Wiggins δεν έχει συνέπεια και ο KAT δεν μοιάζει ακόμη έτοιμος. Όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρο alpha male στους Timberwolves, ο Rose έχει κάθε δικαίωμα να ανακτά αυτοπεποίθηση και να προσπαθεί να πλησιάσει τον παλαιότερο εαυτό του, ακόμη κι αν δεν επιστρέψει ποτέ στο 100% αυτού. 

"He’s got a lot of stuff going on off the court, and I’m not a judge, and I’m not a jury. And to my estimation, he’s not been convicted of anything” τόνισε ο analyst των Wolves Jim Petersen, για να συμπληρώσει λίγο αργότερα "But what he is—he plays hard. He is a gutty basketball player”.

Πέρα όμως από τον χαρακτηρισμό του μπασκετμπολίστα με κότσια, ο Rose απέδειξε στον εαυτό του ότι δεν είναι ξοφλημένος, για το υψηλότερο επίπεδο. Τα δάκρυά του, παρότι δάκρυα χαράς, περιείχαν μέσα τους τον Γολγοθά των τελευταίων 6 ετών αλλά και το αίσθημα της εξιλέωσης που μόνο όσοι έχουν κάνει τη διαδρομή "Παράδεισος-Κόλαση", περισσότερες από μία φορές, μπορούν να κατανοήσουν πλήρως. Ο Rose, μεταξύ άλλων ανέφερε το χαρακτηριστικότατο "I worked my ass off bro", σχετικά με τους τόνους ιδρώτα που έριξε για να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Και φαίνεται ότι κάτι τέτοιο το καταφέρνει με μικρές νίκες, ακριβώς όπως ήταν η χθεσινή, για να επιβεβαιώσει το παλαιότερο motto της adidas (στο διαφημιστικό με πρωταγωνιστή τον ίδιο): Basketball is everything.

 

Σχεδόν σύσσωμο το ΝΒΑ αποθέωσε τον άνθρωπο που θα γινόταν βασιλιάς, όπως το χαρακτηριστικό tweet του Dwayne Wade ή τα όσα ανέφερε ο LeBron James στο Instagram.

Κάποιοι μίλησαν για τον D-Rose του Halloween που αποφάσισε να ντυθεί όχι με κάποιο σχετικό τρομακτικό κοστούμι αλλά με την -ακόμη πιο τρομακτική για τους αντιπάλους του- φανέλα με το νο.1 των Bulls του 2011. Άλλοι έκαναν λόγο για μια περίεργη ρωγμή στον χωροχρόνο και οι πιο αισιόδοξοι θέλουν να ελπίζουν ότι πρόκειται για την εισαγωγή του comeback story book ενός εκ των μεγαλύτερων prospects στη σύγχρονη ιστορία του ΝΒΑ, που περιμένει να γραφτεί.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LeBron James (@kingjames) on

Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι πρόκειται να συμβεί. Όλοι όμως χάρηκαν ή και συγκινήθηκαν από το δυνατό παρών που φώναξε χθες το βράδυ ο Derrick Rose. Ο άνθρωπος που φαινόταν πως θα ξαναφέρει τις glory days στο Chicago, μετά τον κορυφαίο όλων των εποχών.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος