Η Γιουβέντους είναι πολλά περισσότερα από τον Cristiano Ronaldo

Bernardeschi, Chiellini, Spinazzola, Allegri και όλα εκείνα που μαζί με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ οδήγησαν στο 3-0 επί της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Ήταν ένα ακόμη βράδυ του Champions League στο οποίο έλαμψε εκθαμβωτικά το άστρο του Cristiano Ronaldo, ο οποίος ηγήθηκε στην επική πρόκριση της Γιουβέντους επί της Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Γηραιά Κυρία ανέτρεψε το 2-0 του πρώτου αγώνα στο Μετροπολιτάνο της ισπανικής πρωτεύουσας, χάρη στα τρία γκολ του CR7, αλλά όχι μόνο σε αυτά. Ήταν ένας αυθεντικός μπιανκονέρι θρίαμβος που είχε αρκετούς ακόμη πρωταγωνιστές. Φυσικά και η μερίδα του λέοντος ανήκει στον Ronaldo, ο οποίος με τα τρία χθεσινά έφτασε τα 124 γκολ στο Champions League και παράλληλα πέτυχε το 8ο χατ τρικ του στο θεσμό, ισοφαρίζοντας έτσι τον Lionel Messi στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Το γεγονός πως το ρεσιτάλ του έγινε απέναντι σε μία από τις πιο σκληρές και αποτελεσματικές άμυνες των τελευταίων χρόνων προσθέτει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη στην εμφάνισή του. 

Η Γιουβέντους είναι πολλά περισσότερα από τον Cristiano Ronaldo

Αλλά για τον Ronaldo και τη χθεσινή του απόδοση τα διάβασες και τα είδες όλα, τοποθετώντας κατά πάσα πιθανότητα σε δεύτερη μοίρα κάτι πολύ πιο σημαντικό: Τη συνολική απόδοση όλης της Γιουβέντους και το μαεστρικό κοουτσάρισμα του Massimiliano Allegri, ο οποίος ουσιαστικά ανά 15' διαφοροποιούσε το σύστημα της ομάδας του, με κάθε παίκτη να εκτελεί άψογα τις εντολές του. 

Το αρχικό 4-3-3 που έδωσε η Γιουβέντους στην UEFA δεν ήταν παρά ένα τρικ του 51χρονου τεχνικού από το Λιβόρνο, ο οποίος ουσιαστικά έπαιξε με τρεις παίκτες μπροστά από τον Wojciech Szczesny, τους Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci και τον Emre Can (ο οποίος στην αρχική διάταξη παρουσιαζόταν σαν δεξιός εσωτερικός χαφ στην τριάδα του κέντρου).

Ο Chiellini, στα 34 του, μοιάζει να διανύει μία από τις επιβλητικές χρονιές της καριέρας του: Πάντοτε μπροστά από τον αντίπαλο, ανίκητος στον αέρα, προσεκτικός, ακριβής, συγκεντρωμένος.

ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΚΙΕΛΙΝΙ

Δίπλα του, ο Bonucci θυμίζει τον παίκτη που ήταν πριν μετακομίσει, για λίγο, στη Μίλαν, καθαρίζοντας τα πάντα.

Κι αν για τους δύο προαναφερθέντες οι περισσότεροι το περίμεναν, η έκπληξη της βραδιάς ήρθε με τη χρησιμοποίηση δίπλα τους, του Γερμανού πρώην μέσου της Λίβερπουλ. Ο Allegri είχε στο μυαλό του έναν μπαλαντέρ που θα του έδινε ταχύτητα στα μετόπισθεν, θα έβγαζε τη μπάλα με ασφάλεια μπροστά αλλά κυρίως θα αντιλαμβανόταν πλήρως τον τακτικό σχεδιασμό του. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Can, κερδίζοντας μέτρα και παίκτες, ειδικά στο μισό του γηπέδου που αμυνόταν η ομάδα του Simeone. 

ΛΕΟΝΑΡΝΤΟ ΣΠΙΝΑΤΣΟΛΑ

Στο ασπρόμαυρο κέντρο έβρισκες κατά διαστήματα είτε 4 είτε 5 παίκτες. Οι Joao Cancelo και Leonardo Spinazzola έπαιζαν ουσιαστικά μόνοι την πτέρυγά του ο καθένας, ο Miralem Pjanic έδινε σταθερότητα ως 6άρι/οργανωτής και ο Blaise Matuidi κυνηγούσε κάθε διεκδικούμενη μπάλα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Γάλλος μέσος δεν ήταν ποτέ πριν στο παρελθόν τόσο αποτελεσματικός όσο είναι πλέον με τη φανέλα της Γιουβέντους. Χθες, αρκέστηκε στο να κρατά κοντά τις γραμμές και να παρέχει κάλυψη, κυρίως στον Spinazzola.

Ο ποδοσφαιριστής που έμεινε, ήταν εκείνος που συμπλήρωνε τους 4 στο κέντρο και πλαισίωνε τους άλλους 2 μπροστά (δηλαδή τους Ronaldo και Mario Mandzukic, ο οποίος ήταν η σταθερή κολόνα, απασχολώντας αμυντικούς και ελευθερώνοντας χώρους). Αν δεν έκανε τα όσα έκανε ο εξωγήινος από τη Μαδέιρα, θα μιλούσαμε σήμερα για αυτόν ως Man of the Match.

Ο Federico Bernardeschi είναι ίσως ο πληρέστερος all-rounder των ευρωπαϊκών γηπέδων αυτή τη στιγμή και η χθεσινή του εμφάνιση ήταν απλά μία ακόμη επιβεβαίωση: Από τρίτος επιθετικός στο ξεκίνημα γύρισε σαν δεξί χαφ με αμυντικό ρόλο προς το τέλος του ημιχρόνου, ενώ μετά το δεύτερο γκολ του Ronaldo έπαιξε κεντρικό και έπειτα αριστερό χαφ - από εκεί ξεκίνησε την κούρσα που απέφερε το πέναλτι και σε αυτή τη θέση ολοκλήρωσε το ματς.

Η παράσταση του Bernardeschi είναι δεδομένο πως ικανοποίησε και τον Roberto Mancini, που πρέπει να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. 

ΦΕΝΤΕΡΙΚΟ ΜΠΕΡΝΑΡΝΤΕΣΚΙ

Μετά το τέλος του παιχνιδιού, κάποιος ανέφερε ότι "η Ιταλία είναι μία χώρα όπου ο καθένας πιστεύει ότι μπορεί να διδάξει ποδόσφαιρο σε προπονητές όπως ο Allegri".

Χθες το βράδυ, ο προπονητής της Γιουβέντους απέδειξε ότι κάτι τέτοιο ασφαλώς και δεν ισχύει (ακόμη κι αν δε χρειαζόταν) με ένα πραγματικό masterpiece τακτικής και ευελιξίας. Ακόμη κι αν χρειάστηκε η καθοριστική συμβολή ενός εκ των κορυφαίων παικτών των καιρών μας και άλλων 10 που γνωρίζουν ακριβώς τι και πώς πρέπει να κάνουν μέσα στο γήπεδο, κάθε στιγμή.

Νύχτες όπως η χθεσινή γεννούν όνειρα στο Τορίνο και η συζήτηση για την κατάκτηση του Champions League παύει να αποτελεί ταμπού. Απολύτως δικαιολογημένα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.