Lionel Messi, ο κυρίαρχος του ποδοσφαιρικού σύμπαντος

Όλα όσα έμαθε, μαθαίνει και διδάσκει ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, που σήμερα κλείνει τα 36 του χρόνια.

Κυριακή 23 Απριλίου 2017, γήπεδο Σαντιάγο Μπερναμπέου, έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Το μεγαλύτερο ντέρμπι του πλανήτη, ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα, βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι λίγο μετά το 90ό λεπτό, το σκορ είναι 2-2. Ο Sergi Roberto κάνει την κούρσα της ζωής του και βγαίνει στην αντεπίθεση. Λίγο μετά το κέντρο "σπάει" την μπάλα στα αριστερά του, όπου ανεβαίνει ο Jordi Alba, ο αριστερός αμυντικός της Μπαρτσελόνα. Βλέπει τον Lionel Messi να κάνει την κίνηση και να κόβει στην περιοχή και την κατάλληλη στιγμή του δίνει μια πάσα ακριβείας.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ο Messi βρίσκεται μπροστά από το πέταλο των οπαδών της Ρεάλ Μαδρίτης και ο φακός τον πιάνει να κρατά την μπλούζα του με το ένα χέρι σε τέλεια αρμονία, σαν να είναι κρεμασμένη με κάποιο μανταλάκι. Δείχνει στους οπαδούς της Ρεάλ τη φανέλα που γράφει στο πίσω μέρος "MESSI" και από κάτω έχει τον αριθμό 10. Έκανε το 2-3 αποδεικνύοντας στο μεγαλύτερο ντέρμπι της χρονιάς γιατί είναι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που έχει κλοτσήσει ποτέ ποδοσφαιρική μπάλα.

Lionel Messi, ο κυρίαρχος του ποδοσφαιρικού σύμπαντος

Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, όχι πολλά, ήταν κοινή παραδοχή ότι από τη στιγμή που ο κόσμος γνώρισε τον Pelé και τον Maradona δύσκολα θα εμφανιζόταν κάποιος άλλος ποδοσφαιριστής με μεγαλύτερη κυριαρχία στον αγωνιστικό χώρο και περισσότερο ταλέντο από αυτούς τους δύο τιτάνες, που σε διαφορετικές περιόδους ο καθένας έφεραν την επανάσταση στο ποδόσφαιρο. Παρ’ όλ’ αυτά, το 2004 ένας μικροσκοπικός Αργεντινός ονόματι Lionel Messi έκανε το επίσημο ντεμπούτο του με την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπαρτσελόνα. Και από εκείνη τη στιγμή τα πάντα άλλαξαν. Με τις μαγικές ντρίμπλες, το αέρινο στυλ και την κλάση του, έκανε ξεκάθαρο στον ποδοσφαιρικό πλανήτη ότι μια νέα εποχή ήταν προ των πυλών.

Με τον ερχομό του Pep Guardiola στον καταλανικό πάγκο, ο Messi και η παρέα του δημιούργησαν την καλύτερη ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίστηκε ποτέ εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Η ομάδα αυτή, με το υψηλού επιπέδου πρεσάρισμα, τις πολλές εναλλαγές της μπάλας, τη γρήγορη ανάπτυξη και το επιθετικό στυλ που μπορούσε να διαλύσει οποιαδήποτε άμυνα και οποιονδήποτε αντίπαλο, είχε ως κύριο εκφραστή της τη διάνοια του Αργεντινού.

Στο πέρασμα των χρόνων ο Messi κατέκτησε αμέτρητους τίτλους με την Μπαρτσελόνα, ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο με την Εθνική Ομάδα της χώρας του και 5 Χρυσές Μπάλες, αριθμό που κανείς ποτέ δεν είχε φτάσει. Και φυσικά, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Είναι ο καλύτερος του κόσμου και με την ωριμότητα που τον οδηγεί στο τελευταίο στάδιο της καριέρας του, πλέον κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων συμμετοχών στο Μουντιάλ έχοντας αφήσει πίσω του το ρεκόρ του μεγάλου Γερμανού Lothar Matthäus.

Η συνέντευξη

Με αφορμή τα 36α γενέθλιά του ποδοσφαιριστή που πρόσφατα έκανε τη μετάβαση από την Παρί Σεν Ζερμέν στην  Ίντερ Μαϊάμι -γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 στο Ροσάριο της Αργεντινής- θυμόμαστε τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Esquire από το Mobile World Congress της Βαρκελώνης, αποκαλύπτοντας πώς είναι η ζωή για τον καλύτερο που έπαιξε ποτέ ποδόσφαιρο, ποιος είναι ο σκοπός που τον οδηγεί μέσα στο γήπεδο, τι θέλει να κάνει στα χρόνια που του απομένουν στο ποδόσφαιρο και ποιες επιθυμίες του δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμα.

ESQ: Ποια είναι τα χόμπι σου; Τι κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

L.M.: Κυρίως περνάω χρόνο με τα παιδιά μου και παίζουμε διάφορα παιχνίδια. Πέρα από αυτό, μου αρέσει να κάθομαι σπίτι και να βλέπω ταινίες.

ESQ: Ποια είναι τα τρία πράγματα της καθημερινότητάς σου χωρίς τα οποία δεν μπορείς να ζήσεις;

L.M.: Το πιο βασικό είναι ο χρόνος με τα παιδιά και την οικογένειά μου. Επίσης, η απαραίτητη ξεκούραση αλλά και η επικοινωνία με όσους συνομιλώ καθημερινά ακόμα και μέσα από γραπτά μηνύματα.

ESQ: Ποιες εφαρμογές του smartphone σου χρησιμοποιείς καθημερινά;

L.M.: Μπαίνω στο WhatsApp, το Instagram, το Facebook κάθε μέρα.

ESQ: Πώς είναι να ζεις καθημερινά με την πίεση που μπορεί να φέρει στους ώμους του αυτός που θεωρείται ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής του κόσμου;

L.M.: Αυτό δεν είναι κάτι που σκέφτομαι και προσπαθώ να ζήσω τη ζωή μου όσο πιο φυσιολογικά γίνεται.

ESQ: Ποια ήταν τα είδωλα που είχες στο ξεκίνημα της καριέρας σου και ποια στοιχεία από άλλους ποδοσφαιριστές θέλεις να προσθέσεις στον τρόπο παιχνιδιού σου;

L.M.: Δεν μπορώ να πω ότι μεγαλώνοντας είχα κάποιο συγκεκριμένο είδωλο, αφού πολλοί ήταν οι σπουδαίοι ποδοσφαιριστές την εποχή εκείνη. Όσο για τα στοιχεία που θα ήθελα να προσθέσω στο παιχνίδι μου, δεν το έχω σκεφτεί, αλλά υποθέτω ότι σ’ αυτό το σημείο της καριέρας μου είναι δύσκολο να βάλω κάτι καινούριο στο παιχνίδι μου. Προσπαθώ όμως να βελτιώνομαι συνεχώς.

ESQ: Ποιος είναι ο σημαντικότερος τίτλος που έχεις κατακτήσει μέχρι σήμερα στην καριέρα σου ως ποδοσφαιριστής;

L.M.: Αυτός που έχει μεγαλύτερη συναισθηματική αξία για μένα είναι το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς, γιατί ήταν ένα τουρνουά όπου συμμετείχα για πρώτη φορά και έζησα από κοντά άλλους τεράστιους αθλητές από τα υπόλοιπα αγωνίσματα.

ESQ: Τι έχει αλλάξει για τον Messi που έκανε ντεμπούτο το 2004 συγκριτικά μ’ αυτόν που βλέπουμε σήμερα;

L.M.: Έχουν αλλάξει πολλά, ειδικά στην ηρεμία που έχω, στον τρόπο που σκέφτομαι και στο πώς επιλέγω να κάνω πράγματα τη δεδομένη χρονική στιγμή. Μπορεί και σε περισσότερα πράγματα λόγω των αλλαγών στις θέσεις όπου έχω παίξει όλα αυτά τα χρόνια.

ESQ: Το να θεωρείται κάποιος ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο προϋποθέτει ότι έχει θυσιάσει αρκετά πράγματα. Ποια είναι η μεγαλύτερη θυσία που έχεις κάνει για το ποδόσφαιρο; Το να μεγαλώνεις μακριά από το σπίτι σου; Η υψηλή συγκέντρωση που πρέπει να έχεις; Το πώς θα σταματήσεις τις κριτικές;

L.M.: Για να φτάσεις στην ποδοσφαιρική ελίτ, απαιτούνται αρκετές θυσίες, όχι περισσότερες όμως από αυτές που χρειάζεται να κάνει ένας εργάτης για να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή με την οικογένειά του. Θα ονομάσω μερικές που μπορεί να μην τυχαίνουν στον καθένα και είναι οι πιο σημαντικές στη ζωή. Εννοώ το να ζεις τη ζωή σου από μικρή ηλικία μακριά από το σπίτι, την οικογένεια, τα αδέρφια και τους φίλους σου. Είναι δύσκολο, αλλά το επέλεξα και σήμερα θεωρώ ότι ήταν απαραίτητο για να απολαμβάνω το ποδόσφαιρο. Για τα υπόλοιπα, όπως είναι το παράδειγμα της κριτικής που ανέφερες, δε με ενδιαφέρει. Το ξέρω ότι η δουλειά που κάνω απαιτεί μεγάλη έκθεση σε πολύ κόσμο.

ESQ: Τι έχεις να πεις σ’ εκείνους που δε ζητούν, αλλά απαιτούν από σένα να κερδίσεις έναν τίτλο με την Αργεντινή;

L.M.: Τίποτα συγκεκριμένο, τους καταλαβαίνω και κατανοώ την απαίτησή τους από την ομάδα να κερδίσει ένα διεθνή τίτλο. Κι εμείς όμως οι ποδοσφαιριστές που είμαστε στην Εθνική Ομάδα το θέλουμε τόσο πολύ όσο εκείνοι.

ESQ: Πώς ήταν να παίζεις στην Μπαρτσελόνα με προπονητή τον Pep Guardiola τότε που είχατε μια ομάδα που θαύμαζε όλος ο κόσμος και γράψατε ιστορία; Τι σημαίνει για σένα να είσαι το βασικότερο κομμάτι εκείνης της ομάδας;

L.M.: Για τους συμπαίκτες μου κι εμένα είναι μεγάλη τιμή να είμαστε μέρος αυτής της ομάδας και να έχουμε κερδίσει τα πάντα με την Μπαρτσελόνα. Ο Guardiola κατάφερε να βρει την ισορροπία ανάμεσα στους παίκτες και στον τρόπο παιχνιδιού και να εκμεταλλευτεί τα δυνατά σημεία καθενός από εμάς.

ESQ: Γνωρίζουμε πολύ καλά τι μπορείς να κάνεις μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου με τις ντρίμπλες, τις πάσες και την απόλυτη αντίληψη που έχεις για το παιχνίδι. Εσύ πώς ορίζεις τον Lionel Messi ως ποδοσφαιριστή;

L.M.: Όχι, δεν το κάνω αυτό. Αυτό είναι για εκείνους που μας ασκούν κριτική και για όσους γράφουν μετά από κάθε παιχνίδι.

ESQ: Τι θαυμάζεις περισσότερο στις αντίπαλες ομάδες;

L.M.: Πολλά. Υπάρχουν ομάδες που έχουν αποδείξει τι μεγάλη προσωπικότητα διαθέτουν όταν αντιμετώπισαν θεωρητικά καλύτερους αντιπάλους. Επίσης, υπάρχουν ομάδες που παίζουν καλά, παρόλο που ποτέ η τύχη δεν είναι με το μέρος τους, και παλεύουν για καλύτερες θέσεις στην Ευρώπη.

ESQ: Σήμερα ένας ποδοσφαιριστής παίζει πάρα πολλά παιχνίδια μέσα στη χρονιά, τόσο για την ομάδα όσο και για τη χώρα του, ενώ τα καλοκαίρια στην προετοιμασία υπάρχουν και πολλές εμπορικές υποχρεώσεις. Αν ήταν στο χέρι σου, τι θα άλλαζες στη σημερινή ποδοσφαιρική δομή; Τι θα βελτίωνες και τι θα πετούσες;

L.M.: Είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν τόσο πολλές διοργανώσεις, αλλά, αν μπορούσα, θα ήθελα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εθνικών Ομάδων να ξεκινά και να τελειώνει την ίδια εποχή με αυτά της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής, ώστε να μένει περισσότερος χρόνος μέσα στη χρονιά για τους ποδοσφαιριστές να παίξουν τα προκριματικά και να αγωνιστούν σε τέτοιες διοργανώσεις.

ESQ: Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για την Αργεντινή;

L.M.: Οι συνηθισμένες: να παίξω και να κερδίσω.

ESQ: Ποια όνειρα δεν έχεις πραγματοποιήσει ακόμα;

L.M.: Πολύ λίγα, με σημαντικότερο την κατάκτηση ενός Παγκόσμιου Κυπέλλου με τη χώρα μου. Αυτό θέλω να καταφέρω.

ESQ: Τι άλλα σπορ παρακολουθείς;

L.M.: Βλέπω όσο περισσότερα μου επιτρέπει ο ελεύθερός μου χρόνος, αν και πάντα παρακολουθώ πρώτα ποδόσφαιρο.

ESQ: Υπάρχουν μερικοί που λένε ότι, όταν ήσουν πιο μικρός, έπαιζες με περισσότερο πάθος ή ότι αγαπούσες περισσότερο τη φανέλα. Πώς βλέπεις το άθλημα σήμερα;

L.M.: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να μιλήσω γι’ αυτό που δεν ξέρω, γιατί δεν το βλέπω έτσι. Το πάθος είναι για τους φιλάθλους. Όσοι είναι μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου πρέπει να έχουν συγκέντρωση και φαντασία, να ακολουθούν τις οδηγίες του προπονητή. Το ποδόσφαιρο δεν κερδίζεται με το τρέξιμο και τα χτυπήματα στον αντίπαλο, το αντίθετο θα έλεγα.

ESQ: Μετά τη γέννηση των δύο παιδιών σου πόσο έχεις αλλάξει και πόσο σε έχει επηρεάσει αυτό μέσα στο γήπεδο;

L.M.: Σίγουρα έχω αλλάξει ως άνθρωπος. Πλέον υπάρχουν τα παιδιά, τα σκέφτομαι συνέχεια, παίζω μαζί τους, είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μου. Ωστόσο, η γέννησή τους δεν έχει επηρεάσει τον τρόπο που αγωνίζομαι στο γήπεδο.

ESQ: Η Μπαρτσελόνα είναι μια ομάδα που έχει συνδέσει το όνομά της με την κατάκτηση τίτλων συνεχώς, κάθε χρονιά. Στο πέρασμα του χρόνου και με τις αλλαγές στην ομάδα βλέπουμε ότι η ομάδα δεν είναι τόσο δυνατή όσο ήταν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Τι έχει αλλάξει;

L.M.: Δεν παίζουμε μόνοι μας. Και οι άλλες ομάδες και το προπονητικό τους staff προσπαθεί να βρει τρόπους να εξουδετερώσει την Μπαρτσελόνα. Εμείς αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δοκιμάζουμε διαφορετικά πράγματα ώστε οι αντίπαλοι να μην μπορούν να μας νικήσουν.

ESQ: Μόλις κρεμάσεις τα παπούτσια σου, έχεις σκεφτεί με τι θα ασχοληθείς;

L.M.: Δε γνωρίζω ακόμα. Η αλήθεια είναι ότι ζω το παρόν και προσπαθώ να το απολαμβάνω όσο περισσότερο μπορώ. Το μέλλον είναι μπροστά και θα δούμε τι θα γίνει.

ESQ: Μέσα στο γήπεδο είσαι από τους παίκτες που δέχονται τα περισσότερα μαρκαρίσματα. Όμως φαίνεσαι γαλήνιος ακόμα και μετά από αυτά. Πώς καταφέρνεις να μην αντιδράς στα τόσο πολλά φάουλ;

L.M.: Σ’ αυτό το άθλημα τα μαρκαρίσματα είναι κάτι συνηθισμένο. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα σπορ επαφής. Πολλές φορές όμως αντιδρώ όταν τα μαρκαρίσματα ξεφεύγουν από το συνηθισμένο.

H συνέντευξη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Esquire - τεύχος Ιουνίου 2017.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr