Η δεύτερη ζωή του Santi Cazorla

Έπειτα από 1.299 ημέρες ο 34χρονος Ισπανός μέσος θα φορέσει ξανά τη φανέλα της εθνικής του ομάδας. Πριν από αυτό χρειάστηκε να παλέψει με την ίδια τη μοίρα.

Είναι αδιανόητο, με την καλή έννοια, ότι βρίσκομαι και πάλι εδώ. Δεν σας κρύβω ότι σκέφτηκα αρκετές φορές να πετάξω λευκή πετσέτα και να τα παρατήσω. Ήταν μια μάχη που δεν έβλεπε κανείς. Ήμουν μόνος μου στα παρασκήνια. Με βοήθησε πολύ η οικογένειά μου και τα αγαπημένα μου πρόσωπα για να τα καταφέρω.

Η συνέντευξη Τύπου της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισπανίας, το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης, δεν έμοιαζε με καμία του πρόσφατου παρελθόντος. Ο εμφανώς φορτισμένος αλλά και χαρούμενος Santi Cazorla απευθύνεται στους δημοσιογράφους. Όλοι γνωρίζουν την ιστορία του αλλά και τον Γολγοθά που πέρασε. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Luis Enrique κάλεσε τον 34χρονο μέσο για τους αγώνες της προκριματικής φάσης του EURO 2020 με τα Νησιά Φερόε και τη Σουηδία, σηματοδοτώντας την επιστροφή του στους Φούριας Ρόχας έπειτα από 1.299 ημέρες. Ο έμπειρος χαφ θα φορέσει ξανά τη φανέλα της εθνικής Ισπανίας μετά από ένα φιλικό με την Αγγλία, πίσω στον Νοέμβριο του 2015.

Από την κορυφή...

Το 2006, ο -προερχόμενος από τις ακαδημίες της Βιγιαρεάλ- Santi Cazorla συστήνεται στο ευρύ κοινό έπειτα από μία καταπληκτική σεζόν με την Ουέλβα, γράφοντας 32 συμμετοχές με 5 γκολ. Τα επόμενα χρόνια εξελίσσεται σε έναν από τους κορυφαίους κεντρικούς μέσους της Primera Division με τη φανέλα της Βιγιαρεάλ αλλά και με τη Μάλαγα, στην οποία αγωνίστηκε για έναν χρόνο (2011-12). Γίνεται διεθνής και σημαντικό μέλος της εθνικής Ισπανίας, την ίδια ώρα που Ρεάλ και Μπαρτσελόνα επιθυμούν την απόκτησή του. Μάλιστα, ο Xavi θα δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή πως "αναρωτιέμαι γιατί δεν τον έχουμε αποκτήσει στην Μπαρτσελόνα. Γνωρίζει άψογα τον τρόπο παιχνιδιού μας".

Η δεύτερη ζωή του Santi Cazorla

Τελικά, ο Cazorla θα αφήσει την Ισπανία το καλοκαίρι του 2012 για να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στην Premier League και την Άρσεναλ, όντας προσωπική επιλογή του Arsene Wenger για το κέντρο των Κανονιέρηδων. Η πρώτη του σεζόν στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου είναι εξαιρετική (38 συμ., 12 γκ., 11 ασ.) και όλοι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την αξία του. Τα πράγματα μοιάζουν να πηγαίνουν τέλεια. Η μοίρα όμως του επιφυλάσσει ένα πολύ περίεργο παιχνίδι: Σε ένα φιλικό με την Χιλή, στις 10 Σεπτεμβρίου 2013,  ο Cazorla τραυματίζεται στον δεξί του αστράγαλο χωρίς η κατάστασή να μοιάζει ανησυχητική. Είναι όμως η αρχή της περιπέτειάς του.

...στον εφιάλτη

Αφού μείνει για ένα μικρό διάστημα εκτός, συνεχίζει να παίζει τόσο με την Άρσεναλ όσο και με την εθνική Ισπανίας, έχοντας πάντοτε από μικρές ενοχλήσεις μέχρι φρικτούς πόνους. Το πόδι του εξακολουθεί να επιβαρύνεται μέχρι που τον Οκτώβριο του 2019, έπειτα από ένα παιχνίδι του Champions League με την Λουντογκόρετς, ο αχίλλειος τένοντας του Cazorla θα διαλυθεί. Το τραύμα του μολύνεται από ένα μικρόβιο που ξεκινά να του "τρώει" το πόδι - ο Cazorla βρέθηκε να έχει χάσει, κυριολεκτικά, 8 εκατοστά από το δέρμα και τη σάρκα του, φτάνοντας μία ανάσα από την γάγγραινα, έπειτα από 10 συνολικά χειρουργικές επεμβάσεις.

ΣΑΝΤΙ ΚΑΘΟΡΛΑ 1

Οι γιατροί θέτουν έναν ρεαλιστικό στόχο και αυτός είναι να μπορέσει να σωθεί το πόδι του και να περπατήσει ξανά κανονικά. Χρειάζεται να μείνει δύο χρόνια εκτός αγωνιστικής δράσης αλλά και να χαλάσει το τατουάζ με το όνομα της κόρης του από το δεξί του χέρι, από όπου οι γιατροί παίρνουν υγιές δέρμα για να το μεταφέρουν στο πόδι του, προς αποκατάσταση της πληγής του. 

Η επιστροφή

Η κατάστασή του απαιτεί ισχυρή αντιβιοτική θεραπεία και συγκεκριμένη φυσιοθεραπεία. Μετακομίζει σε ειδικό κέντρο στη Σαλαμάνκα και ακολουθεί πρόγραμμα αποκατάστασης. Η πρόβλεψη των γιατρών του δίνει πλέον ελάχιστες πιθανότητες να παίξει μπάλα ξανά αλλά τουλάχιστον το πόδι του έχει σωθεί. Ο ίδιος όμως έχει αποφασίσει να μην το βάλει κάτω και αμέσως μόλις οι γιατροί του δίνουν το "ok" ξεκινά να προπονείται με την ομάδα Νέων της Αλαβές.

Τον Ιούλιο του 2018, χωρίς να έχει συμβόλαιο, ζητά από τους ανθρώπους της Βιγιαρεάλ να ακολουθήσει την προετοιμασία της ομάδας, δείχνοντας ότι όχι μόνο έχει αφήσει πίσω την περιπέτειά του αλλά είναι έτοιμος να παίξει ξανά σε υψηλό επίπεδο. Στις 9 Αυγούστου υπογράφει συμβόλαιο με την ομάδα της καρδιάς του και στις 18 του ίδιου μήνα μπαίνει ως βασικός στην πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος εναντίον της Ρεάλ Σοσιεδάδ, γνωρίζοντας την αποθέωση. Τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε ο Cazorla αγωνίζεται σε 35 ματς (4 γκ.) και αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας, παρά τη μέτρια χρονιά του Κίτρινου Υποβρύχιου.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Santi Cazorla (@santicazorla) on

"Ο coach και οι υπόλοιποι από το προπονητικό team μου μίλησαν αρκετά. Μου ξεκαθάρισαν πως βρίσκομαι εδώ για καθαρά αγωνιστικούς λόγους. Δεν τα παράτησα ποτέ και χαίρομαι που μου είπαν ακριβώς αυτό" λέει στο τέλος των δηλώσεών του ο Cazorla, στο κλείσιμο της συνέντευξης τύπου. 

Η ιστορία του είναι ένα πανίσχυρο μάθημα ζωής. Ο Santi Cazorla μοιάζει να είναι έτοιμος για μία δεύτερη ποδοσφαιρική ζωή.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσα εκατομμύρια αξίζει ο Pablo Gavi στην πραγματικότητα

Αξίζει τα λεφτά του το ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα γήπεδα του Euro 2024

Αυτά είναι τα 10 στάδια, στα οποία θα διεξαχθούν οι αγώνες του Euro 2024, στη Γερμανία.

Γραφει Γιαννης Σπανος