Muhannad Ali Vs Joe Frazier: 52 χρόνια από τη Μάχη του Αιώνα

Στις 8 Μαρτίου 1971, στο Madison Square Garden συγκρούστηκαν δύο τεράστιοι αθλητές αλλά και δύο διαφορετικοί κόσμοι.

Υπάρχουν κάποιες βραδιές που είναι προορισμένες να μείνουν στις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας των σπορ. Η 8η Μαρτίου του 1971 ήταν σίγουρα μία από αυτές, καθώς οι Muhammad Ali και Joe Frazier, δύο πραγματικοί μύθοι του μποξ, τέθηκαν αντιμέτωποι για πρώτη φορά (από τις συνολικά 3 μεταξύ τους) στο ρινγκ του Madison Square Garden, στη Νέα Υόρκη. Ο αγώνας τους χαρακτηρίστηκε ως ένας από τους πιο σημαντικούς ever για την πυγμαχία, με τις προεκτάσεις να επεκτείνονται αρκετά πιο μακριά από την τεράστια επιρροή και αξία των δύο στο σπορ. 

Σε αυτό το ραντεβού, πέρα από το κομμάτι του μποξ, υπήρχε και ένας τεράστιος κοινωνικός και πολιτικός συμβολισμός, που ουσιαστικά χώρισε για λίγες ώρες ένα ολόκληρο έθνος στα δύο. 

Αντίθετες πλευρές

Από τη μία, ο πρώην Cassius Clay, ο Muhammad Ali. Για πολλούς, ο GOAT. Ένας από τους πιο θρυλικούς μποξέρ που έβγαλε ποτέ ο πλανήτης - το να το γράφει όμως κανείς ίσως τον αδικεί, όχι γιατί δεν ήταν ο κορυφαίος που ανέβηκε ποτέ σε ρινγκ, αλλά γιατί ήταν πολλά περισσότερα από αυτό. "Float like a butterfly, sting like a bee” μία δική του φράση κάνει τον γύρο του κόσμου μέχρι σήμερα, συνώνυμη της φινέτσας που συνδυάζεται με ωμή δύναμη. 

Muhannad Ali Vs Joe Frazier: 52 χρόνια από τη Μάχη του Αιώνα

Το αγωνιστικό του προφίλ περιγράφεται σε μόλις επτά λέξεις, ικανές όμως δώσουν την εικόνα ενός αέρινου πυγμάχου που τα χτυπήματά του μόνο αέρινα δεν ήταν. Κάτι που έμαθε με τον πιο δύσκολο τρόπο πρώτος ο Sonny Liston το 1964, όταν κι έχασε τον τίτλο του πρωταθλητή από τον 22χρονο τότε Clay. 

Πρωταθλητής, ακτιβιστής, αντιρρησίας συνείδησης, πολεμιστής των δικαιωμάτων κι ένας τύπος που το μόνο πράγμα που ξεπερνούσε σε δύναμη τις γροθιές του, ήταν ο λόγος του.

Από την άλλη, ο Joseph William Frazier, από τη Νότια Καρολίνα. Ένα τεράστιο ταλέντο που ανακαλύφθηκε γρήγορα, με ταπεινό και ταυτόχρονα άκρως επιθετικό στυλ καθώς και κροσέ που μπορούσαν να γκρεμίσουν τον οποιονδήποτε. Σε όλα αυτά, και με πρωτόγνωρη αντοχή. "Πρωταθλητής δε γίνεσαι στο ρίνγκ, μονάχα κερδίζεις την αναγνώριση σε αυτό. Όλα όσα κάνεις μόνος σου κάτω από το απαλό φως της ημέρας σε βοηθούν να λάμψεις στα φωτεινά χρώματα του ρίνγκ" υποστήριζε ο ίδιος και αυτό μπορούσε να αντικατοπτρίσει τη γενικότερη φιλοσοφία του. 

ΜΠΟΞ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 3

Εν αντιθέσει με τον Ali, o Frazier ήταν σεμνός και απλός, ένα παιδί χαμηλών τόνων που πήγαινε συχνά εκκλησία και με τη στάση αντιπροσώπευε συντηρητικό προπολεμικό κίνημα. Ήταν δε, αρκετά προσιτός με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά τη διάρκεια της τιμωρίας του Ali, άρπαξε την ευκαιρία για να σκαρφαλώσει στην κορυφή του επαγγελματικού μποξ.

Μοιραία λοιπόν, η μονομαχία τους ήταν κάτι παραπάνω από σημαντική και θα έδινε μία και καλή την απάντηση στο ποιος είναι ο καλύτερος.

Ο αγώνας

Το hype που είχε δημιουργηθεί όλες τις προηγούμενες ημέρες ήταν κάτι παραπάνω από τεράστιο. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα $150 (περίπου $900 κατ' αντιστοιχία με το σήμερα) και έφταναν μέχρι τα 2,5 εκατ. δολάρια. Σε απλά λόγια, μιλάμε για τα μεγαλύτερα ποσά που είχαν δοθεί ποτέ για εισιτήρια, σε οποιοδήποτε σπορ μέχρι τότε. Περισσότερα από 50 κράτη είχαν αγοράσει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. 

ΜΠΟΞ Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ 1Στο Madison Square Garden βρέθηκαν εκείνο το βράδυ 20.455 θεατές και αμέσως κατάλαβαν γιατί άξιζε τον κόπο όλο αυτό. Ο Αλι πραγματοποίησε καλύτερο ξεκίνημα και βρέθηκε να κυριαρχεί στους 3 πρώτους γύρους. Ο Smokin’ Joe όμως δεν το έβαζε κάτω - άντεχε και περίμενε την ιδανική στιγμή για να αντεπιτεθεί.

Κατά τον 4ο γύρο άρχισε να φέρνει το ματς εκεί που ήθελε, ενώ μετά τον 9ο γύρο ήταν πια ξεκάθαρο πως υπερέχει. Τελικά, στο 15ο δευτερόλεπτο του 15ου γύρου, ένας αριστερός κεραυνός στο σαγόνι του Ali, χάρισε στον Frazier τη μεγαλύτερη νίκη της ζωής του. 

Η αναμέτρηση ήταν τόσο έντονη και βίαιη που και οι δύο πυγμάχοι μεταφέρθηκαν αμέσως στο νοσοκομείο μετά από αυτήν. Δεν συγκρίνεται μέχρι σήμερα με κανέναν άλλο αγώνα μποξ. Ίσως να πλησιάζει κάπως η μονομαχία ανάμεσα στον Floyd Mayweather Jr. και τον Manny Pacquiao, στις 2 Μαΐου 2015.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος

H Ρεάλ του Ancelotti είναι επτάψυχη

Αυτός ο προημιτελικός θα μείνει στην ιστορία του Champions League. Και εξηγούμαστε.

Γραφει Γιαννης Σπανος