Η απόκοσμη γοητεία της νονάς της punk, Nina Hagen

Η ανυπότακτη βασίλισσα των πανκιών κλείνει τα 67.

Χαρισματική, φανταχτερή, πληθωρική, άγρια, ανεξέλεγκτη και γεμάτη αυτοπεποίθηση. Στις πρώτες συνεντεύξεις της ως star η Nina Hagen μιλά για εμπειρίες με UFO, δίνει στην κόρη της το όνομα Cosma Shiva και κατά τη διάρκεια ενός talk show στην Αυστρία επιδεικνύει διάφορες στάσεις που βολεύουν τον γυναικείο αυνανισμό, προκαλώντας ένα από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά σκάνδαλα στην ιστορία.

Τα πρώτα της βήματα

Κι όμως, αυτό το κορίτσι από την πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας που σήμερα κλείνει τα 67 -είδε το φως του κόσμου στις 11 Μαρτίου του 1955- και έμελλε να γίνει γνωστή ως η "νονά της punk", δεν γεννήθηκε για την καταστροφή. Κόρη μίας διάσημης στη χώρα της ηθοποιού και ενός πολυγραφότατου σεναριογράφου, ξεκινάει να κάνει μπαλέτο σε ηλικία τεσσάρων μόλις χρόνων και στα εννιά της θεωρείται κορίτσι-θαύμα της όπερας.

Η απόκοσμη γοητεία της νονάς της punk, Nina HagenGetty Images

Στα 16 της, εγκαταλείπει το σχολείο και βρίσκει καταφύγιο στην Πολωνία, θέλοντας να αφιερωθεί στην τέχνη. Επιστρέφει στην Ανατολική Γερμανία και, χωρίς να έχει ακόμη ανακαλύψει την punk και το new wave, αρχίζει να τραγουδά σε διάφορα συγκροτήματα, ενώ αρχίζει παράλληλα μία καριέρα ως ηθοποιός, με απήχηση σε αρκετές χώρες του ανατολικού μπλοκ.

Το 1976 κάνει το πέρασμα στη Δυτική Γερμανία, ακολουθώντας τον ποιητή και τραγουδοποιό πατριό της Wolf Biermann (σημ. ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί στα ελληνικά από τον Θάνο Μικρούτσικο, τι μικρός που είναι ο κόσμος) που είχε απελαθεί. Με τον βιολογικό της πατέρα, που είχε χάσει τον δικό του πατέρα σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Ζάξενχαουζεν, είχαν αραιές σχέσεις.

Becoming: Η νονά της punk

Από το δυτικό Βερολίνο βρίσκεται στο Λονδίνο, προσπαθώντας να εγκλιματιστεί στον κόσμο που ανοίγεται μπροστά στα μάτια της, πέραν του σιδηρούν παραπετάσματος. Εκεί, εντάσσεται στους κύκλους της punk rock σκηνής και αρχίζει να κάνει παρέα με τους Sex Pistols.

Πίσω στη Δυτική Γερμανία, η μουσική της καριέρα απογειώνεται με την κυκλοφορία του ντεμπούτο album της νέας της μπάντας, της Nina Hagen Band, το 1978, τόσο χάρη στον πρωτοπόρο ήχο όσο και στις δραματικές, θεατράλε και ενίοτε οπερατικές της ερμηνείες. Ακολουθεί ένα ακόμα album, που περιλαμβάνει την επιτυχία African Reggae που την ακολουθεί μέχρι και σήμερα.

NINA HAGEN 3Getty Images

Το 1982, ντεμπουτάρει ως σόλο αρτίστα με το NunSexMonkRock, με αγγλικό στίχο και ένα μουσικό στυλ που βρίσκεται στο σημείο συνάντησης της punk με το funk, τη reggae, την όπερα, ακόμα και την ντίσκο. Γίνεται mega star και ακολουθούν αρκετές δισκογραφικές δουλειές, στην αρχή με μεγαλύτερη επιτυχία, προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80, όχι και τόσο.

Ακόμα και αν ο ήχος της είναι αρκετά πρωτοποριακός για να κοντραριστεί στα ίσια με τη Madonna ή τη Cyndi Lauper και να χτυπήσει κορυφή στα ανά τον κόσμο charts, το φοβερό στυλ και ο νέος αέρας που φέρνει, χαίρουν mainstream αποδοχής (ή ενδιαφέροντος). Φιλοξενείται στα cover stories άπειρων περιοδικών, κοσμώντας με τα νιάτα και την τρέλα της από το εξώφυλλο του ελληνικού Ποπ και Ροκ σε ένα τεύχος του 1984 μέχρι αυτό της γερμανικής Vogue το 1985.

Punk’s not dead

Τα 1990s τα περνάει εξαργυρώνοντας τις δάφνες της προηγούμενης δεκαετίας, με παρουσιάσεις και συμμετοχές σε τηλεοπτικά shows ανά την Ευρώπη (σε ένα από αυτά τραγουδάει ντουέτο με τη Νάνα Μούσχουρη το Lili Marleen), προσωπικά albums με μέτρια επιτυχία, συμμετοχές σε θεατρικές παραστάσεις, τουρνέ ανά τη Γερμανία, και ένα πανευρωπαϊκό dance hit, το Get Your Body, χάρη στη συνεργασία της με τον Adamski.

Σε παρόμοιο πλαίσιο κυλούν τα πράγματα και στο millenium, με την κυκλοφορία του album Return of the Mother το 2001, εμφανίσεις στη Ρωσία όπου την υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων και μεταγλωττίσεις παιδικών σειρών. Κάποια στιγμή, βρίσκεται και στην άβολη θέση του να διατελέσει μέλος κριτικής επιτροπής στο γερμανικό Popstars.

Παρόλα αυτά, εκείνα τα χρόνια της υπομονής την ανακαλύπτει ένα νεότερο κοινό, τόσο χάρη στον θρύλο που κουβαλάει πάνω της όσο και στο Seemann που ηχογραφεί με τους Apocalyptica. Πιο κοντά στα νερά της βρίσκεται το 2010 με το album Personal Jesus (το 2009 είχε βαπτιστεί χριστιανή) και την επόμενη χρονιά ακολουθεί το Volksbeat, για τη γερμανική αγορά. Μετά, σιωπή.

Σεξ, έρωτας, σχέσεις και γάμοι

Η προσωπική της ζωή θα μπορούσε να περιγραφεί ως θυελλώδης, τραγική, περίεργη, ακόμα και ως νορμάλ, με πολλούς εραστές και δύο έγκυρους γάμους.

Τα τέλη της δεκαετίας του 1970, τη βρίσκουν ερωτευμένη με τον Ολλανδό ρόκερ Lene Lovich, που αυτοκτόνησε το 2001. Ενώ τον αποκαλεί αδερφή της ψυχή, δεν μπορεί να αντέξει τον εθισμό του στις ψυχότροπες ουσίες και τελικά χωρίζουν.

NINA HAGEN 4Getty Images

Από το 1979 μέχρι το 1981 είναι ζευγάρι με τον, επίσης Ολλανδό, μουσικό Ferdi Karmelik που είναι εθισμένος στην ηρωίνη. Χωρίζει και από αυτόν ενώ είναι έγκυος την κόρη τους και αφού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως ισχυρίζεται, έρχεται σε επαφή με εξωγήινους. Ο Karmelik, πεθαίνει από AIDS το 1988, στην Ίμπιζα.

Εν τω μεταξύ, φημολογείται ότι κάποια στιγμή το 1983 βιώνει ένα ειδύλλιο με τον Anthony Kiedis των Red Hot Chilli Peppers, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε ο ίδιος αργότερα, αναφέροντάς τη ως τη μέντορά του στο σεξ. Το 1986, πάλι, τη βρίσκει να ανακοινώνει ότι θα παντρευτεί τον 18χρονο τότε Iroquois, ένα πανκιό από τη Νότιο Αφρική που είχε γνωρίσει στη Ρώμη και προς τιμήν του γάμου τους, που μάλλον δεν έγινε ποτέ, κυκλοφορεί την επόμενη χρονιά το EP Punk Wedding.

Ο Γάλλος στιλίστας Franck Chevalier μπαίνει στη ζωή της το 1989 και αποκτούν μαζί έναν γιο, τον Otis Chevalier-Hagen. Μάλιστα, οι Γάλλοι καλλιτέχνες Pierre et Gilles αναλαμβάνουν να φιλοτεχνήσουν το πορτρέτο τους ως Αγία Οικογένεια, λίγο πριν χωρίσουν.

Στη συνέχεια, σαν να ζητά την αποκατάσταση. Το 1996 παντρεύεται τον David Lynn, από τον οποίο χωρίζει το 2000 και το 2004 ξαναέρχεται εις γάμου κοινωνία με τον Δανό μουσικό και τραγουδιστή Lucas Alexander με τον οποίο θα πάρει διαζύγιο έναν χρόνο αργότερα. Έκτοτε, αγνοούμε το πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο της.

Ποτέ δεν είναι αργά για punk

Τα καλά νέα; Στα 67 της, διατηρώντας ένα τεράστιο cult following από φανατικούς θαυμαστές που μάζεψε σαν παραισθησιογόνα μανιτάρια-UFO κατά τη διάρκεια της διαδρομής της στον χώρο της μουσικής, η θεά της punk και του new wave βρίσκεται ξανά στο στούντιο.

Μετά από δέκα χρόνια προσωπικής δισκογραφικής απουσίας, η γυναίκα που "βάπτισε" την punk και επηρέασε όσο λίγες την εξέλιξη της μουσικής, της μόδας και της νεανικής κουλτούρας, ετοιμάζει νέο album που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2022, από την Groenland Records. Χρόνια της πολλά, το αναμένουμε.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.