10 πράγματα που δεν ήξερες για τον Τιτανικό

Η πρώτη ταινία, ο αρχιφούρναρης που σώθηκε γιατί μέθυσε, η τέχνη που είχε προβλέψει τη ζωή.

Ο Τιτανικός, το πλοίο -όχι η υπερεπιτυχημένη ταινία του James Cameron με το cult following που προβλήθηκε στις αίθουσες το 1997, ούτε η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για το Εθνικό Θέατρο το 2009- υποτίθεται ότι ήταν ο θρίαμβος της μηχανικής. Το υπερπολυτελές 'πιο μεγάλο πλοίο της εποχής του', ξεκίνησε το παρθενικό του ταξίδι στις 10 Απριλίου του 1912, από το Σαουθάμπτον με προορισμό τη Νέα Υόρκη. Τη νύχτα της 14ης προς 15 Απριλίου, όμως, προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο. Κι ενώ έχουν γραφτεί σχεδόν τα πάντα γι' αυτόν, κάποια μπιζάρ trivia παραμένουν ευρέως άγνωστα. Ας δούμε 10 από αυτά.

Δεν υπήρχε πρόσβαση σε κιάλια

Το παγόβουνο το εντόπισε ο ναύτης Frederick Fleet, δια γυμνού οφθαλμού. Καθώς επέζησε του ναυαγίου, αργότερα έκανε γνωστό ότι τα κιάλια ήταν κλειδωμένα σε μια καμπίνα, της οποίας το κλειδί δεν υπήρχε πάνω στο πλοίο.

Η μπάντα συνέχιζε να παίζει μουσική

Υπήρχε λόγος που συνέβαινε αυτό επί δύο ώρες μετά την πρόσκρουση με το παγόβουνο κι ενώ ήταν σίγουρο ότι ο Τιτανικός θα βυθιζόταν. Ποιος; Το να καλμάρουν οι επιβάτες που είχαν πραγματικά φρικάρει. Τελικά, πνίγηκαν και οι 8 μουσικοί της μπάντας, ένα γεγονός που αποτυπώνεται στο φιλμ του James Cameron.

Πεθαίνοντας με αξιοπρέπεια και χιούμορ

Κανείς από τους μηχανικούς του Τιτανικού δεν σώθηκε, όλοι πέθαναν πάνω στο καθήκον. Επίσης, όσο το πλοίο βυθιζόταν, ο businessman Benjamin Guggenheim φέρεται να είπε 'είμαστε ντυμένοι με τα καλά μας, προετοιμασμένοι να βυθιστούμε σαν gentlemen', ενώ ο μεγιστάνας John Jacob Astor 'ζήτησα να μου φέρουν πάγο, αλλά αυτό που συνέβη είναι γελοίο'.

> Διάβασε ακόμα: Η υπόθεση του Τιτανικού ανοίγει ξανά μετά από 108 χρόνια

Το αλκοόλ σώζει ζωές

Η θερμοκρασία της θάλασσας τη νύχτα του ναυαγίου ήταν γύρω στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Ο αρχιφούρναρης του πλοίου, ο Charles Joughin, επιβίωσε για δύο ώρες στα παγωμένα νερά μόνο και μόνο επειδή πριν βουτήξει σε αυτά είχε πιει τόσο αλκοόλ που δεν ένιωθε το κρύο. Τελικά, πιάστηκε από μια αναποδογυρισμένη σωσίβια λέμβο και σώθηκε.

Έρωτας στον Τιτανικό

Η ιστορία αγάπης της Rose και του Jack που αποτελεί το κεντρικό θέμα του κατά James Cameron Τιτανικού δεν υπήρξε ποτέ. Υπήρξαν όμως ζευγάρια που αποφάσισαν να μην τα χωρίσει ο θάνατος, με γυναίκες να αρνούνται να επιβιβαστούν στις σωσίβιες λέμβους χωρίς τους άντρες τους.

10 πράγματα που δεν ήξερες για τον ΤιτανικόGetty Images

Γιατί δεν υπήρχαν αρκετές σωσίβιες λέμβοι

Για να υπάρχει πιο πολύς ελεύθερος χώρος στο κατάστρωμα, καθώς σε ένα υπερπολυτελές πλοίο όπως αυτό η άνεση ήταν πρωτεύον ζητούμενο. Έτσι, από τους 2.240 επιβάτες σώθηκαν μόνο οι 700.

Η τέχνη είχε προβλέψει τη ζωή

Το βιβλίο Futility του Morgan Robertson, που εκδόθηκε το 1898, αφηγείται την ιστορία ενός μεγάλου και πολυτελούς πλοίου με το όνομα Titan που προσκρούει σε ένα παγόβουνο, ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία.

> Διάβασε ακόμα: Η Céline Dion δεν ήταν μόνο η βασίλισσα της κορώνας

Η μεγάλη έρευνα για το ναυάγιο

Πολλοί προσπάθησαν να εντοπίσουν τον βυθισμένο Τιτανικό. Ο πρώτος που τα κατάφερε και μάλιστα τον φωτογράφισε, το 1985, 73 χρόνια μετά την καταστροφή, ήταν ο Robert Ballard. Κι ενώ αναμένεται έως το 2030 τα απομεινάρια του κάποτε μεγαλοπρεπούς σκάφους να έχουν αποσυντεθεί πλήρως, ο θρύλος του μάλλον θα ζει αιώνια.

STOP CARRE FROM THE TITANIC FILMGetty Images

Η πρώτη ταινία

Το φιλμ του James Cameron, που κέρδισε 11 Όσκαρ και θεωρείται ένα από τα πιο επιτυχημένα στην κινηματογραφική ιστορία, δεν αποτελεί τη μόνη προσπάθεια μεταφοράς των γεγονότων στο σελιλόιντ. Η πρώτη ταινία, μάλιστα, γυρίστηκε το 1912, την ίδια χρονιά του ναυαγίου, είχε τον τίτλο Saved From the Titanic και τον κεντρικό χαρακτήρα ερμήνευε ένας διασωθέντας από την καταστροφή.

STOP CARRE FROM THE TITANIC FILMGetty Images

Με σημερινά δεδομένα, ο Τιτανικός δεν είναι 'τεράστιος'

Το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο του 2022, το Wonder of the Seas, έχει μήκος 66 μέτρα και ύψος 72,5, ενώ ο Τιτανικός είχε 28 μέτρα μήκος και ύψος 53.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Confidenza, ένα υπέροχο soundrack με την υπογραφή του Tom Yorke

Tο προηγούμενο με την υπογραφή του μπροστάρη των Radiohead ήταν αυτό για το remake της ταινίας Suspiria του Luca Guadagnino.

Στο πρώτο trailer για του Atlas η Jennifer Lopez δείχνει τρομοκρατημένη

Η ταινία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 24 Μαΐου.

'Νυν και Αεί', η ζωή του Σταύρου Ξαρχάκου έγινε σειρά στο YouTube

Οι άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του σπουδαίου συνθέτη αποτυπώνονται μέσα από 20 επεισόδια. Το πρώτο, μόλις έγινε διαθέσιμο.

Ποια είναι η πραγματική stalker του Baby Reindeer

Το "Μικρό Ταρανδάκι" του Netflix έκανε τους φανς να ψάχνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και ναι, την βρήκαν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Το Challengers δεν είναι μία ακόμα ταινία για το τένις

Zendaya σε ταινία με στοιχεία θρίλερ, σεξ, ζήλειας και προδοσίας. Θέλουμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος