Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις με τη σοκολάτα

Βήμα βήμα, πώς θα απολαύσεις στον απόλυτο βαθμό αλλά και πώς θα αποθηκεύσεις σωστά τη σοκολάτα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 14 Ιανουαρίου 2019

Ακόμη και στο ευαίσθητο θέμα που ονομάζεται σοκολάτα υπάρχουν κάποιοι κανόνες που καλό θα είναι να ακολουθούνται, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση και να μην σπαταληθεί αυτό το ομολογουμένως θείο δώρο προς την ανθρωπότητα. Κανόνες όπως οι παρακάτω.

Δεν αποθηκεύεται στο ψυγείο

Αν συνηθίζεις να βάζεις τη σοκολάτα στο ψυγείο, βγάλε την αμέσως. Είναι ένα από τα σημαντικότερα λάθη που μπορείς να κάνεις με αυτή, καθώς απορροφά ευκολότερα υγρασία καθώς και ανεπιθύμητες μυρωδιές. Το κρύο επίσης τείνει να στερεοποιεί το βούτυρο κακάο (το κατεξοχήν συστατικό που την κάνει να λιώνει στο στόμα).

Προληπτικό μασάζ

Όσο περίεργο, αστείο ή ασυνήθιστο κι αν ακούγεται κάτι τέτοιο, πρέπει να κάνεις ένα μικρό μασάζ με τον αντίχειρα και τον δείκτη του χεριού σου στο κομμάτι της σοκολάτας που πρόκειται να καταναλώσεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τους κατασκευαστές της Vosges Haut-Chocolat, είναι ένα τρικ αφενός για να τσεκάρεις αν είναι λεία η επιφάνειά της και αφετέρου για να μαλακώσει μέσω της θερμότητας και να απελευθερώσει ακόμη περισσότερα από τα συστατικά της.

Το σπάσιμο

Ένα άλλο στοιχείο για να καταλάβεις την ποιότητα μιας σοκολάτας, είναι να τσεκάρεις αν σπάει. Κάτι τέτοιο αποκαλύπτει πολλά για το ποσοστό (και την ποιότητα) του βουτύρου κακάο, τον τρόπο με τον οποίο έχει επεξεργαστεί και ασφαλώς αν είναι τόσο καλή όσο υπόσχεται. Ακόμη και ο θόρυβος που κάνει όταν σπάσει παίζει ρόλο.

Τα λάθη που πρέπει να αποφεύγεις με τη σοκολάτα

Σε μικρά κομμάτια 

Το να γεμίζεις το στόμα σου με ένα μεγάλο κομμάτι δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να εκτιμήσεις μία σοκολάτα. Ξεκίνα με ένα μικρό κομμάτι και αύξανε την ποσότητα σταδιακά. Με αυτό τον τρόπο οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται καλύτερα στη σοκολάτα.

Μη μασάς

Ένα λάθος που όλοι κάνουν. Η λαχτάρα για σοκολάτα είναι τέτοια που ασφαλώς και θα τη δαγκώσεις αμέσως μόλις μπει στο στόμα σου. Από τη φύση της όμως, η σοκολάτα θα πρέπει να λιώνει στο στόμα ώστε να ωθηθεί απαλά στον ουρανίσκο και να απλώσει τις διαφορετικές γευστικές πτυχές της.

Διαφορετικά είδη

Κλασικό λάθος, ειδικά αν θέλεις να δοκιμάσεις περισσότερα από ένα είδος ή αν έχεις μπροστά σου ένα κουτί με πολλά διαφορετικά σοκολατάκια. Όλοι μπαίνουν στον πειρασμό αλλά τελικά θα επικρατήσει κάποια έναντι των άλλων, δημιουργώντας παρανόηση για το τι έχεις φάει προηγουμένως.
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα