Ο χολιγουντιανός οδηγός για να βρεις τα επόμενα γυαλιά ηλίου σου

Όλη η έμπνευση που χρειάζεσαι από το σινεμά του Hitchcock μέχρι του Besson.

Κινηματογράφος και μόδα. Μόδα και κινηματογράφος. Το συγκεκριμένο δίπολο ακολουθεί δρόμους παράλληλους, που ανά τακτά χρονικά διαστήματα διασταυρώνονται για να εμπνεύσει η μία βιομηχανία την άλλη, άλλοτε γεννώντας και άλλοτε επαναλανσάροντας τάσεις όσον αφορά την ένδυση, την υπόδηση και τα αξεσουάρ. Ο Marlon Brando στον Ατίθασο στάθηκε η αφορμή να γίνει το μαύρο δερμάτινο biker jacket ένα από τα πιο κλασικά κομμάτια στην ιστορία της μόδας, ενώ ο Tom Cruise στο Top Gun να καταστούν τα aviators της Ray Ban τα ίσως πιο διάσημα γυαλιά ηλίου παγκοσμίως. Ένα σχέδιο που χάρη στο οβάλ σχήμα των φακών του ταιριάζει σε κάθε σχήμα προσώπου, από στρογγυλό μέχρι τετράγωνο και μακρόστενο.

Ο χολιγουντιανός οδηγός για να βρεις τα επόμενα γυαλιά ηλίου σου

Ένα ακόμη εμβληματικό μοντέλο της συγκεκριμένης εταιρείας οπτικών που φορέθηκε κατά κόρον στη μεγάλη οθόνη, γεγονός που εκτόξευσε στα ύψη τις πωλήσεις του, είναι το Wayfarer.

ΤΟΜ ΚΡΟΥΖ

Τα μαύρα τετράγωνα κοκάλινα γυαλιά που είδαμε στο The Blues Brothers (1980) του John Landis, στο Risky Business (1983) του Paul Brickman με τον Tom Cruise, στο Reservoir Dogs (1992) του Quentin Tarantino με τον Harvey Keitel και στο πιο πρόσφατο "Ο λύκος της Wall Street" (2013) του Martin Scorsese με τον Leonardo DiCaprio.

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Κι αν οι τετραγωνισμένοι ή οι πιλοτικοί φακοί δεν είναι το καλύτερό σου στα γυαλιά ηλίου, ειδικά στην περίπτωση που έχεις έντονες γωνίες, η μόδα της φετινής σεζόν σε ευνοεί, καθώς τα στρογγυλά σχέδια είναι μία από τις μεγαλύτερες τάσεις (η άλλη είναι αυτή εδώ). Στο σινεμά τα έχουμε δει και στις δύο εκδοχές τους: με κοκάλινο και μεταλλικό σκελετό.

Το brand Oliver Peoples λάνσαρε ένα στρογγυλό κοκάλινο μοντέλο στις αποχρώσεις της ταρταρούγας, εμπνευσμένο από το μοντέλο που φορούσε ο Cary Grant στην ταινία "Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων" (1959) του Alfred Hitchcock. Το ίδιο σχέδιο αλλά σε μυωπικό γυαλί φόρεσε ο ηθοποιός τρία χρόνια μετά, το 1962, στο "Όταν σκοτώνουν τα κοτσύφια" του Robert Mulligan.

ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ

Τέλος, τα στρογγυλά γυαλιά του Jean Reno με τον λεπτό μεταλλικό σκελετό και την "γέφυρα" που ενώνει τους δύο φακούς στο Leon (1994) του Luc Besson είναι ό,τι πιο στιλάτο σε σχέδιο μπορεί να επιλέξει κάποιος στις μέρες μας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.