Η ιστορία των All Star sneakers της Converse

Τα πιο διάσημα sneakers στον κόσμο μετρούν πάνω από έναν αιώνα ζωής. Ήταν, είναι και θα είναι πάντα στη μόδα.

Από τα μπασκετικά γήπεδα στη grunge σκηνή και από εκεί στα πανεπιστημιακά έδρανα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Το αθλητικό παπούτσι που κατάφερε να γίνει αντισυμβατικό και εν τέλει mainstream γιορτάζει φέτος 103 χρόνια ζωής. Αυτή είναι η ιστορία των All Star sneakers της Converse.

Η "γέννηση" του brand

Η ιστορία των All Star sneakers της ConverseΗ Converse ιδρύθηκε από τον Marquis Mills Converse το 1908 στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ. Ο 47χρονος τότε επιχειρηματίας είχε μόλις αποχωρήσει από τη θέση του μάνατζερ σε εργοστάσιο παραγωγής υποδημάτων. Αποφάσισε λοιπόν να δημιουργήσει το δικό του εργοστάσιο και μέχρι το 1910 παρήγαγε 4.000 ζευγάρια παπουτσιών με σόλα από καουτσούκ ημερησίως. Μία πενταετία αργότερα, εισέβαλε στον κόσμο του αθλητισμού, αρχής γενομένης από το τένις. 

Η "γέννηση" των πιο αναγνωρίσιμων sneakers στον κόσμο

All Star Converse ΣΝΙΚΕΡΣΔύο χρονιά μετά, το 1917, μεταπήδησε στον χώρο του μπάσκετ, κατασκευάζοντας τα μπασκετικά sneakers All Star. Το 1921, ο μπασκετμπολίστας Charles H. "Chuck" Taylor παραπονέθηκε στην εταιρεία γιατί τα παπούτσια της του προκαλούσαν ενοχλήσεις στα πόδια. Ποια ήταν απάντηση της Converse; Του πρόσφερε δουλειά, να διαφημίζει δηλαδή τα All Stars στις ΗΠΑ, εκείνος δέχτηκε και το συγκεκριμένο μοντέλο "βαφτίστηκε" Chuck Taylor προς τιμήν του, όταν απεβίωσε το 1969.

Η εταιρεία παρήγαγε επίσης παπούτσια και για τους New York Renaissance, την πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ Αφροαμερικανών.

Ο πόλεμος, το NBA και η πτώχευση

All Star Converse ΣΝΙΚΕΡΣΚατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Converse εξόπλισε τον Αμερικανικό στρατό με είδη ένδυσης και υπόδησης. Αμέσως μετά τη λήξη του, ξεκίνησε ξανά την παραγωγή sneakers για το ευρύ κοινό. 

Κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1960 έφτασε στο απόγειο της δόξας της, με τους μαθητές σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια να φορούν τα All Stars και να τα κάνουν μόδα. Τα 70s ωστόσο ήταν η δεκαετία που η εταιρεία έχασε το μονοπώλιο στα αθλητικά παπούτσια από brands που τότε άρχιζαν σταδιακά να χαίρουν δημοφιλίας και σήμερα να θεωρούνται κολοσσοί στην αθλητική ένδυση και υπόδηση - Nike, Puma, adidas, Reebok. Αυτό είχε ως συνέπεια να διακοπεί η συμφωνία της με το NBA για τον επίσημο εξοπλισμό αθλητικών ειδών στους αθλητές του. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι εκείνη την περίοδο ο Jim Labadini, υπάλληλος της Converse σχεδίασε το γνωστό, πλέον, λογότυπο του brand.

All Star Converse ΣΝΙΚΕΡΣΑν και στα 80s, τα All Stars ήταν το απόλυτο casual footwear, εκείνο που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με την grunge κουλτούρα λόγω των Nirvana και του Kurt Cobain, η εταιρεία ήταν τόσο εξαρτώμενη οικονομικά από την αγορά των sneakers, γεγονός που την οδήγησε μεταξύ 1989 και 1990 στην κατάρρευση. Το 2001 κήρυξε πτώχευση και τη διοίκησή της ανέλαβε νέα ομάδα, που κατόρθωσε να της δώσει το φιλί της ζωής. Δύο χρόνια μετά, εξαγοράστηκε από την Nike έναντι 305 εκ. δολαρίων, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα. 

Το τι είναι αυτό που έκανε, κάνει και θα κάνει για πάντα τα All Star sneakers της Converse τόσο λαοφιλή και αγαπητά παραμένει μυστήριο. Άλλωστε, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι τίποτα άλλο από καουτσούκ και πανί, που λερώνεται εύκολα, ακόμα και σκίζεται - κάτι που δεν φαίνεται να ενοχλεί κανέναν, ίσα ίσα που όσο πιο φθαρμένα είναι, τόσο πιο στιλάτα δείχνουν. 


φωτογραφίες Converse

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.