Αν κάνεις μία δουλειά γραφείου που επιβάλει το κοστουμάρισμα, το πιο πιθανό είναι να έχεις συνδυάσει το chinos παντελόνι με τις casual Fridays. Αν, πάλι, το περιβάλλον της εργασίας σου είναι πιο χαλαρό, μάλλον θα αποτελεί την καθημερινή "στολή" σου. Ενώ, αν είσαι τελείως "χυμαδιό", από όλα τα αντρικά παντελόνια του κόσμου, είναι αυτό που θα αγοράσεις για να πας κάπου πιο επίσημα, π.χ. σε έναν καλοκαιρινό γάμο, καθώς δεν σκοπεύεις επ’ ουδενί να σκάσεις ποτέ κάπου μύτη ντυμένος "του κουτιού" και "στην τσάκιση".

Massimo Dutti

Στην πραγματικότητα, το chinos είναι το παντελόνι που χρειάζεσαι τώρα, αυτή την εποχή, αλλά και κάθε τώρα και κάθε εποχή, καθώς είναι βολικό, άνετο και κομψό. Γι’ αυτό και είναι το παντελόνι που έχουν επιλέξει να φορούν οι στιλάτοι άντρες ακόμα και μέσα στο σπίτι τους κατά τη διάρκεια του lockdown, ενώ όλα δείχνουν ότι θα συνεχίσουν να το φορούν και όταν επιστρέψουν στο γραφείο. Είτε η επιστροφή γίνει τώρα την άνοιξη, είτε οποιαδήποτε σεζόν.

Κανονικά, chinos είναι το ύφασμα και όχι το παντελόνι

Όπως μας πληροφορεί σε σχετικό άρθρο του ο Pim Spoor του ολλανδικού Esquire και σε αντίθεση με ό,τι ίσως πιστεύεις, το chinos δεν είναι είδος παντελονιού. Ο όρος, τουλάχιστον αρχικά, είχε να κάνει με το ύφασμα που χρησιμοποιείτο για τα παντελόνια εργασίας.

Officine Générale

Όταν λέμε παντελόνια εργασίας, βέβαια, δεν αναφερόμαστε σε αυτά που φοράς όταν στο γραφείο παίζει casual Friday. Αλλά σε εκείνα με τα οποία ντύνονταν οι εργάτες στα ορυχεία και στη συνέχεια στον στρατό. Κάτι που, όπως και να το κάνεις, έχει ένα νόημα, μιας και το πανί τους, που έχει διαγώνια ύφανση, αποτελεί ένα από τα πιο ανθεκτικά βαμβακερά υφάσματα.

Πώς προέκυψε όμως το όνομα; Από τη φράση "pantalones chinos", δηλαδή "κινέζικα παντελόνια", την οποία χρησιμοποίησαν οι Ισπανοί όταν τα πρωτοαντίκρισαν στις Φιλιππίνες, κατά τη διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πολέμου. Βλέπεις, είχαν λανθασμένα θεωρήσει ότι οι κάτοικοι ήταν Κινέζοι. Παρ’ το αυγό και κούρευ’ το, δηλαδή.

Γνωστό σε διάφορες χώρες και ως χακί

Το chinos κάποιοι το αποκαλούν και "khaki pants", δηλαδή χακί παντελόνια. Αυτό και αν δεν βγάζει νόημα. Το χακί είναι απλώς ένα χρώμα και μπορεί να αναφέρεται σε παντελόνια chinos, πεντάτσεπα, ακόμα και από τζην ύφασμα.

Ted Baker

Παρότι τα περισσότερα παντελόνια chinos που είναι διαθέσιμα τα τελευταία χρόνια στην αγορά είναι στο χρώμα της άμμου και σε ναυτικό μπλε, θα βρεις όντως αρκετά σε χακί χρώμα, αλλά και σε μαύρο, ανθρακί και κάθε λογής απόχρωση.

Όσον αφορά τα πατρόν τους, τα περισσότερα και πιο βολικά έχουν slim εφαρμογή, τα regular έχουν και αυτά το σουξέ τους, ενώ τα skinny δείχνουν ωραία σχεδόν αποκλειστικά στους πολύ νέους και τους πολύ γυμνασμένους.

Πώς θα φορέσεις το chinos σου για να είσαι πάντα στιλάτος

Με τα chinos δεν έχεις πολλές πιθανότητες να κάνεις λάθος. Χάρη στο βαμβακερό τους ύφασμα με τη συνήθως κατά 2% περιεκτικότητα σε ελαστάν, τη μεγάλη χρωματική παλέτα και τα fits στα οποία είναι διαθέσιμα, θα βρεις την κατάλληλη επιλογή για κάθε σου ντύσιμο, όποιος και αν είναι ο σωματότυπός σου.

Topman / Asos

Τον χειμώνα και όσο κάνει κρύο, στο γραφείο ή στο τραπέζι της κουζίνας σου, μπορείς να φορέσεις ένα σκούρο μπλε chinos με ένα γκρι πλεκτό και chelsea boots από καφέ σουέντ δέρμα.

> Διάβασε ακόμα: Όλα όσα δεν πρέπει να λείπουν από την ντουλάπα σου τους επόμενους μήνες

Όταν ο καιρός είναι καλός, μπορείς να συνδυάσεις ένα chinos στο χρώμα της άμμου με ένα φρεσκοσιδερωμένο λευκό πουκάμισο και σκούρα καφέ loafers, τόσο στο γραφείο όσο και σε ένα καλοκαιρινό event.

> Διάβασε ακόμα: Παντελόνι ή βερμούδα;

Τώρα που είναι άνοιξη και τα λουλούδια ανθίζουν, συνδύασε ένα chinos σε ουδέτερη απόχρωση με ένα φανελένιο καρό πουκάμισο. Τα Σαββατοκύριακα, απλώς σέταρέ το με τα αγαπημένα σου sneakers και, ανάλογα με τον καιρό, με ένα T-shirt ή ένα ζιβάγκο. Υπάρχει πιο εύκολο ρούχο; Για μας, όχι.