Yves Saint Laurent, ο άνθρωπος που άλλαξε τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες

"Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων".

Γράφει: Esquire Editors 02 Αυγούστου 2022

Υves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent. Γεννημένος την 1η Αυγούστου 1936, έφυγε την 1η Ιουνίου του 2008 αφήνοντας πίσω του έναν θρύλο. Η μόδα δεν θα ήταν ποτέ η ίδια, από τότε που ο νεαρός Yves Saint Laurentδημιούργησε την πρώτη του κολεξιόν το 1958, έχοντας ήδη περάσει από την επικεφαλής θέση του δημιουργικού ατελιέ του οίκου Dior. Ο άνθρωπος που έδωσε λάμψη στη μόδα όταν εκείνη πάσχιζε να βρει το μέλλον της, στα 60s και έκανε το προσιτό για όλα τα βαλάντια πρετ-α-πορτέ τη σανίδα σωτηρίας της παγκόσμιας βιομηχανίας.

 

Γεννημένος στο Oran της Αλγερίας

O σχεδιαστής που δημιούργησε το μαύρο σμόκιν κοστούμι για γυναίκες και εκείνος που υιοθέτησε στις συλλογές του έθνικ στοιχεία και διάλεξε μοντέλα όλων των χρωμάτων και των εθνικοτήτων για να περπατήσουν στις πασαρέλες του γεννήθηκε στο Oran, το λιμάνι της Αλγερίας που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Ο σχεδιαστής θυμάται την πόλη του ως "ένα κοσμοπολίτικο μέρος που κατοικείτο από εμπόρους από όλον τον κόσμο. . . μια πόλη που άστραφτε σε ένα πολύχρωμο κέντημα ανθρώπων κάτω από τον ήρεμο βορειοαφρικανικό ήλιο". Η παιδική του ηλικία ήταν ευτυχισμένη. Ωστόσο, το αυστηρό καθολικό σχολείο που πήγαινε σημάδεψε ανεπανόρθωτα τον ευαίσθητο έφηβο, μια που οι συμμαθητές του τον κορόιδευαν και τον ταλαιπωρούσαν.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tina Turnbow (@tina_turnbow)

 

Η εκτίμηση του Christian Dior

Το 1953, τα σχέδια του Saint Laurent παρουσιάστηκαν στον Michel de Brunhoff, αρχισυντάκτη της γαλλικής Vogue, ο οποίος εντυπωσιάστηκε τόσο ώστε τα παρουσίασε στον Christian Dior. Μερικά, μάλιστα, από τα σχέδια του Saint Laurent προϊδέαζαν για τις ριζοσπαστικές δημιουργίες που ο Christian Dior δεν είχε ακόμη αποκαλύψει στο κοινό!

Κάπως έτσι εκτοξεύθηκε η καριέρα του θρυλικού σχεδιαστή, τον οποίο προσέλαβε ο Dior για βοηθό του και του ανέθετε όλο και περισσότερες ευθύνες. Το 1957, ο Dior εκμυστηρεύτηκε σε έναν συνεργάτη του πως από τα 180 σχέδια για την κολεξιόν του, τα 34 τα είχε σχεδιάσει ολομόναχος ο Saint Laurent. Αργότερα εκείνον το χρόνο, ο Dior πέθανε από ανακοπή καρδιάς και ο Saint Laurent ανέλαβε στα 21 του χρόνια τη θέση του δημιουργικού διευθυντή, λανσάροντας τη νεανική σειρά του Trapeze, άνοιξη- καλοκαίρι 1958!

Η συνέχεια στο WomanToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.