Κι αν αυτή είναι η χρονιά του oversized κοστουμιού;

Το baggy κοστούμι είναι τάση και θέτει με τρόπο ρητό ζητήματα που αφορούν τη ρευστότητα των φύλων.

Συνήθως, όταν κάποιος σκέφτεται ένα κοστούμι, φέρνει στο μυαλό του την εικόνα ενός σακακιού που αγκαλιάζει τις πλάτες και ενός στενού, επίσημου παντελονιού, τα οποία στη συνέργειά τους δημιουργούν ένα καλογυαλισμένο look. Αυτή η εικόνα, όμως, δεν ανταποκρινόταν πάντα στο τι κοστούμια φορούσαν οι άντρες εκεί έξω - ας θυμηθούμε τον Richard Gere στο American Gigolo, που με τα Armani looks του όρισε σε μεγάλο βαθμό τη μόδα στα '80s και τα '90s. Επίσης, δεν ισχύει για το 2023, όσον αφορά το τι ρίχνουν πάνω τους οι αστέρες, άντρες, γυναίκες, agender, non-conforming κλπ, όταν είναι να πάνε σε κάποιο επίσημο event.

Κι αν αυτή είναι η χρονιά του oversized κοστουμιού;

Η διακριτική γοητεία των baggy κοστουμιών

Από ό,τι βλέπουμε στα κόκκινα χαλιά και τα shows υψηλής ραπτικής, χωρίς να έχουμε προβεί σε επιστημονική έρευνα, το κοστούμι τελευταία είναι σαν να έχει έρθει σε σύγκρουση μετωπική με το streetwear - όπως και τα λοιπά ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Δεν πρόκειται, όμως, για κάποια νέα τάση. Το oversized κοστούμι έρχεται και παρέρχεται ως trend, ιδανικά κάθε φορά με κάτι διαφορετικό πάνω του, είτε αυτό είναι τα στρας είτε το μήνυμα που θέλει να μεταφέρει.

Πρόσφατα, λοιπόν, τον Δεκέμβριο του '22, το είδαμε πάνω στην Dua Lipa, που πήγε σε ένα κοσμικό event με ένα υπερμέγεθες κοστούμι, με την υπογραφή The Attico

DUA LIPAGetty Images

Στις Χρυσές Σφαίρες του 2023, πάλι, η Emma D'Arcy φόρεσε ένα ημι-baggy, αποδομημένο κοστούμι των Acne Studios.

EMMA D'ARCYGetty Images

Την ίδια βραδιά, ο Tyler James Williams είχε ρίξει πάνω του ένα πολυτελές, pinstriped και ντεκοντρακτέ μπλε κοστούμι Amiri, με ρίγες.

TYLER JAMES WILLIAMSGetty Images

Όσον αφορά τα shows υψηλής ραπτικής, το baggy κοστούμι, στις διάφορες και διαφορετικές, πειραματικές και παραδοσιακές, μεταμορφώσεις του, το εντοπίσαμε στους οίκους Prada, JW Anderson, Gucci, Etro και Fendi, μεταξύ άλλων.

Σε αυτό που βλέπουμε να διαφέρουν τα baggy κοστούμια του τώρα από εκείνα του χθες, για να κάνουμε και το σχόλιό μας, είναι το ότι θέτουν με πιο ρητό τρόπο (in your face, δηλαδή) ζητήματα που αφορούν τη ρευστότητα των φύλων. Κάτι παρόμοιο διαβάσαμε και στο αμερικανικό Esquire και είπαμε ότι, δεν μπορεί, έτσι θα έχουν τα πράγματα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα