Με ποιο τρόπο το τένις επαναπροσδιόρισε τη χαμένη του κομψότητα

Το ενδυματολογικό στιλ της αντισφαίρισης γνώρισε χρυσές εποχές. Μετά, βαρέθηκε. Σήμερα όμως, βρίσκεται μπροστά σε μία συναρπαστική αναβίωση.

Το τένις είναι cool. Αρκετά λιγότερο από το γκολφ ή την ιππασία, αλλά εκατοντάδες φορές πιο συναρπαστικό, αγωνιώδες και δυναμικό. Όμως, ενώ όλα τα άλλα σπορ -ελιτίστικα ή λαϊκά- έχουν οδηγηθεί σε επικές στυλιστικές ανανεώσεις, το τένις, με τις λεπτές γραμμές που το διαχωρίζουν από ελιτίστικο σε λαϊκό να βρίσκονται διαρκώς σε μια αρμονική ισορροπία, έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό βαθιά συντηρητικό.

Αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Η πρώτη χρυσή εποχή του τένις -και το ύφος που ενέπνευσε στην αντρική μόδα- ήταν η δεκαετία του 1930, όπου πολλά από τα κλασικά ανδρικά ρούχα που γνωρίζουμε έως σήμερα (λευκά φλατ αθλητικά παπούτσια, μπλουζάκια πόλο, ελαφρύ φούτερ με κουκούλα, κολεγιακό πουλόβερ με V, σορτς με τσεπάκι), αναδείχθηκαν σε απαραίτητα κομμάτια κάθε αξιοπρεπούς γκαρνταρόμπας -αθλητικής ή casual. Ήταν ακριβώς τότε που ο Fred Perry (αριστερά στην εικόνα, μαζί με τον Γερμανό Gottfried von Cramm, στο Wimbledon, 1936) και ο Bill Tilden άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο ευγενές άθλημα της αντισφαίρισης.

Με ποιο τρόπο το τένις επαναπροσδιόρισε τη χαμένη του κομψότητα

Πρώτος ο Perry το 1952, μετά την ολοκλήρωση της καριέρας του στα γήπεδα ως τρεις φορές πρωταθλητής του Wimbledon, ίδρυσε την ομώνυμη βρετανική φίρμα αθλητικού ιματισμού, που θα αγκαλιαζόταν από γενιές αντρών, τενιστών ή όχι και από εκ διαμέτρου αντίθετες υποκουλτούρες προερχόμενος ο καθείς -από τους λάτρεις του swing και της τζαζ έως τους skinheads της δεκαετίας του ’90.

Εν τω μεταξύ ο Tilden, άλλος σπουδαίος πρωταθλητής, προτίμησε να δημιουργήσει ένα στυλ ρουχισμού, που θα μετέφερε την προσωπική τενιστική του εικόνα μέσα στα γήπεδα πολύ πιο κοντά στις αμερικανικές προτιμήσεις: κολεγιακά πουλόβερ V πάνω από λευκά T-shirt με κλειστή λαιμόκοψη, όπως και μακριά, φαρδιά παντελόνια.

Πέρασαν δυο δεκαετίες μέχρι να αλλάξει το ύφος ένδυσης στο τένις

Και αυτό το πέτυχαν το 1970, τα δυο νέα μεγάλα αστέρια του αθλήματος: οι Αμερικανοί John McEnroe και Arthur Ashe.

ΤΕΝΙΣ

Ο πρώτος, επιρρεπής σε εκρηκτικά ξεσπάσματα (σπάζοντας ρακέτες, σκίζοντας μπλούζες διαμαρτυρόμενος και βλαστημώντας μονίμως), οδηγήθηκε πολλές φορές σε πρόστιμα και αποκλεισμούς από τουρνουά. Ωστόσο, τα στενά σορτς  και τα polo με έντονες αθλητικές γραμμές που είχε ράψει πάνω του αποκλειστικά γι’ αυτόν ο Ιταλός πρώην τενίστας και κατόπιν μέγας μόδιστρος αθλητικών ρούχων Sergio Tacchini, ανέδειξαν την λαϊκότητα και τη δημοφιλία του τένις με ένα στυλ ταυτόσημο της προσιτής πολυτέλειας -αναδεικνύοντας τον McEnroe σε αντιήρωα-σύμβολο.

ΤΕΝΙΣ

Ο Ashe απ’ την άλλη, ένας από τους πρώτους μαύρους παίκτες που κέρδισαν νίκες και απόλυτο σεβασμό στα γήπεδα, έφερε τον ενδυματολογικό χαρακτήρα του τένις πιο κοντά στη δική του afro-soul κουλτούρα: υπερμεγέθη κολάρα στις μπλούζες, φούτερ και μπουφάν με όρθιο γιακά, γυαλιστερά και πολύχρωμα υφάσματα. Το στυλ του Ashe, το βλέπουμε σήμερα σε κολεξιόν που δημιουργούν οι οίκοι Gucci, Prada και Tom Ford.

Στη δεκαετία του 1990 κάτι συνέβη και το τένις έχασε τη γοητεία του 

Το ενδυματολογικό "πακέτο" έγινε ομοιογενές και βαρετό σαν τα ήρεμα νερά μια λίμνης. Ακόμη κι όταν ξεκινούσε η νέα χιλιετηρίδα, στιγμή που πήραν την εξουσία οι Τέσσερις Μεγάλοι -Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray και Rafael Nadal-, μπορεί οι θεατές να απολάμβαναν το αρτιότερο, το συναρπαστικότερο, το πιο θεαματικό τένις που είχε παιχθεί ποτέ, ωστόσο τα στυλιστικά διαπιστευτήριά τους αρκούνταν σε μερικά περικάρπια και περιμετώπια. Ναι, το τένις είχε μεταμορφωθεί σε ένα σκληρά επαγγελματικό άθλημα, όπου το στυλ παιχνιδιού κυριαρχούσε του στυλ ντυσίματος.

Το 2018, υπάρχουν ενδείξεις μιας επικείμενης νέας χρυσής εποχής

Και δεν μιλάμε με οικονομικούς όρους, όπως για παράδειγμα συνέβη με την πρόσφατη χορηγία της Uniqlo στον Federer. Το τένις σήμερα δείχνει να ανακαλύπτει εκ νέου την παλιά κληρονομιά, με τις φίρμες αθλητικών ειδών να κινούνται στις γραμμές της παλιάς, καλής μόδας της αντισφαίρισης.

ΤΕΝΙΣ

Μόλις πρόσφατα, η Palace -μια εταιρεία με μακρά παράδοση στο streetwear- συνεργάστηκε με την Adidas με έναν κοινό σκοπό: να κατακτήσουν το Wimbledon. Τα μπλουζάκια με λαιμόκοψη, τα άνετα πόλο και τα φαρδύτερα σορτς συνδυάζουν με πολύ μεγάλη φινέτσα την αισθητική κλασικού και μοντέρνου και αρκετοί γνωστοί τενίστες ήδη τα φορούν στο τουρνουά. Όμως, η ιαπωνική Uniqlo, φαίνεται να σπάει ένα θεμελιώδη ενδυματολογικό κανόνα του τένις: Το πόλο, μένει χωρίς γιακά και στη θέση του υπάρχει ένα μικρό, όρθιο κολάρο.

Τα νερά της λίμνης, αρχίζουν να ταράζονται.

Από: Esquire UK

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα