Ο σχεδιαστής που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια οι rappers

Ο Dries Van Noten και η επέλαση των εκκεντρικών δημιουργιών του στο χιπ χοπ στυλ.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Με τη ραπ/χιπ χοπ μουσική να έχει γίνει ξαφνικά τα τελευταία χρόνια ο πιο δυνατός ήχος στη Γη και με τους rappers να αποτελούν τους ίσως πιο δυνατούς παίκτες της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας σήμερα, παρατηρείται μία αντίστοιχη άνθιση του χιπ χοπ στυλ στα ντεφιλέ των μεγαλύτερων οίκων μόδας και των πιο δημοφιλών brands.

Kanye West, Jay Z, Drake, A$AP Rocky είναι μόνο μερικοί από τους διάσημους κυρίους της χιπ χοπ σκηνής, που έχουν καταφέρει να κάνουν το στυλ τους μόδα. Παράδειγμα προς μίμηση όχι μόνο για τους fans τους, αλλά ακόμα και για τους θανάσιμους εχθρούς τους. Πού οφείλεται αυτό; Ή καλύτερα σε ποιον οφείλουν το γεγονός ότι οι ενδυματολογικές τους επιλογές δημιουργούν τάσεις μόδας; Στον σχεδιαστή που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, τον Dries Van Noten.

Ο σχεδιαστής που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια οι rappers

Από το περιθώριο στην κορυφή

Το 2005, οι New York Times τον χαρακτήρισαν ως "έναν από τους πιο εγκεφαλικούς μόδιστρους της εποχής μας". Ήταν η χρονιά που ο κόσμος της μόδας δέχθηκε πίσω τον 60χρονο, σήμερα, Βέλγο. Για μία μακρά περίοδο, από τις αρχές του 1990 μέχρι και τα μέσα του 2000, το στυλ του χαρακτηριζόταν ως "εκκεντρικό", λόγω της μινιμαλιστικής τάσης που επικρατούσε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dries Van Noten (@driesvannoten) on

Το comeback του όμως ήταν άκρως εντυπωσιακό, με τον ίδιο να κερδίζει το 2008, το βραβείο "Όσκαρ" της μόδας, το International Award of the Council of Fashion Designers of America, και να γίνεται ο αγαπημένος σχεδιαστής της ηθοποιού Cate Blanchett, που εδώ και μία δεκαετία περπατάει στο κόκκινο χαλί των χρυσών αγαλματιδίων με τις ευφάνταστες τουαλέτες του.

Ο Van Noten ωστόσο δεν έχει κατακτήσει με τις δημιουργίες του μόνο το Hollywood, αλλά και τη μουσική σκηνή. Συγκεκριμένα, το είδος του χιπ χοπ και της ραπ, με τους πιο hype rappers αυτή τη στιγμή στον πλανήτη να ντύνονται με τα ρούχα του.

ΝΤΡΙΕΣ ΒΑΝ ΝΟΤΕΝ

Το sui generis στυλ του στη χιπ χοπ κουλτούρα

"Μπορεί να είμαι αφελής, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να παρουσιάζω στις επιδείξεις μου κομμάτια που δεν θα μπορούσαν ποτέ να πουληθούν σε ένα κατάστημα", είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του, εξηγώντας το λόγο που δεν σχεδιάζει haute couture ρούχα, αλλά ready to wear συλλογές, έτοιμες να βρεθούν στο λιανικό εμπόριο, καθώς και γιατί δεν τα διαφημίζει μέσα από διαφημιστικές καμπάνιες.

ΝΤΡΙΕΣ ΒΑΝ ΝΟΤΕΝ

"Είναι βλέπεις αυτή η φιλοσοφία του, που τον έκανε αγαπητό στους rappers", υπογραμμίζει ο Jay Z, ενώ ο A $ AP Rocky εξηγεί: "Προσωπικά, ο Van Noten είναι ένα από τα πιο καταξιωμένα brand στον πλανήτη κι αυτό αναδύεται τόσο από την ποιότητα των δημιουργιών του, όσο και από την ποιότητα του ίδιου ως ανθρώπου και ως δημιουργού. Το στυλ του είναι χαρακτηριστικό. Sui generis. Γι' αυτό και είναι αναγνωρίσιμο από τον κόσμο, ακόμα κι αν δεν θυμάται πώς προφέρεται το περίεργο ονοματεπώνυμό του".

ΝΤΡΙΕΣ ΒΑΝ ΝΟΤΕΝ

Στη δουλειά του πρωταγωνιστούν τα περίτεχνα μοτίβα, οι έντονοι χρωματικοί συνδυασμοί, τα ποιοτικά υφάσματα και η τάση του layering (το ένα ρούχο φορεμένο πάνω από το άλλο).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Dries Van Noten (@driesvannoten) on

Μάλιστα, για την αντρική συλλογή του για το Φθινόπωρο/Χειμώνας 2018-2019, ο Van Noten χρησιμοποίησε την τεχνική της γλυπτικής ζωγραφίζοντας στο χαρτί προκειμένω να δημιουργήσει prints που παραπέμπουν σε έργα αφηρημένης τέχνης.

 

The making of our AW 2018-19 men collection prints. Hand painted marble technique on paper used to create the unique prints. #driesvannoten #dvn #aw2018 #pfw #marble #prints

Posted by Dries Van Noten on Thursday, January 18, 2018

Αν δεν είναι αυτός ο σχεδιαστής που θέλει να φέρει το μέλλον της μόδας στο παρόν, τότε ποιος είναι;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.