Ταυτισμένα με την επαναστατική φύση και το ελεύθερο πνεύμα, όπως επίσης και με το cool casual look -τζην και sneakers-, αλλά και το σινεμά, το bomber και το biker jacket ή αλλιώς δερμάτινο ή perfecto ανήκουν στα κομμάτια – κλειδιά της αντρικής γκαρνταρόμπας και συγκαταλέγονται στα κλασικά πανωφόρια.

Οι ομοιότητές τους εμφανείς. Είναι άλλωστε αυτές που τα καθιστά "αιώνιους αντιπάλους" για μία θέση στο αντρικό coolness look, μιας και η επιλογή μεταξύ των δύο αποτελούσε ανέκαθεν δύσκολη υπόθεση.

Επειδή όμως τα πάντα είναι θέμα γούστου, προτού αποφασίσεις ποιο από τα δύο θα ρίξεις στους ώμους σου από τώρα μέχρι την άνοιξη, πάρε μία μικρή γεύση από την ιστορία τους και το πώς έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη εικόνα τους.

Η σύντομη ιστορία του bomber jacket

Γεννήθηκε στα στρατόπεδα και φορέθηκε για πρώτη φορά από τους πιλότους της Αμερικάνικης Πολεμικής Αεροπορίας κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, το 1917. Τότε, το πιλοτήριο ήταν ακόμη κάμπριο και το bomber jacket ήταν καμωμένο από δέρμα κι ο γιακάς του ήταν ντυμένος με μαλλί προβάτου, ώστε να κρατά ζεστούς τους αεροπόρους. Στα μέσα της δεκαετίας του '70 έγινε "αντικείμενο" λατρείας από τους σχεδιαστές μόδας, με το baseball bomber να έχει την τιμητική του, ενώ λίγα χρόνια μετά υιοθετήθηκε από διάφορες υποκουλτούρες, όπως οι skinheads στα '80s και οι rappers στα '00s.

Το bomber jacket σήμερα

Kυκλοφορεί σε μία ποικιλία υφασμάτων: δερμάτινο, σουέντ, μαλακό baby φούτερ, νάιλον, μεταξωτό, με statement στάμπες, logos ή prints και οφείλει τη σύγχρονη αναγέννησή του κυρίως στον Ryan Gosling και στο μεταξωτό bomber με τον σκορπιό που φόρεσε στην ταινία Drive (2011).

Ολοκληρώνει με τον πιο cool τρόπο ένα casual look -τζην παντελόνι, t-shirt και sneakers-, αλλά και ένα smart casual look -oxford πουκάμισο, tailored παντελόνι και καλά παπούτσια ή μποτάκια. 

Η σύντομη ιστορία του biker jacket

Σχεδόν μία δεκαετία μετά το bomber, "γεννήθηκε" το biker jacket προκειμένου να προφυλάξει από το κρύο, τη βροχή και τη σκόνη τους μοτοσικλετιστές. Έκλεινε με φερμουάρ και είχε πολλές τσέπες. Το πρώτο σχέδιο κυκλοφόρησε το 1928 από το brand Schott NYC και 25 χρόνια μετά, το 1953 ο Marlon Brando το έκανε μόδα, φορώντας ένα Schott Perfecto 618 με περίσσιο coolness στην ταινία "Ο Ατίθασος". Χάρη σ' αυτόν, το δερμάτινο μπουφάν πέρασε στα '50s από το στυλ των μοτοσικλετιστών σε εκείνο των απανταχού αρσενικών. Στα '60s υιοθετήθηκε από τους greasers και στα '70s από τους punks, οι οποίοι το διακόσμησαν με στάμπες, κονκάρδες και καρφιά.

Το biker jacket σήμερα

Παρομοίως με το bomber, το biker έχει ενσωματώσει την επαναστατική φύση του στις επιταγές της σύγχρονης αντρικής ένδυσης και φοριέται τόσο πάνω από ένα casual ντύσιμο, όσο και πάνω από ένα smart look, σακάκι και παντελόνι. Ωστόσο, στις μέρες μας δεν απαντάται μόνο σε μαύρο χρώμα. Οι τάσεις μόδας για τη φετινή σεζόν δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο καφέ και στο μπλε δερμάτινο.

Από: Esquire IT