Εν αντιθέσει με τους καλοκαιρινούς, ζεστούς μήνες, το χειμώνα για να την βγάλεις καθαρή με το κρύο, την υγρασία και τις χαμηλές θερμοκρασίες πρέπει να ρίξεις κάτι βαρύ και ζεστό -στιλάτο, επίσης- πάνω σου. Αυτό το "κάτι" μπορεί να είναι από το κλασικό παλτό και το τζην μπουφάν με τη γούνα μέχρι την προβιά. Ποια απ' όλα τα στυλ παλτό, τζάκετ και μπουφάν βρίσκονται φέτος το χειμώνα στο προσκήνιο της μόδας;

1. ΤΟ SHEARLING

ΦΟΡΕΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΒΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΕ ΓΔΑΡΟΥΝ.

Παλτό, πουκάμισο και καπέλο, όλα Dsquared2 (Eponymo E>More).

Η συνήθεια του άντρα να χρησιμοποιεί δέρματα ζώων για να καλύψει τη γύμνια του και να προστατευτεί από τα στοιχεία της φύσης, αν και χρονολογείται από την εποχή των σπηλαίων, εξακολουθεί να τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Όταν έξω λοιπόν το κρύο είναι τσουχτερό, το μοναδικό ρούχο που θα σε κρατήσει ζεστό –και στιλάτο– είναι με διαφορά το shearling jacket με τη γούνινη επένδυση.

2. ΤΟ TWEED

TΟ ΜΑΛΛΙΝΟ ΠΑΛΤΟ ΣΕ ΚΑΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΤΟΥ PAUL NEWMAN. ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΥΛ ΣΟΥ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ.

Παλτό και πουλόβερ Antony Morato, πουκάμισο και παντελόνι Pepe Jeans (όλα Shop & Trade). Κάλτσες Calzedonia. Παπούτσια Tod’s (Tod’s Boutique). Γυαλιά οράσεως Givenchy (De Rigo Hellas).

Με την επιστροφή στα ’70s να αποτελεί μία από τις πιο δυνατές τάσεις της σεζόν, η πιο φρόνιμη επιλογή είναι να επενδύσεις σε ένα ολόμαλλο tweed παλτό στις ζεστές αποχρώσεις του καφέ και να παίξεις με ενδυματολογικούς συνδυασμούς που παραπέμπουν στη θρυλική δεκαετία των χίπις.

3. TO ΚΟΛΕΓΙΑΚΟ

ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΕΦΗΒΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΛΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ VARSITY JACKET.

Μπουφάν και πουκάμισο Diesel (Diesel Hellas). Παντελόνι Napapijri (Napapijri Stores). Κάλτσες Calzedonia. Παπούτσια Salvatore Ferragamo (Salvatore Ferragamo Boutique).

Το κολεγιακό μπουφάν είναι το κομμάτι - κλειδί του preppy look. Έλκει την καταγωγή του από τη θρυλική Ivy League, τον αθλητικό σύνδεσμο που απαρτίζεται από τις ομάδες κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, και γρήγορα αναδείχτηκε στο απόλυτο πανωφόρι των φοιτητών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

4. ΤΟ ΗΜΙΠΑΛΤΟ

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ, ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΦΕΥΓΕΙ, ΤΟ ΜΟΝΟΧΡΩΜΟ SINGLE-BREASTED ΗΜΙΠΑΛΤΟ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ ΤΗΣ ΑΝΤΡΙΚΗΣ ΜΟΔΑΣ.

Ημίπαλτο, πουκάμισο και παντελόνι, όλα The Bostonians (The Bostonians Boutiques). Γάντια Gant (Gant Boutiques). Φάκελος Paul Smith (Attica). Ζιβάγκο από προσωπική συλλογή.

Καταρχήν, είναι ελάχιστοι οι άντρες που δε δείχνουν ωραίοι φορώντας το, καθώς μακραίνει το κορμί, φαρδαίνει τους ώμους και καλύπτει κάθε είδους ατέλειες που μπορεί να έχουν τα υπόλοιπα ρούχα. Η βασική διαφορά του από το παλτό είναι το μήκος, όπως άλλωστε φανερώνει και το όνομά του.

5. ΤΟ ΣΤΑΥΡΩΤΟ

ΣΑΦΩΣ ΠΙΟ DANDY ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΛΦΑΚΙ ΤΟΥ, ΤΟ SINGLE-BREASTED, ΤΟ ΣΤΑΥΡΩΤΟ ΗΜΙΠΑΛΤΟ ΕΙΝΑΙ Η "ΒΑΡΙΑ" ΕΚΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΩΤΟΥ ΣΑΚΑΚΙΟΥ.

Ημίπαλτο, κοστούμι και πουλόβερ, όλα Tommy Hilfiger (Tommy Hilfiger Boutiques). Κάλτσες Calzedonia. Παπούτσια Cesare Paciotti (Καλογήρου). Σκούφος Napapijri (Napapijri Stores). Φάκελος MCM (MCM Boutique).

Δύο οι κανόνες που ισχύουν για το double-breasted παλτό: Πρώτον, όσο πιο ψηλός είσαι, τόσο πιο κομψό θα δείχνει πάνω σου και, δεύτερον, το φοράς πάντα κουμπωμένο για να μην προσθέτει κιλά στη σώμα σου.

6. ΤΟ FLIGHT

ΤΟ G-1 ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΑ ΕΠΑΞΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΦΟΡΕΜΕΝΟ BIKER JACKET.

Μπουφάν, πουκάμισο, φούτερ και τζην παντελόνι, όλα Camel Active (clodist.gr).

Το G-1 flight jacket δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις κλασικές αξίες. Συνδυάζεται ιδανικά με διαχρονικά κομμάτια, όπως είναι το polo shirt, το τζην παντελόνι ή το Oxford πουκάμισο για τη δημιουργία ενός smart casual look. Για παράδειγμα, δύσκολα θα ταίριαζε με ένα baggy παντελόνι ή με ένα hoodie.

7. ΤΟ DENIM

ΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΤΟ ΤΖΗΝ ΜΠΟΥΦΑΝ ΔΕ ΦΟΡΙΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ; ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ, ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚO ΤΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΝΤΥΜΕΝΟ ΜΕ ΓΟΥΝΑ.

Μπουφάν, ζιβάγκο και τζην παντελόνι, όλα Replay (Replay Stores). Ρολόι Diesel (Diesel Hellas).

Λόγω του όγκου του, το denim jacket με τη γούνινη επένδυση αναζητά κυρίως στενές –πρόσεξε, όχι εφαρμοστές– γραμμές, που αγκαλιάζουν αρμονικά το σώμα και κολακεύουν την αντρική φιγούρα.

8. ΤΟ ΠΑΛΤΟ

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΑΛΤΟ ΜΕΣΑΙΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο,ΤΙ ΠΙΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΒΑΛΕ ΧΡΩΜΑ, ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΣΗΣ, ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΕΞΕ ΝΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΣΕ ΚΛΑΣΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ.

Παλτό, ζακέτα και τζην παντελόνι, όλα Paul Smith (Attica). Μποτάκια Voi & Noi (Voi & Noi). Γυαλιά ηλίου Fendi (Safilo Hellas). Backpack Louis Vuitton (Louis Vuitton Boutique).

Επιτομή της αντρικής φινέτσας ένα μονόχρωμο παλτό –μαύρο, μπλε, γκρι ή καμηλό–, ωστόσο η φετινή σεζόν ενδείκνυται για ρίσκα σε χρώματα και σχέδια, για εκείνους τουλάχιστον που θέλουν να ξεχωρίζουν με το στυλ τους.

9. ΤΟ ΑΦΟΡΜΑΡΙΣΤΟ

ΠΑΝΤΡΕΥΕΙ ΤΗ ΣΤΙΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΙΚΟΥ ΠΑΛΤΟΥ ΜΕ ΤΟ COOLNESS ΤΟΥ ΕΥΚΟΛΟΦΟΡΕΤΟΥ CARDIGAN.

Παλτό Falconeri (Falconeri Boutique). Πουλόβερ Boss και παντελόνι Corneliani (Attica). Κάλτσες Calzedonia. Sneakers Louis Vuitton (Louis Vuitton Boutique). Γυαλιά οράσεως Persol (Luxottica Hellas).

Ένα ελαφρύ παλτό, με σύνθεση από μαλλί και βαμβάκι φανέλα, ολοκληρώνει με τον πιο κομψό τρόπο ένα σύνολο που ακροβατεί ανάμεσα στο preppy και το athleisure look. Ο πιο cool ενδυματολογικός γάμος είναι αναμφίβολα αυτός εδώ: πλεκτό, chino παντελόνι, sneakers.

(Φωτογραφίες: Δημήτρης Σκουλός, Επιμέλεια: Βίβιαν Ρουβέλα, Grooming: Γιάννης Σίσκος, Βοηθός φωτογράφου: Δημοσθένης Παπαδόπουλος, Μοντέλο: Oscar - D Models Agency)