Πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μην έχεις φορέσει ποτέ Zara; Μάλλον ελάχιστες. Γιατί ακόμα κι αν είσαι ζάμπλουτος γόνος γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας είναι πάρα πολύ πιθανό να έχεις βάλει κάποια στιγμή κάποιου ρούχο του διάσημου ισπανικού brand. Ο ιδρυτής του Amancio Ortega ξεκίνησε από ένα μικρό κατάστημα για να φτιάξει μία πραγματική παγκόσμια αυτοκρατορία. Οι ημερομηνίες, τα κατορθώματα και -κυρίως- οι αριθμοί που αφορούν τα Zara πραγματικά ζαλίζουν.

> Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον Amancio Ortega το 1975, όταν το πρώτο κατάστημα άνοιξε στην οδό Juan Flórez της La Coruña. Λίγο πριν το τέλος του 2017 το brand αριθμούσε 2,251 καταστήματα παγκοσμίως.

> Το 1988 το πρώτο Zara εκτός Ισπανίας άνοιξε τις πόρτες του στο Πόρτο της Πορτογαλίας. Φήμες λένε ότι ήταν το μεγαλύτερο event που είχε ζήσει η πόλη μέχρι την άφιξη της Sara Carbonero, συζύγου του Iker Casillas, τερματοφύλακα της ομώνυμης ομάδας. Να σημειώσουμε πως η γνωστή δημοσιογράφος φορούσε Zara εκείνη τη μέρα.

> Ο Amancio Ortega γεννήθηκε το 1936 στο Busdongo de Arbas του León, Αν πατήσεις "Young Amancio Ortega” στο Google θα εντυπωσιαστείς διότι η μόνη φωτογραφία που θα βρεις είναι του 1999. Όταν, δηλαδή, ο ιδιοκτήτης των πολυκαταστημάτων ήταν 63 ετών.

> Κάθε χρόνο τα Zara πουλούν περίπου 1 δισ. κομμάτια παγκοσμίως. Ναι, η πλειονότητα από αυτά πηγαίνει στα γυναικεία ντουλάπια κι όχι στις αντρικές γκαρνταρόμπες.

> Κατασκευάζονται μόνο 12 χιλιάδες κομμάτια από κάθε είδος, που διανέμονται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Έτσι, παρότι φαίνεται το πιο φυσιολογικό πράγματα του κόσμου να πετύχεις κάποιον άλλο στον δρόμο που φορά την ίδια μπλούζα με σένα, τελικά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

> Αρχικά, το όνομα που είχε επιλεγεί ήταν το "Ζορμπάς", εμπνευσμένο από τη μυθιστορηματική φιγούρα του Νίκου Καζαντζάκη, την οποία ενσάρκωσε ο Anthony Quinn στην ομώνυμη ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη το 1964. Το φιλμ είχε ενθουσιάσει τον Ortega, όμως, δυστυχώς, δεν μπορούσε να έχει τα δικαιώματα για αυτό. Έτσι αποφάσισε να ονομάσει την επιχείρησή με ό,τι πιο κοντινό υπήρχε ηχητικά.

> O Ortega κερδίζει σε ένα χρόνο, μόνο σε μερίσματα, περισσότερα από 340 εκατομμύρια ευρώ. Όση ώρα διαβάζεις αυτό το άρθρο (σ.σ.: ας πούμε ότι θα χρειαστείς περίπου τρία λεπτά) ο ιδρυτής των Zara θα έχει βάλει σχεδόν 2.000 ευρώ στον λογαριασμό του. Ναι, καλά διάβασες, σε τρία λεπτά.

> Το Zara στην πέμπτη λεωφόρο της Νέας Υόρκης κόστισε 324 εκ. δολάρια. Η επένδυση υπερκάλυψε το κόστος μέσα σε μερικές εβδομάδες.

> Για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ο Amancio Ortega ήταν ο πιο πλούσιος άνθρωπος του πλανήτη, ξεπερνώντας ακόμα και τον Bill Gates. Η περιουσία του εκείνη τη στιγμή ανερχόταν στα 79 εκ. δολάρια.

> Μία χάρτινη τσάντα από τα Zara έχει διάρκεια ζωής όση περίπου ένα εκατομμύριο χρήσεις. Ακόμα κι αν βάλεις μέσα τη συλλογή σου με καλοακονισμένα ιαπωνικά μαχαίρια εκείνη θα αντέξει.

Από: Esquire ES