Indiana Jones: Ο πιο στιλάτος αρχαιολόγος του σινεμά

Οι καλύτερες ενδυματολογικές στιγμές του Indy, που υποδύθηκε αριστουργηματικά ο Harrison Ford, με αφορμή το Indiana Jones 5 που μπήκε -επιτέλους- σε τελική τροχιά.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 18 Φεβρουαρίου 2020

Αν το 1981 υπήρχε η μηχανή αναζήτησης της Google, τότε σίγουρα μία από τις πιο δημοφιλείς ερωτήσεις της χρονιάς θα ήταν "Πώς γίνεται κάποιος αρχαιολόγος;" ή καλύτερα "Πώς γίνεται κάποιος Indiana Jones;". Τον Ιούνιο εκείνου του έτους (Δεκέμβριο στη χώρα μας) έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες η πρώτη ταινία του franchise Indiana Jones, "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού" σε σκηνοθεσία Steven Spielberg και σε σενάριο George Lucas και Philip Kaufman.

Η ιστορία αφορούσε την προσπάθεια των Ναζί να βρουν την Κιβωτό της Διαθήκης για να κάνουν το στρατό τους πανίσχυρο και τον καθηγητή αρχαιολογίας Dr. Henry Walton Jones, Jr., γνωστό απλά ως "Indy" ή Indiana Jones να προσπαθεί να τους σταματήσει. Τον ομώνυμο ρόλο κρατούσε ο Harrison Ford, ο οποίος υποδύθηκε τον ήρωα στη μεγάλη οθόνη άλλες τρεις φορές (Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού, 1984, Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία, 1989 και Ο Ιντιάνα Τζόουνς και το Βασίλειο του Κρυστάλλινου Κρανίου, 2008).

Η αλήθεια είναι πάντως ότι από στιλιστικής άποψης, ελάχιστοι είναι οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες που ξεχωρίζουν με το εμβληματικό τους look, όσο ξεχωρίζει ο Indy: καπέλο fedora, δερμάτινο φθαρμένο τζάκετ, khaki παντελόνι, δερμάτινα μποτάκια. Και μπορεί οι ενδυματολογικές του επιλογές να μην ήταν και τίποτα το σπουδαίο, ωστόσο ο συνδυασμός των κομματιών αυτών και στη συνέχεια, η σύνδεσή τους με το επιβλητικό παρουσιαστικό και την υποκριτική δεινότητα του Ford, τις ανέδειξε στις μεγαλύτερες τάσεις μόδας του αντρικού στυλ.

Με αφορμή το Indiana Jones 5 που ξεκινά γυρίσματα τον Απρίλιο -η πρεμιέρα του θα δοθεί το 2021- και θα αποτελέσει την επιστροφή του Ford στον ρόλο αλλά και στο franchise, γυρίζουμε τον χρόνο πίσω και θυμόμαστε τις καλύτερες στιλιστικές στιγμές του Indy.

Ο θρύλος

Indiana Jones: Ο πιο στιλάτος αρχαιολόγος του σινεμά

Δοκίμασε να φορέσεις σήμερα ένα καφέ δερμάτινο μπουφάν με ένα καπέλο fedora και μέσα σε δευτερόλεπτα θα ακούσεις σχόλια τύπου "Τι ντύθηκες; Indiana Jones;", που αποδεικνύουν ξεκάθαρα την επιρροή του εν λόγω κινηματογραφικού ήρωα στη μόδα. Προκειμένου όμως να κατανοήσουμε λίγο καλύτερα τη δύναμη του στυλ του, ας ρίξουμε μία σύντομη ματιά στις λεπτομέρειες που συνέθεταν το σύνολο του Indy ως action hero. Το fedora που φορούσε ήταν δημιουργία της εταιρείας Herbert Johnson Hat Company με έδρα τη φημισμένη Savile Row στο Λονδίνο. Και μπορεί το καπέλο να ήταν το ίδιο σε κάθε ταινία, δεν ισχύει όμως το ίδιο για το δερμάτινο μπουφάν. Μία ελαφρώς διαφορετική εκδοχή του πρωταγωνιστούσε σε κάθε φιλμ, με όλες ωστόσο να είναι φθαρμένες και βαμμένες σε σκούρα καφέ απόχρωση. Ο cool τρόπος με τον οποίο ο Ford το φόρεσε θύμισε σε πολλούς τον James Dean και τον Marlon Brando.

ΧΑΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣΈνα ακόμη κομμάτι – σήμα κατατεθέν της ντουλάπας του Indy ήταν τα δερμάτινα μποτάκια του, το σχέδιο 405s της εταιρείας Alden. Φήμες λένε ότι ο Ford φορούσε το συγκεκριμένο σχέδιο πολύ πριν γίνει ηθοποιός, όταν ακόμα εργαζόταν ως ξυλουργός και ότι αποτελούσε δική του ενδυματολογική πρόταση. Δεκαετίες μετά, τα Alden boots ακούν σήμερα επίσης στο όνομα "Indy boots".

Μπεζ πουκάμισο, χακί υφασμάτινη ζώνη με κλιπ και χιαστί τσαντάκι ολοκληρώνουν το με safari με military επιρροές look του Jones.

Ο καθηγητής

ΧΑΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ

Όταν δεν πέταγε το λάσο του και δεν προσπαθούσε να σώσει τον κόσμο, ο Indiana Jones ήταν απλά ο καθηγητής Dr. Henry Jones Jr., που δίδασκε στην πανεπιστημιακή αίθουσα τους φοιτητές του και τους μεταλαμπάδευε τις γνώσεις του για τους αρχαίους πολιτισμούς. Τι σημαίνει στιλιστικά αυτό;

ΧΑΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣΌτι πέταγε από πάνω του το safari look που προαναφέραμε και φορούσε τα καλά του: three-piece μάλλινα κοστούμια δια χειρός Brooks Brothers, ριγέ πουκάμισα, παπιγιόν και στρογγυλά μεταλλικά γυαλιά μυωπίας.

Ένα δεύτερο πιο casual και λιγότερο formal σύνολο ήταν εκείνο με το safari πουκάμισο που φορούσε όταν μεταμορφωνόταν σε Indy συνδυασμένο με blazer αντί για το δερμάτινο τζάκετ, παντελόνι με πιέτες και παπιγιόν.

Ο bon viveur

ΧΑΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ

O Dr. Jones δεν αγαπούσε μόνο την περιπέτεια και την αρχαιολογία, αλλά και τα ταξίδια και την καλή ζωή κι αυτό ήταν κάτι που αποκάλυπτε ενίοτε το στυλ του.

Στη σκηνή έναρξης του φιλμ "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και ο Ναός του Χαμένου Θησαυρού", εμφανίστηκε με ένα black tie look -λευκό σακάκι, μαύρο γιλέκο, λευκό πουκάμισο και μαύρο σμόκιν-, ενώ στη σκηνή άφιξής του στη Βενετία στο "Ο Ιντιάνα Τζόουνς και η Τελευταία Σταυροφορία" τον θαυμάσαμε μέσα σε ένα μπεζ-γκρι κοστούμι με βουργουνδί γραβάτα να αποδεικνύει ότι εκτός από ειδήμων στο safari look είναι ένας γνήσιος sartorial master.

ΧΑΡΙΣΟΝ ΦΟΡΝΤ ΙΝΤΙΑΝΑ ΤΖΟΟΥΝΣ

Από: Esquire US

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων, ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν SS2024

H MED παρουσιάζει τη νέα συλλογή γυναικείων και ανδρικών μαγιό και εσωρούχων για τη σεζόν Spring / Summer 2024 που σηματοδοτεί την εξέλιξη.

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.