Τα Nike Air Jordan 1 σπάνε κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία

Μία δημοπρασία στο eBay ξεπέρασε κάθε άλλο ποσό που έχει δοθεί ποτέ για ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 28 Φεβρουαρίου 2019

Θα έδινες €8.800 (ή $10.000) για ένα και μόνο ζευγάρι παπούτσια; Πιθανότατα όχι. Ας αναδιατυπώσουμε. Τι μπορείς να αγοράσεις με σχεδόν 9 χιλιάρικα; Ένα αυτοκίνητο, ένα τέλειο ρολόι και εσχάτως ένα ζευγάρι από τα πρώτα Nike Air Jordan 1, δηλαδή τα μπασκετικά παπούτσια από την παρθενική σειρά που λάνσαρε η αμερικάνικη εταιρεία το 1984. 

Δεν μιλάμε για ένα ακόμη ζευγάρι Jordans αλλά για τα μάλλον πιο χαρακτηριστικά παπούτσια της συγκεκριμένης δεκαετίας, που ουσιαστικά έχτισαν το μύθο του marketing γύρω από το brand και αργότερα θα απέφεραν (βασικά μέχρι σήμερα) αρκετές δεκάδες εκατομμύρια στον Michael Jordan (και τη Nike ασφαλώς). Επίσης, αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα μοντέλα που εισήγαγαν τα sneakers στην αντρική μόδα.

Τα Nike Air Jordan 1 είναι από εκείνα τα κλασικά ζευγάρια για τα οποία συλλέκτες και μη θα έβαζαν εύκολα το χέρι στην τσέπη. Ακόμη κι αν χρειαζόταν να δώσουν κάτι παραπάνω, όπως ας πούμε και ο νέος κάτοχος ενός τέτοιου ζευγαριού, που πλήρωσε $10.099 σε δημοπρασία στο eBay για να το αποκτήσει, στην αυθεντική τους χρωματική παλέτα (δηλαδή στα χρώματα των Chicago Bulls).

Ο μύθος γύρω από το συγκεκριμένο παπούτσι, που σχεδιάστηκε από τον Peter Moore, αναφέρει ότι μόλις ο ίδιος ο Michael Jordan τα είδε για πρώτη φορά αρκέστηκε να πει τα εξής: "Δεν πρόκειται να τα φορέσω. Με αυτά τα χρώματα θα μοιάζω σαν κλόουν". Μάλιστα, ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ David Stern απαγόρευσε κατηγορηματικά να φορεθούν καθώς υπήρχε αυστηρό dress code (επιτρέπονταν μόνο κλασικά χρώματα και μάλιστα θα έπρεπε όλοι οι παίκτες μίας ομάδας να φορούν το ίδιο χρώμα παπουτσιών και καλτσών).

Ο Jordan τελικά πείστηκε όταν είδε την αναπροσαρμογή του συμβολαίου του με τη Nike, η οποία μάλιστα προθυμοποιήθηκε να πληρώσει όλα τα πρόστιμα για την κίνηση αυτή προς το ΝΒΑ. Κάπως έτσι τα Nike Air Jordan 1 μπήκαν στα παρκέ της κορυφαίας λίγκας μπάσκετ του πλανήτη, έγιναν viral πολύ πριν εφευρεθεί ο όρος και ασφαλώς εξαφανίζονταν όλο και πιο γρήγορα από τα ράφια των καταστημάτων. 

Τα Nike Air Jordan 1 σπάνε κάθε ρεκόρ σε δημοπρασία

Από τα Air Jordan 1 και μετά, η Nike κυκλοφόρησε πολλά ακόμη παπούτσια του brand, σε διαφορετικά σχέδια και χρώματα, τα οποία έφτασαν στο peak της δόξας τους μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Από τις αρχές των 00s, η Nike επενδύει στη ρετρομανία λανσάροντας διάφορες εκδοχές και η αλήθεια είναι πως τα καταφέρνει περίφημα. Τόσο σε επίπεδο αισθητικού αποτελέσματος (τις περισσότερες τουλάχιστον φορές) όσο και σε επίπεδο εισπράξεων. Διόλου άσχημα για ένα trend που ξεκίνησε μετά το αρχικό "όχι" του Air Mike.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.