Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο βασιλιάς του βρετανικού στυλ

Στα 72 του χρόνια, ο διάδοχος του βρετανικού θρόνου συνεχίζει να εμπνέει την αντρική μόδα.

Στις δεκαετίες του '60 και '70, ο νεαρός τότε πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ένας αδύνατος, ψηλός άντρας, που περιόδευε στην Αφρική με ένα απαράμιλλης αισθητικής safari look: Βαμβακερά πουκάμισα σε διάφορες αποχρώσεις (χακί, γαλάζιο, μπεζ) με γυρισμένα μανίκια, τσέπες, ακόμη και επωμίδες, αλλά και ζώνη συνδυασμένα με καπέλα που θύμιζαν καουμπόη και δερμάτινες θήκες γυαλιών ηλίου κρεμασμένες στο λαιμό σαν κολιέ.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι ο βασιλιάς του βρετανικού στυλ

Το safari δεν ήταν όμως το μοναδικό σήμα κατατεθέν - look του. Το tailoring που βασιζόταν στο κλασικό βρετανικό, αντρικό ντύσιμο αποτελούσε τότε, τώρα και για πάντα βούτυρο στο ψωμί του. Στους αγώνες πόλο με άλογα, συνήθιζε να φορά blazer και chino παντελόνι σε ουδέτερα χρώματα, στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ -σπούδασε ανθρωπολογία, αρχαιολογία και ιστορία-, τουίντ κοστούμια, ενώ κατά τη θητεία του στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ ντυνόταν λες και ήταν βγαλμένος από τον κατάλογο του Ralph Lauren.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

 

Αν και τα ρούχα που επέλεγε δεν ήταν εντυπωσιακά κομμάτια, ούτε μοντέρνα -μην ξεχνάς ότι μιλάμε για τον πρίγκιπα του πάντα συντηρητικού Ηνωμένου Βασιλείου-, κατάφερνε πάντα να συνθέτει απλά σύνολα με τον πιο κομψό τρόπο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης όχι στα brands και στους οίκους, αλλά στους ράφτες. Ήταν πιστός στην παραδοσιακή ραπτική. Εν αντιθέσει, ο μικρότερος αδερφός του, ο πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας της Υόρκης, ήταν σαφώς πιο τολμηρός στιλιστικά από εκείνον: Φορούσε ρούχα δημοφιλών εταιρειών, τζην πουκάμισα, φούτερ και είχε υιοθετήσει γενικότερα ένα πιο casual look.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

"Ο πρίγκιπας Κάρολος αδιαφορούσε για τις τάσεις μόδας. Επέμενε στη μίνιμαλ αισθητική και στις κλασικές αξίες. Ήθελε να χτίσει το προσωπικό του στυλ και το πέτυχε", σημειώνει ο σχεδιαστής Jeremy Hackett. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο του στιλιστικό κατόρθωμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει ενώ δίνει την εντύπωση ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των αντρών που έχουν εμμονή στη λεπτομέρεια στο ντύσιμο, δίνει μεγάλη σημασία σ' αυτή. Λέγεται μάλιστα ότι ζητά να του σιδερώνουν ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών, αφού φυσικά έχουν πρώτα πλυθεί.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

Ο Hackett συνδέει επίσης το στυλ και το καλό του γούστο με εκείνο του προπάππου του, Δούκα του Ουίνδσορ και βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Εδουάρδου Η', που καθόρισε με τις ενδυματολογικές του επιλογές τη μόδα της αριστοκρατίας στις δεκαετίες του '20 και του '30.

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ

"Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του αντρικού βρετανικού στυλ", τονίζει και καταλήγει: "Το ντύσιμό του έκρυβε πάντα μία αλήθεια. Τη δική του αλήθεια. Ποτέ δεν προσπάθησε να γίνει κάποιος άλλος. Ντυνόταν ο εαυτός του και έβγαινε προς τα έξω με τον πιο στιλάτο τρόπο".

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.