Στις δεκαετίες του '60 και '70, ο νεαρός τότε πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος, ο μεγαλύτερος γιος της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄ και του Πρίγκιπα Φίλιππου του Ηνωμένου Βασιλείου, ήταν ένας αδύνατος, ψηλός άντρας, που περιόδευε στην Αφρική με ένα απαράμιλλης αισθητικής safari look: Βαμβακερά πουκάμισα σε διάφορες αποχρώσεις (χακί, γαλάζιο, μπεζ) με γυρισμένα μανίκια, τσέπες, ακόμη και επωμίδες, αλλά και ζώνη συνδυασμένα με καπέλα που θύμιζαν καουμπόη και δερμάτινες θήκες γυαλιών ηλίου κρεμασμένες στο λαιμό σαν κολιέ.

Το safari δεν ήταν όμως το μοναδικό σήμα κατατεθέν - look του. Το tailoring που βασιζόταν στο κλασικό βρετανικό, αντρικό ντύσιμο αποτελούσε τότε, τώρα και για πάντα βούτυρο στο ψωμί του. Στους αγώνες πόλο με άλογα, συνήθιζε να φορά blazer και chino παντελόνι σε ουδέτερα χρώματα, στο Κολλέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ -σπούδασε ανθρωπολογία, αρχαιολογία και ιστορία-, τουίντ κοστούμια, ενώ κατά τη θητεία του στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο στο Ντάρτμουθ ντυνόταν λες και ήταν βγαλμένος από τον κατάλογο του Ralph Lauren.


 

Αν και τα ρούχα που επέλεγε δεν ήταν εντυπωσιακά κομμάτια, ούτε μοντέρνα -μην ξεχνάς ότι μιλάμε για τον πρίγκιπα του πάντα συντηρητικού Ηνωμένου Βασιλείου-, κατάφερνε πάντα να συνθέτει απλά σύνολα με τον πιο κομψό τρόπο, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης όχι στα brands και στους οίκους, αλλά στους ράφτες. Ήταν πιστός στην παραδοσιακή ραπτική. Εν αντιθέσει, ο μικρότερος αδερφός του, ο πρίγκιπας Ανδρέας, Δούκας της Υόρκης, ήταν σαφώς πιο τολμηρός στιλιστικά από εκείνον: Φορούσε ρούχα δημοφιλών εταιρειών, τζην πουκάμισα, φούτερ και είχε υιοθετήσει γενικότερα ένα πιο casual look.

"Ο πρίγκιπας Κάρολος αδιαφορούσε για τις τάσεις μόδας. Επέμενε στη μίνιμαλ αισθητική και στις κλασικές αξίες. Ήθελε να χτίσει το προσωπικό του στυλ και το πέτυχε", σημειώνει ο σχεδιαστής Jeremy Hackett. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο του στιλιστικό κατόρθωμα. Όπως ο ίδιος αναφέρει ενώ δίνει την εντύπωση ότι δεν ανήκει στην κατηγορία των αντρών που έχουν εμμονή στη λεπτομέρεια στο ντύσιμο, δίνει μεγάλη σημασία σ' αυτή. Λέγεται μάλιστα ότι ζητά να του σιδερώνουν ακόμα και τα κορδόνια των παπουτσιών, αφού φυσικά έχουν πρώτα πλυθεί.

Ο Hackett συνδέει επίσης το στυλ και το καλό του γούστο με εκείνο του προπάππου του, Δούκα του Ουίνδσορ και βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, Εδουάρδου Η', που καθόρισε με τις ενδυματολογικές του επιλογές τη μόδα της αριστοκρατίας στις δεκαετίες του '20 και του '30.

"Ο Κάρολος είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής του αντρικού βρετανικού στυλ", τονίζει και καταλήγει: "Το ντύσιμό του έκρυβε πάντα μία αλήθεια. Τη δική του αλήθεια. Ποτέ δεν προσπάθησε να γίνει κάποιος άλλος. Ντυνόταν ο εαυτός του και έβγαινε προς τα έξω με τον πιο στιλάτο τρόπο".