Όπως διαφοροποιούνται τα ρούχα που κρέμονται στη ντουλάπα μας κάθε χρόνο όταν φεύγει ο χειμώνας και έρχεται η άνοιξη και έπειτα το καλοκαίρι, παρομοίως αλλάζουν τα υποδήματα που επιλέγουμε για να ολοκληρώσουμε ένα σύνολο, casual ή formal. Πρόκειται κυρίως για ζευγάρια που διακρίνονται για τον άνετο σχεδιασμό τους, συνήθως δεν έχουν κορδόνια και φοριούνται χωρίς κάλτσες ή με τις λεγόμενες "αόρατες".

Τα τρία βασικά ζευγάρια κάθε ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής αντρικής παπουτσοθήκης είναι τα ακόλουθα. 

Τα loafers

Στη δερμάτινη ή σουέντ εκδοχή τους, τα loafers με φούντες (tassels), κρόσια (fringe), αγκράφες (buckles) ή σκέταμ, είναι ένα από τα πιο κλασικά αντρικά υποδήματα. Έχουν ταυτιστεί με την πιο εκλεπτυσμένη εκδοχή του smart casual ντυσίματος και φοριούνται τόσο με τζην παντελόνι και ένα ελαφρύ πουλόβερ, όσο και με κοστούμι.

Τα driving shoes

Γνωστά και ως car shoes, τα driving shoes είναι συνυφασμένα με την ιταλική φινέτσα, αλλά και με την ταχύτητα, καθώς σχεδιάστηκαν αρχικά με σκοπό να προσφέρουν άνεση και ευελιξία στην οδήγηση. Είναι φτιαγμένα από δέρμα ή σουέντ. Η σόλα τους είναι λαστιχένια με τα χαρακτηριστικά στρογγυλά εξογκώματα να επιτυγχάνουν σταθερότητα στο βάδισμα.

Τα boat shoes

Μαλακό δέρμα. Στιβαρή, τρακτερωτή, αντιολισθητική σόλα. Τα χαρακτηριστικά casual υψηλής ποιότητας και αντοχής δερμάτινα (και από καστόρι) υποδήματα με τα κορδόνια δημιουργήθηκαν για να διευκολύνουν το περπάτημα στο deck των πλοίων. Φοριούνται χωρίς τις "αόρατες" κάλτσες και συνδυάζονται με σύνολα που δεν έχουν formal χαρακτήρα, ακόμη και με tailored μαγιό.