Η ιστορία του Pitti Uomo

Μία σύντομη γνωριμία με τη μεγαλύτερη και πιο επιδραστική έκθεση αντρικής μόδας παγκοσμίως, που κλείνει φέτος 47 χρόνια.

"Η πιο σημαντική έκθεση για το αντρικό στυλ στον κόσμο". Έτσι χαρακτηρίζουν οι ιθύνοντες του Pitti Uomo τη διοργάνωση – θεσμό και δεν υπερβάλλουν. Είναι το μεγαλύτερο tradeshow στη βιομηχανία της αντρικής μόδας όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά παγκοσμίως, καθώς πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του fashion event, που έχει ταυτιστεί με την αυθεντική ιταλική φινέτσα. Συμβαίνει ετησίως, δύο φορές το χρόνο -χειμώνα και καλοκαίρι- στη γραφική Φλωρεντία της Ιταλίας -συγκεκριμένα στο Fortezza da Basso τα τελευταία χρόνια- και αποθεώνεται τόσο από τους επαγγελματίες -έμποροι και τεχνίτες (μόδιστροι, ράφτες), όσο και τους ερασιτέχνες του στυλ. Αφορά όχι μόνο την ένδυση, αλλά και την υπόδηση και τα αξεσουάρ, ενώ διαμορφώνει τις τρέχουσες τάσεις εντός και εκτός Ιταλίας, παρουσιάζοντας τα μεγαλύτερα ονόματα αυτή τη στιγμή στη βιομηχανία της μόδας. 

Με αφορμή το φετινό, καλοκαιρινό Pitti Uomo που θα λάβει χώρα από τις 11 έως τις 14 Ιουνίου, γνωρίζουμε λίγο καλύτερα την ιστορία του.

Η γέννηση του Pitti Uomo

Η ιστορία του Pitti Uomo

Μπορεί σήμερα, η κοιτίδα του στυλ να είναι η Ιταλία και το Μιλάνο, κάποτε όμως, ήταν η Γαλλία και το Παρίσι. Η κινητοποίηση της ιταλικής παραγωγής ρουχισμού έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 1940, κυρίως μέσα από την παρουσίαση και προβολή του γυναικείου στυλ για να καταλήξει μία δεκαετία αργότερα, το 1951 σε οργανωμένη εκδήλωση που έφερε την ονομασία "First Italian High Fashion Show” και συγκέντρωσε όχι μόνο το εμπορικό, αλλά και το διεθνές δημοσιογραφικό ενδιαφέρον. Ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από αυτήν ήταν ο επιχειρηματίας Giovanni Battista Giorgini, που διείδε τη σημασία της επένδυσης στο made in Italy προϊόν μόδας. Το 1963 πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρουσίαση αντρικής ένδυσης, παράλληλα με τις γυναικείες επιδείξεις, ενώ το 1972, ήταν η χρονιά που διοργανώθηκε το Centro Moda, εμπορική έκθεση, αποκλειστικά για την αντρική μόδα, που έλαβε παγκόσμια προβολή. Η αλλαγή του ονόματος σε Pitti Imagine Uomo έγινε δεκαέξι χρόνια μετά, το 1988. Πρώτος πρόεδρός του ήταν ο Marco Rivetti, που σκοπός του ήταν να αποτίσει φόρο τιμής στον Giovanni Battista Giorgini και να προωθήσει εμπορικές συνεργασίες μεταξύ brands και καταστημάτων, αλλά πάνω απ' όλα να ενώσεις τους ανθρώπους της μόδας σε ένα κοινό τόπο για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. Το 1995 τον διαδέχτηκε ο βιομήχανος Mario Boselli. Από το 1989 μέχρι σήμερα, διευθύνων σύμβουλος είναι ο Raffello Napoleone.

Από τον Giorgio Armani στον Haider Ackermann

Στο πλαίσιο των εκθέσεων του Pitti Uomo έχουν φιλοξενηθεί τα σημαντικότερα ονόματα αυτή τη στιγμή στον κόσμο της μόδας, αρχής γενομένης από τους του Ιταλούς μόδιστρους, Giorgio Armani, Gianfranco Ferré, Roberto Cavalli και Dolce & Gabbana. Το 1995, ο Dries Van Noten πάτησε για πρώτη φορά το πόδι του στην Ιταλία για να λανσάρει τις δημιουργίες του, ενώ το 2003 ήταν η παρθενική εμφάνιση του ολλανδικού οίκου, Viktor & Rolf. Τρία χρόνια αργότερα, έκλεψαν τις εντυπώσεις οι συμμετοχές των οίκων Hugo Boss και Burberry, ενώ μέσα στα επόμενα έτη ακολούθησαν ντεφιλέ που έγραψαν ιστορία, όπως των Raf Simons, Martin Margiela, Haider Ackermann και Gucci.

Το Pitti Uomo στα χρόνια της κρίσης

ΠΙΤΙ ΟΥΟΜΟ

Δεν κυλούσαν όμως πάντα όλα ρόδινα για το Pitti Uomo, που στα τέλη του 2007 είδε την οικονομική κρίση να πλήττει όχι μόνο τις παγκόσμιες αγορές αλλά και την δική του, που αφορούσε το κομμάτι της μόδας. Σε μία προσπάθεια να "πολεμήσει" την λιτότητα, τόλμησε ένα μεγάλο άνοιγμα στο ασιατικό και αραβικό εμπόριο με στόχο να διερευνήσει τη θέση της μόδας στην κουλτούρα της Ανατολής. Εγχείρημα που κρίθηκε επιτυχημένο, κρατώντας ζωντανό τον θεσμό. Όπως έχει αναφέρει ο καλλιτεχνικός σύμβουλος, Olivier Saillard: "Το Pitti Uomo είναι για την αντρική μόδα ότι τα Φεστιβάλ των Καννών και Βενετίας στον κινηματογράφο".

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.