Καλοκαιρινά, δροσερά υφάσματα

Πέντε τύποι κατάλληλοι για την πιο ζεστή εποχή του χρόνου.

Για να καταστεί ένα ρούχο εποχικό, εκτός από το είδος του -πανωφόρι, μπουφάν, παντελόνι, πουλόβερ-, παίζει σημαντικό ρόλο η σύνθεσή του, το ύφασμα από το οποίο είναι φτιαγμένο. Τα ακόλουθα πέντε είδη υφάσματος αντιστέκονται στις υψηλές θερμοκρασίες, αφήνουν το δέρμα να αναπνέει και μειώνουν την αίσθηση καύσου. Μάλιστα, δύο από αυτά φοριούνται αποκλειστικά το καλοκαίρι, λόγω του ιδιαίτερα δροσερού χαρακτήρα τους.


Προτίμησε τα λευκά και γενικά τα ανοιχτόχρωμα ρούχα.  Τα σκούρα απορροφούν και συντηρούν τη ζέστη.


Βαμβάκι

Υφαντική ίνα φυτικής προέλευσης που παράγεται από το ομώνυμο φυτό. Γνωστές υποκατηγορίες του βαμβακερού υφάσματος -απορροφητικό, δροσερό και ανθεκτικό στο ξεθώριασμα- είναι η ελαφριά ποπλίνα, το πικέ και το terry cloth (γνωστό και ως πετσετέ).

Λινό

Επίσης ένα φυτικής προέλευσης ύφασμα, που προέρχεται από το φυτό λινάρι και είναι πιο ανθεκτικό και γυαλιστερό από το βαμβάκι, αλλά τσαλακώνει εύκολα

Seersucker

Βαμβακερό γκοφρέ ύφασμα, που λόγω της ζαρωμένης ύφανσής του, καθιστά περιττό το σιδέρωμα, ενώ αφήνει το δέρμα να αναπνέει. Είναι ελαφρύ και κυκλοφορεί συνήθως σε ριγέ ή καρό σχέδιο. H αγγλική λέξη seersucker προέρχεται από τα περσικά και τις λέξεις sheer και shakar, που σημαίνουν γάλα και ζάχαρη και παραπέμπουν στην ανάγλυφη υφή του υφάσματος.

Μετάξι

Από τα πιο γνωστά πολυτελή φυτικής προέλευσης υφάσματα, που παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Το μετάξι είναι απαλό στο άγγιγμα, ανθεκτικό και απορροφητικό. Δεν τσαλακώνει, δεν ξεβάφει, δεν ξεχειλώνει και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο καθάρισμα και το σιδέρωμα.

Ρεγιόν/Βισκόζι

Εδώ έχουμε ένα συνθετικό ύφασμα -από φυσικές πρώτες ύλες, όπως ο πολτός ξύλου και τα κατάλοιπα από την επεξεργασία βαμβακιού-, το πρώτο που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή ρούχων. Είναι γνωστό επίσης και ως τεχνητό μετάξι, λόγω της απαλής υφής του. Είναι ελαφρύ και πέφτει χαλαρά στο σώμα, αλλά τσαλακώνει εύκολα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.