Peter Lindbergh, ο φωτογράφος που λάτρευε τις ατέλειες

Άφησε πίσω του μία αναρίθμητη συλλογή φωτογραφιών που άλλαξε τους κανόνες στη μόδα και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη γυναικεία ομορφιά.

Γράφει: Χριστίνα Φαραζή 04 Σεπτεμβρίου 2020

Η Linda Evangelista, η Christy Turlington μαζί με άλλα τέσσερα νεαρά μοντέλα ποζάρουν στο φακό φορώντας λευκά, αντρικά πουκάμισα και ελάχιστο μακιγιάζ σε παραλία στην Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια σε μία ασπρόμαυρη λήψη που μαγνητίζει για τον φυσικό αισθησιασμό που εκπέμπει.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Μαζί με το αξιομνημόνευτο εξώφυλλο της Vogue για το τεύχος Ιανουαρίου του 1990 με τα σούπερ μόντελ Naomi Campbell, Linda Evangelista, Tatjana Patitz, Christy Turlington και Cindy Crawford, πρόκειται για δύο από τα πιο εμβληματικά καρέ του μύθου της φωτογραφίας μόδας Peter Lindbergh.

Peter Lindbergh, ο φωτογράφος που λάτρευε τις ατέλειες

Ο Γερμανός φωτογράφος απεβίωσε στις 3 Σεπτεμβρίου του 2019, σε ηλικία 74 ετών, αφήνοντας πίσω του τη σύζυγό του, Petra Sedlaczek, την πρώτη του σύζυγο Astrid, τους τέσσερις γιους του, τα επτά εγγόνια του και μία τεράστια κληρονομιά τόσο στον κόσμο της φωτογραφίας, όσο και της μόδας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Με τις ασπρόμαυρες λήψεις του, την ανθρωπιστική του ματιά και την εμμονή του να αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά των προσώπων που απαθανάτιζε, άλλαξε τους κανόνες στη βιομηχανία της μόδας, αλλά κυρίως το πώς αντιλαμβανόμασταν μέχρι τότε τη γυναικεία ομορφιά. Για εκείνον, το παν ήταν απεικόνιση των ατελειών. Ήταν η δική του τελειότητα. 

Πέτερ Λίντμπεργκ

Σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει σχετικά με τη χρήση της ασπρόμαυρης τεχνικής: "Τα ασπρόμαυρα καρέ μου είναι εμπνευσμένα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό του '30 σε τέχνες και κινηματογράφο, αλλά και από τα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης".

Πέτερ Λίντμπεργκ

Η καριέρα του απογειώθηκε στα 90s, όταν συνεργάστηκε με κορυφαίους σχεδιαστές μόδας, με όλα σχεδόν τα διεθνή περιοδικά, με το ημερολόγιο Pirelli και τα μεγαλύτερα σούπερ μόντελ της εποχής, με τη Linda Evangelista να αποτελεί τη μούσα του. Ήταν εκείνος που της έδωσε την απαραίτητη ώθηση για να γίνει η βασίλισσα του μόντελινγκ στη δεκαετία του 1990.

Πέτερ Λίντμπεργκ

Στον φακό του πόζαραν όχι μόνο μοντέλα, αλλά διάσημα ονόματα του Χόλιγουντ και της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, όπως επίσης και γαλαζοαίματοι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Πέτερ Λίντμπεργκ

Το 2017, φωτογράφισε την Meghan Markle, δούκισσα του Σάσεξ για το εξώφυλλο του Vanity Fair, με την οποία συνεργάστηκε ξανά στο πρόσφατο τεύχος Σεπτεμβρίου της βρετανικής Vogue, που ήταν αφιερωμένο στις γυναίκες - δημόσια πρόσωπα οι οποίες με το έργο τους κάνουν τη μεγάλη αλλαγή.

Πέτερ Λίντμπεργκ

"Αυτή θα πρέπει να είναι η ευθύνη των σημερινών φωτογράφων: Να απελευθερώνουν τις γυναίκες και κατ' επέκταση τους πάντες από την τρομοκρατία της νεότητας και της τελειότητας".

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Peter Lindbergh (@therealpeterlindbergh) on

Ήταν μία από τις πιο γνωστές φράσεις του, που περικλείει εν συντομία τη φιλοσοφία του πνεύματος και του έργου του άντρα που αγάπησε τις γυναίκες και τις ατέλειες τους, όπως κανείς άλλος. 


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.