Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις που επιλέγουν οι άνθρωποι για την αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών. Είναι γεγονός ότι τα μαλλιά αποτελούν καθοριστικό παράγοντα στην εμφάνιση και, κατ’ επέκταση, στην ψυχολογία ενός ανθρώπου. Η εμπειρία της απώλειας μαλλιών μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές ψυχολογικές συνέπειες, προκαλώντας καθημερινό στρες, ανασφάλεια και χαμηλή αυτοπεποίηθηση, συνθήκες που συχνά οδηγούν ακόμα και στην κοινωνική απομόνωση.

Η κατάλληλη αντιμετώπιση μίας τόσο δυσμενούς κατάστασης είναι πολύ σημαντική για ένα ασφαλές και μόνιμο αποτέλεσμα, καθώς και για την αποφυγή ανεπιθύμητων επιπλοκών. Γι’ αυτό το λόγο, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό δερματολόγο με πολυετή εμπειρία στη μεταμόσχευση μαλλιών και τις εξελιγμένες τεχνικές της.

Η Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη μας μιλάει για την επαναστατική μέθοδο μεταμόσχευσης μαλλιών FUE. Η ιατρός είναι ειδική δερματολόγος, με εξειδίκευση στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής και στην δερματοχειρουργική. Διαθέτει πολυετή εμπειρία στον κλάδο, η οποία ξεπερνά τα 15 έτη και είναι η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που πραγματοποίησε ανάλογη επέμβαση. Έχει λάβει εξειδίκευση σε πρωτοποριακές τεχνικές σε κορυφαία κέντρα μεταμόσχευσης μαλλιών στις ΗΠΑ και το Βέλγιο. Επιπροσθέτως, έχει εργασθεί σε κλινικές αποκατάστασης τριχωτού κεφαλής στην Ατλάντα και στην Κοπεγχάγη.

Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην απώλεια μαλλιών;

Ο κύριος παράγοντας που οδηγεί στην απώλεια μαλλιών είναι η γενετική προδιάθεση ορμονικής ανισορροπίας, η οποία κληρονομείται από τους δύο γονείς. Πρόκειται για την ανδρογενετική αλωπεκία κατά την οποία τα τριχοθυλάκια παρουσιάζουν ευαισθησία στη διυδροτεστοστερόνη (DHT – μέρος της ορμόνης των ανδρογόνων). Σε αυτήν την κατάσταση, τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και τα μαλλιά παύουν να αναπτύσσονται.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που πυροδοτούν τη γενετική προδιάθεση για απώλεια μαλλιών. Αυτοί περιλαμβάνουν:

  • Έντονο άγχος
  • Κακή ή ανεπαρκής διατροφή            
  • Συχνή στυλιστική παρέμβαση στα μαλλιά, όπως είναι οι αλογοουρές, η χρήση τζελ κ.α.
  • Απότομη μεταβολή στο σωματικό βάρος
  • Αντισυλληπτικά χάπια

Επιπλέον αιτιολογικοί παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην έντονη τριχόπτωση αφορούν στα εξής:

  • Σιδηροπενική αναιμία
  • Διαβήτης
  • Θυλακικός λειχήνας
  • Δερματίτιδα
  • Ψωρίαση
  • Χημειοθεραπεία
  • Εγκυμοσύνη

Απώλεια μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες – Πότε συμβαίνει;

Η απώλεια μαλλιών είναι μία παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στους άνδρες. Εντούτοις, οι γυναίκες αποτελούν ομάδα, η οποία πλήττεται συχνά από την έντονη τριχόπτωση και, σε αρκετές περιπτώσεις, η πάθηση μπορεί να πάρει εκτεταμένες διαστάσεις.

Στους άνδρες, η τριχόπτωση εμφανίζεται στην εφηβεία και γίνεται εντονότερη στην ηλικία των 30. Η απώλεια μαλλιών ξεκινάει από το πρόσθιο τμήμα του τριχωτού της κεφαλής και σταδιακά εκτείνεται προς την κορυφή.

Στις γυναίκες, η πιο συνήθης ηλικία όπου παρατηρείται τριχόπτωση είναι ανάμεσα στα 45 με 50 έτη. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί και σε νεότερη ηλικία (20 – 30), κυρίως, λόγω ορμονικών διαταραχών. Στην περίπτωση των γυναικών, η αραίωση είναι διάχυτη σε όλο το τριχωτό της κεφαλής με μεγαλύτερη ένταση στην κορυφή.

Ποιες είναι οι σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στη μεταμόσχευση μαλλιών;

Οι πιο εξελιγμένες και σύγχρονες τεχνικές που εφαρμόζονται στη μεταμόσχευση μαλλιών είναι οι FUE & FUT. Οι συγκεκριμένες τεχνικές αναπτύχθηκαν την τελευταία εικοσαετία, συστήνοντας μία νέα, επαναστατική εποχή στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης μέσω μεταμόσχευσης μαλλιών. Με την ανάπτυξη των τεχνικών FUE (Follicular Unit Extraction) και FUT (Follicular Unit Transfer), καθιερώθηκε η μικρή επεμβατικότητα, καθώς και το επιτυχημένο φυσικό αποτέλεσμα, κάτι που παλιότερα αποτελούσε πρόβλημα για τους ασθενείς.

Ωστόσο, για να εξασφαλισθεί ένα άριστο αποτέλεσμα, οι δύο τεχνικές θα πρέπει να διενεργούνται από έμπειρο και εξειδικευμένο στη μεταμόσχευση μαλλιών γιατρό. Πρόκειται για μία πολύπλοκη επέμβαση που προϋποθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία, λεπτότητα και προσήλωση στη λεπτομέρεια. Αυτό συνεπάγεται και μεγαλύτερο χρόνο για την ολοκλήρωσή της.

Τεχνικές FUE (Follicular Unit Extraction) και FUT (Follicular Unit Transfer)

Τεχνική FUE

Η τεχνική FUE αναπτύχθηκε το 2002 και μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί σε μία επιλογή μεταμόσχευσης μαλλιών πλήρως εναρμονισμένη με τα δεδομένα της εποχής. Η διαδικασία περιλαμβάνει τη λήψη μεμονωμένων τριχοθυλακίων από τη δότρια περιοχή, την ειδική εργαστηριακή παρασκευή τους και, εν τέλει, την εμφύτευσή τους στη λήπτρια περιοχή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μεθόδου αυτής είναι η απώλεια ουλών, καθώς πραγματοποιείται χωρίς να προκαλείται τραυματισμός κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ενώ δεν απαιτείται συρραφή.
Μέσω της τεχνικής FUE προσφέρεται ένα απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, ενώ ο ασθενής απαλλάσσεται από οποιονδήποτε μετεγχειρητικό πόνο και επιστρέφει άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητές του.

Τεχνική FUT

Πρόκειται για μία τεχνική κατά την οποία γίνεται αφαίρεση τμήματος δέρματος και τριχοθυλακίων (συνήθως μία λωρίδα) από τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας στο κεφάλι. Στη συνέχεια πραγματοποιείται διαχωρισμός των τριχοθυλακίων και επεξεργασία, έτσι ώστε να εμφυτευθούν ως μονάδες στην περιοχή που πάσχει. Το τμήμα που χρησιμοποιήθηκε ως δότρια ζώνη καλύπτεται με τριχοφυτική σύγκλειση (ειδική συρραφή), αφήνοντας μία διακριτική ουλή, η οποία όμως δεν είναι εμφανής λόγω του φυσικού καμουφλαρίσματος από τις τρίχες.
Έπειτα από την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί ήπιο μετεγχειρητικό πόνο, ο οποίος ρυθμίζεται με τη λήψη παυσίπονων φαρμάκων. Στο διάστημα που θα ακολουθήσει (περίπου 15 ημέρες) ο ασθενής θα πρέπει να δραστηριοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες που του έχουν δοθεί από το γιατρό και να προσέχει ιδιαίτερα τη μεταμοσχευμένη περιοχή.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι παραπάνω τεχνικές εφαρμόζονται συνδυαστικά, επιτυγχάνοντας ένα άριστο και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Μεταμόσχευση μαλλιών: Κατάλληλος υποψήφιος

Για να γίνει η μεταμόσχευση μαλλιών, ο κατάλληλος υποψήφιος θα πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις. Ήδη από το πρώτο ραντεβού με το γιατρό, η ειλικρίνεια του ασθενούς είναι κρίσιμη για την ασφαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την αποφυγή πιθανών επιπλοκών.
Ο εξειδικευμένος γιατρός θα αναζητήσει το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, αποκλείοντας οποιαδήποτε ιδιαίτερη συνθήκη (λήψη φαρμάκων, κ.α.) μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του υποψήφιου για μεταμόσχευση μαλλιών.
Οι ρεαλιστικές προσδοκίες του υποψηφίου για το αποτέλεσμα είναι, επίσης, μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις για να κριθεί κατάλληλος για την επέμβαση. Όσον αφορά στο όριο ηλικίας όπου μπορεί κάποιος να κάνει μεταμόσχευση μαλλιών, το κατώτατο είναι τα 20 έτη και το ανώτατο τα 75 έτη.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν πρέπει να γίνεται σε περιπτώσεις όπως οι παρακάτω:

  • Υπάρχει διάγνωση ψυχικής διαταραχής
  • Ο ασθενής πάσχει από καρδιοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη, κ.α.
  • Η αραίωση είναι ήπια και μη εμφανής
  • Τα υγιή τριχοθυλάκια δεν επαρκούν για τη δότρια περιοχή
  • Ο ασθενής είναι καρκινοπαθής

Βασικές πληροφορίες για τη μεταμόσχευση μαλλιών

  • Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι μία ανώδυνη και ασφαλής διαδικασία, εφόσον εκτελείται από εξειδικευμένο και έμπειρο χειρουργό.
  • Ο χρόνος διεξαγωγής αλλά και το κόστος της εξαρτάται από την τεχνική που θα εφαρμοσθεί, καθώς και τον αριθμό τριχοθυλακίων που μεταμοσχεύονται.
  • Δεν προκαλούνται επιπλοκές ή παρενέργειες και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος έως και ανύπαρκτος.
  • Τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης μαλλιών είναι μόνιμα. Τα υγιή τριχοθυλάκια που εμφυτεύονται στη λήπτρια περιοχή λειτουργούν ακριβώς όπως στη δότρια περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι η διαταραχή στα ανδρογόνα που οδηγούν σε τριχόπτωση παύει να υπάρχει και τα τριχοθυλάκια διατηρούν την υγιή τους κατάσταση.
  • Η επέμβαση μπορεί να ολοκληρωθεί σε διαφορετικές συνεδρίες, ανάλογα με το βαθμό απώλειας μαλλιών.
  • Η επιτυχία της επέμβασης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες. Αυτοί είναι η εξειδίκευση και εμπειρία του γιατρού στην επανορθωτική χειρουργική τριχωτού κεφαλής, η κατάλληλη κλινική, το καταρτισμένο προσωπικό, η σωστή διάγνωση, ο εξατομικευμένος σχεδιασμός και η επιλογή των κατάλληλων τεχνικών.  
  • Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές 10 μήνες περίπου μετά την επέμβαση. Ωστόσο, η εμφάνιση των μαλλιών αλλάζει ήδη από τον πρώτο μήνα και ο ασθενής μπορεί από νωρίς να απολαμβάνει τη βελτιωμένη εικόνα του.

Δρ. Κατερίνα Καλογιάννη

www.hairsurgery.gr

Σέκερη 6, Κολωνάκι 10674

210 3647787

info@hairsurgery.gr