Η ιστορία του Mullet, του πιο cult trend όλων των εποχών

Το mullet -η χαίτη η παλιά, η καλή- δεν είναι κούρεμα, είναι πολιτισμικό φαινόμενο και το #1 hair trend στο TikTok.

Το mullet είναι το κούρεμα-χτένισμα που κάνει θραύση αυτή την εποχή στο TikTok, καθώς δύο χρόνια μετά από το comeback του συνεχίζει να είναι της μόδας. Επίσης, αρέσει στις γυναίκες. Ναι, είναι πολλά τα κορίτσια που γοητεύονται από το γεγονός ότι βρίσκεται σε ένα στιλιστικό μεταίχμιο και δεν μπορεί κανείς να αποφασίσει αν θα ταίριαζε πιο πολύ στο κεφάλι ενός καλοτεχνίτη ή ενός παίκτη του ράγκμπι. Τι είναι, όμως, αυτό το αμφιλεγόμενο hair style που είχαν κάτι "δεν-τους-λες-και-διαχρονικούς" ζεν πρεμιέ την καθ' ημάς χρυσή εποχή της βιντεοκασέτας; 

Mullet: Ο σωστός ορισμός ενός λάθος (;) κουρέματος

Όπως διαβάζουμε στο αμερικανικό Esquire, το mullet το σωστό, για να το θέσουμε απλά, όμορφα και ωραία, συνιστά μία συνύπαρξη δύο διαφορετικών κουρεμάτων πάνω σε ένα κεφάλι.

Αφενός, τα μαλλιά στο πίσω μέρος του κεφαλιού είναι πιο μακριά, με το μήκος τους να μπορεί απλώς να καλύπτει τον λαιμό, αλλά και να φτάνει αυτό μίας υπέροχης αλογίσιας χαίτης. Αφετέρου, τα μαλλιά στην κορυφή του κεφαλιού, είναι πιο κοντά. 

BILLY RAY CYRUS NBC / Getty Images
Ο Billy Ray Cyrus και το θεϊκό mullet του, το 1993.

Αλλιώς, το mullet μπορείς και να το ορίσεις περιγραφικά με τη φράση "business in the front, party in the back". Ανάλογα με το στυλ που είναι κουρεμένη η κόμη, μάλιστα, τα mullet εντάσσονται σε διάφορα υπο-στυλ: το Caesar, το bowl cut, το military fade και, σε κάποιες χαώδεις τριχικές καταστάσεις, το flat top.

Μία σύντομη ιστορία των κάθε λογής Mullets

Υποτίθεται ότι το mullet, ως κούρεμα, έλκει την καταγωγή του στη Βρετανία του 1ου αιώνα μ.Χ. Παρόλα αυτά, μιας και δεν είμαστε ιστορικοί και δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες, θα παραλείψουμε κάποιους αιώνες για να φτάσουμε κατευθείαν στη σύγχρονη εποχή.

Στα '70s, που λέτε, είχε κάνει μεγάλο σαματά, με τον David Bowie ως Ziggy Stardust να (περι-)φέρει το πιο εικονικό mullet της εποχής, παρότι είχε πολύ ανταγωνισμό, π.χ. από τον Rod Stewart.

DAVID BOWIE Chris Walter / Getty Images
Ο David Bowie ως Ziggy Stardust το 1972.
ROD STEWART Michael Ochs Archives / Getty Images
Το mullet του Rod Stewart παίζει μπαλίτσα το 1976.

Στα '80s, το mullet έγινε mainstream, με τον Patrick Swayze να καλλιεργεί ένα καταπληκτικό mullet που του πήγαινε υπέροχα, όσο περίεργο κι αν ακούγεται αυτό. Εξίσου ωραίο ήταν και αυτό του Kiefer Sutherland, αλλά και πολλών μεταλάδων, ενώ κάποια στιγμή το συγκεκριμένο κούρεμα έγινε μόδα, σε πιο εξευγενισμένες εκδοχές του, που υιοθέτησαν μαζικώς άντρες και γυναίκες, celebrities όπως η Meryl Streep και κοινοί θνητοί.

PATRICK SWAYZE AND LISA NIEM United Archives / Getty Images
Ο Patrick Swayze με το mullet και τη σύζυγό του Lisa Niemi, κάπου κάποτε στα ’80s.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, παρότι είχε ξεκινήσει ένας ψυχρός πόλεμος ενάντια στην κυριαρχία του, τόσο στις hardcore όσο και στις εξευγενισμένες εκδοχές του, εκείνο δεν έλεγε να το βάλει κάτω, φιγουράροντας π.χ. πρώτη μούρη στο κεφάλι του σταρ της κάουντρι μουσικής Billy Ray Cyrus, αλλά και σε αυτό του Andre Agassi.

Παρόλα αυτά, καθώς προχωρούσαν τα χρόνια, αυτό το κάπως πανκ κούρεμα, έχανε την επαναστατική του αίγλη και γινόταν απλώς παλιομοδίτικο. Μέχρι που φτάσαμε στη δεκαετία του 2010 και κάποιες ωραίες κυρίες όπως η Miley Cyrus, η Rihanna και η Zendaya, άρχισαν να το κάνουν ξανά μόδα, αλλά μόνο ανάμεσα στους κύκλους των πολύ μοδάτων γυναικών.

Και ξαφνικά, εδώ και δύο χρόνια ζούμε στην εποχή του Modern Mullet™

Αυτό που συνέβη πρόπερσι με το mullet και πλέον στο TikTok συνεχίζει να εξελίσσεται αποτέλεσε μία τομή στην πολιτισμική ιστορία του αντρικού grooming. Κι αυτό γιατί τον τόνο δεν τον έδωσε μόνο ο συνήθης ύποπτος της queer κουλτούρας Troye Sivan. Το Modern Mullet™ το οικειοποιήθηκαν οι νέοι άντρες, τελεία και παύλα, γενικώς και αδιαιρέτως, ασχέτως της φυλής, της σεξουαλικότητας και του επαγγέλματός τους.

BLAKE GILLIKIN Icon Sportswire / Getty Images

Ο 23χρονος kicker του αμερικανικού ποδοσφαίρου Blake Gillikin, όταν έπαιζε ακόμη στην ομάδα του Penn State. Ουάου για το αποτέλεσμα;

Μάλιστα, το 2021, σύμφωνα με την 2021 Hair Report της ομάδας του Cosmetify, το mullet βρέθηκε στην 1η θέση με τα 5 πιο δημοφιλή hairstyles, όσον αφορά τις αναζητήσεις τους στο διαδίκτυο. Στον χάρτη που ακολουθεί, βέβαια, θα διαπιστώσεις ότι στην Ελλάδα ψάξαμε κυρίως για κουρέματα με φράντζες.

 > Διάβασε ακόμα: Το μαλλί των Beatles επιστρέφει. Ή μήπως όχι;

EACH COUNTRY'S FAVOURITE HAIR STYLE Cosmetify

Πώς θα κάνεις κι εσύ τα μαλλιά σου Mullet

Αν όσα διάβασες και όσα είδες σε έπεισαν και θέλεις να κάνεις κι εσύ το ίδιο ηθελημένα weird κούρεμα που τραβάει όλα τα βλέμματα πάνω του, θα πρέπει, καταρχήν, τα μαλλιά σου να είναι ήδη μακριά. Αλλιώς, θα πρέπει να τα μακρύνεις αρκετά και στη συνέχεια απλώς να αποφασίσεις πόσο μεγάλη διαμάχη θα έχουν αυτά τα οποία βρίσκονται στο πάνω μέρος της κεφαλής σου με αυτά που θα πέφτουν ανά τούφες στον λαιμό και την πλάτη σου.

> Διάβασε ακόμα: O οδηγός του Esquire για τα καλύτερα κουρέματα της χρονιάς

Σε κάθε περίπτωση, αφού τα κόψεις, βάλε στο YouTube να παίζει η Μαγική Τσατσάρα των ΗΜΙΖ και φρόντισε να τους δώσεις υφή, όγκο και κυματισμούς με ένα salt spray. Στη συνέχεια, απλώς "άστα τα μαλλάκια σου ανακατωμένα, άστα ν’ ανεμίζουνε στην τρελή νοτιά". Με 'γεια το κούρεμα!

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Η Salomon παρουσιάζει τη νέα σειρά προϊόντων πεζοπορίας για την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2024

"Δεν χρειάζεται να διαλέξετε μεταξύ του να είστε κατάλληλα ντυμένοι για την ύπαιθρο και του να είστε κομψοί", υπογραμμίζει ο Pete Cameron, Διευθυντής Μάρκετινγκ Προϊόντων της Salomon Outdoor.

Τα πιο διάσημα sneakers στο Instagram

10 αθλητικά παπούτσια που έχουν σίγουρα περάσει από το feed σου.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Μεταμόσχευση γενειάδας, κι όμως γίνεται

Αν σε ενδιαφέρει ένα γεμάτο μούσι, εντός διαβάζεις πώς λειτουργεί η εν λόγω μέθοδος και πόσο κοστίζει.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα 7 must have κομμάτια που θα φέρουν την άνοιξη στη ντουλάπα σου

Γιατι κάθε άνοιξη, φέρνει μαζί της την υπόσχεση της ανανέωσης. Όπως ακριβώς και η GANT.