Πυκνή ίσια φράντζα με τα αυτιά και τον σβέρκο να καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα τρίχας. Το mop top των θρυλικών "Σκαθαριών", γνωστό και ως "σφουγγαρίστρα" ή ως "Beatles cut” ήταν το ένα από τα δύο πιο θρυλικά κουρέματα των 60s. Το άλλο ήταν το pompadour του Elvis Presley.

Κάπου στα τέλη της δεκαετίας, το φλώρικο mop top μεταλλάχθηκε στο french crop, που ακροβατούσε μεταξύ "κασκέτου" και crew cut, του κλασικού κοντού αντρικού κουρέματος...

... για να επανέλθει στα 90s μέσα από το γνωστό καπελάκι, που φιγούραρε στα κεφάλια όχι μόνο των πιτσιρικάδων, αλλά και σε εκείνα διάσημων αντρών της εποχής, όπως των μελών του boy band Backstreet Boys -τι θυμηθήκαμε τώρα-,

ακόμα και του David Beckham.

Στο σύγχρονο hair styling, το mop top συνεχίζει να επιβιώνει. Το taper fade είναι η πιο up to date εκδοχή του και ένα από τα κουρέματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση αυτή τη στιγμή.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό του mop top/french crop/καπελάκι με το διάσημο κούρεμα των τελευταίων τριών ετών, το fade, που θέλει τα μαλλιά στα πλαϊνά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού τριμαρισμένα αρκετά ή ξυρισμένα (skin fade) και τα μαλλιά της κορυφής πιο μακριά. Το αποτέλεσμα των μαλλιών στην κορυφή είναι στρογγυλεμένο και δημιουργείται στο μέτωπο μια διακριτική, κοντή αφέλεια. Αυτή είναι η κλασική και η πιο δημοφιλής εκδοχή του taper fade.

Ενδεικτικό παράδειγμα ο Tommy Shelby (Cillian Murphy) στην τηλεοπτική παραγωγή του BBC, Peaky Blinders.

Σε ποιο σχήμα προσώπου ταιριάζει

Βασικά, αναδεικνύει όλα τα σχήματα προσώπου, αλλά "φοριέται" διαφορετικά στο καθένα. Αν έχεις οβάλ πρόσωπο, τότε φρόντισε να μην μακρύνεις πολύ τα μαλλιά της κορυφής σου, αλλά να τα διατηρήσεις σε ένα μεσαίο ύψος, ώστε το κεφάλι σου να μην δείχνει ακόμα πιο μακρόστενο απ' ότι ήδη είναι. Αν πάλι έχεις στρογγυλό πρόσωπο, κάνε ακριβώς το αντίθετο. Άσε το λοφίο σου να μακρύνει αρκετά -μην κάνεις σε καμία περίπτωση αφέλειες- για να χαρίσει ύψος στο πρόσωπό σου.