Είτε πρόκειται για ανατολίτικες και πικάντικες δημιουργίες, είτε για περισσότερο φρουτένιες, λουλουδάτες και υδάτινες, τα ξυλώδη αρώματα αποτελούν την ιδανική επιλογή για τους κρύους μήνες. Αν και πρόκειται για μία κατηγορία που ως επί το πλείστον "φοριέται" από άντρες και γυναίκες, οι πρώτοι είναι κυρίως εκείνοι που την προτιμούν. Τα κύρια συστατικά της βάσης ενός ξυλώδους αρώματος είναι τα εξής: Σανδαλόξυλο, κέδρος, βετιβέρ, πατσουλί ή agarwood (δέντρο ακουιλαρία).

Ακολουθούν οκτώ ξυλώδεις επιλογές για τον φετινό χειμώνα. 

Terre d’Hermès Eau Intense Vétiver, Hermès

Αποτελεί παραλλαγή του εμβληματικού Terre D’Hermès του γαλλικού οίκου και ένα ενδιαφέρον μείγμα του δυναμισμού του βετιβέρ και της ζωηράδας του πιπεριού Σετσουάν και του πράσινου περγαμόντου.

Babylon, Prada

Από το συνδυασμό του σανταλόξυλου με το κίτρο και το κεχριμπάρι, δημιουργήθηκε ένα άρωμα έντονα ξυλώδες και πικάντικα ανατολίτικο.

Man Wood Essence, Bulgari

Έντονες ξυλώδεις νότες κέδρου αναμεμειγμένες με φωτεινά κιτρώδη αρώματα εναρμονίζουν τη ζωτική ενέργεια της φύσης με τη δυναμικότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Boss The Scent Private Accord, Hugo Boss

Ίσως το πιο εξωτικό από τα ξυλώδη αρώματα της λίστας, με το απόσταγμα κακάο να δίνει ένταση, τις νότες τζίντζερ την απαραίτητη σπιρτάδα και το φρούτο maninka την ικανοποίηση των αισθήσεων.

Parco Palladiano X Olivo, Bottega Veneta

Ένα καθαρόαιμο ξυλώδες άρωμα, που η καρδιά του συνδυάζει νότες από τρία διαφορετικά δέντρα που ευδοκιμούν στους θρυλικούς ιταλικούς κήπους του Andrea Palladio στο Βένετο: ελιά, καστανιά και βελανιδιά.

Colonia Sandalo, Acqua di Parma

Το σανταλόξυλο που καίγεται δημιουργεί κρεμώδεις νότες, το κάρδαμο χαρίζει μια πικάντικη πινελιά, ενώ ο σπόρος tonka τη ζεστασιά του καπνισμένου τζακιού. Το αποτέλεσμα είναι μια δημιουργία με βαθιά ξυλώδη καρδιά και μεθυστικό άρωμα.

Century, Alfred Dunhill

Η νέα αρωματική δημιουργία του brand, μετά το δημοφιλές Icon, είναι ελαφριά χάρη στις νότες εσπεριδοειδών (περγαμόντο, μανταρίνι, γκρέιπφρουτ), αλλά πικάντικη, με το κάρδαμο να τυλίγει αισθησιακά το σανταλόξυλο.

Alien Man, Thierry Mugler

Ένα κατεξοχήν ξυλώδες άρωμα που ξεχωρίζει για το γλυκό χαρακτήρα του, καθώς οι νότες της βάσης του είναι κασμίρι, βανίλια και λευκό κεχριμπάρι.