Διανύεις τα πρώτα ή τα δεύτερα -άντα, κι όμως δεν σου φαίνεται. Όχι γιατί τα καλά σου γονίδια φρόντισαν γι' αυτό, αλλά γιατί το πρόσωπό σου θυμίζει εκείνο 16χρονου. Η επιδερμίδα σου είναι ερυθρή και ερεθισμένη από τα πολλά, μικρά ή μεγάλα σπυράκια που δεν λένε να εξαφανιστούν. Το πρόβλημα ακούει στη γνωστή σε όλους ακμή, που λανθασμένα πιστεύουμε ότι αφορά αποκλειστικά τους εφήβους, καθώς μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά στην ενήλικη ζωή σου.

Τι είναι η ακμή ενηλίκων

Ονομάζεται αλλιώς και ροδόχρους ακμή και πρόκειται για μία φλεγμονή, ένα οίδημα της περιοχής που βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα και οφείλεται σε αγγειοδιαστολή, όχι σε κάποια μικρόβιο δηλαδή. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις, αποτελεί απόρροια παράσιτου ή ακατάλληλων για τον τύπο δέρματος καλλυντικών προϊόντων (λιπαρές ενυδατικές κρέμες, που φράσσουν τους πόρους).

Σε σχέση με την εφηβική, που κάνει τον κύκλο της και υποχωρεί, η ενήλικη διαρκεί πολλά χρόνια με φάσεις έξαρσης και ύφεσης. Εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή κάτω από τη μύτη, στα μάγουλα, το πιγούνι και τον λαιμό και αιτίες για την εμφάνισή της είναι κυρίως οι ορμονικές μεταβολές -γι' αυτό και πλήττει κατά κύριο λόγο τις γυναίκες- και το άγχος, όπως επίσης και η κληρονομικότητα.

Πώς θεραπεύεται

Αρχικά, η πιο φρόνιμη κίνηση είναι να απευθυνθείς σε έναν ειδικό. Κλείσε ραντεβού σε ένα δερματολόγο για να εκτιμήσει την κατάσταση και να σε συμβουλεύσει για τον τρόπο αντιμετώπισης που πρέπει να ακολουθήσεις για να απαλλαγείς από το πρόβλημα. 

Έπειτα, καλό θα ήταν να έχεις κατά νου ότι είθισται η ακμή ενηλίκων που έχει προκληθεί από παράσιτο αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, ενώ εκείνη που δεν οφείλεται σε μικρόβιο, αλλά σε φλεγμονή, με μικρές δόσεις αντιβιοτικών που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και όχι αντιβιοτική. 

Χρήσιμα tips που συμβάλλουν θετικά στη θεραπεία της ακμής

  • Χρησιμοποίησε προϊόντα περιποίησης (ενυδάτωσης, καθαρισμού) με συστατικά που δρουν αποτελεσματικά κατά της ακμής, έχουν αντιβακτηριακές και καταπραϋντικές ιδιότητες: έλαιο τεϊόδεντρου, πρόπολη, σαλικυλικό οξύ, βενζοϊκό υπεροξείδιο, έλαιο μέντας, θείο, μενθόλη, εκχύλισμα μολόχας.
  • Πίνε άφθονο νερό για να ενυδατώνεσαι σωστά και να αποβάλλεις τις τοξίνες.
  • Περιόρισε το άγχος.
  • Απέφυγε το αλκοόλ, την υπερκατανάλωση ζάχαρης, τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό ψωμί, λευκά ζυμαρικά, γλυκά) και τις μεγάλες ποσότητες γαλακτοκομικών.
  • Μην αγγίζεις τα σπυράκια με τα χέρια σου.
  • Μην αμελείς να αλλάζεις τακτικά σεντόνια, μαξιλαροθήκες και πετσέτες, που αποτελούν εστίες βακτηρίων.